Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κουφοντίνας απεργία πείνας: Εισαγγελική διάταξη για την αναγκαστική του σίτιση
ΕΛΛΑΔΑ

Κουφοντίνας απεργία πείνας: Εισαγγελική διάταξη για την αναγκαστική του σίτιση

Κουφοντίνας απεργία πείνας: Με διάταξη της εισαγγελέως Πρωτοδικών Λαμίας διατάσσεται η χορήγηση όλων των αναγκαίων ιατρικών μέτρων ώστε να σωθεί η ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα

Τη χορήγηση όλων των αναγκαίων ιατρικών μέτρων ώστε να σωθεί η ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα ο οποίος διανύει την 47η ημέρα απεργία πείνας, διατάσσει με διάταξή της η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας. Προηγήθηκε έγγραφο των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας αλλά και «το από 22-2-2021 έγγραφο του Χρήστου Γεωργιάδη, Επιμελητή Α’ Μ.Ε.Θ. Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, αναφορικά με τον άμεσο κίνδυνο ζωής, άλλως σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του κρατουμένου απεργού πείνας Δημητρίου Κουφοντίνα», όπως αναφέρει η εισαγγελική διάταξη.

Με βάση αυτά περιγράφεται από την εισαγγελία «ότι ο Δημήτριος ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ του Κωνσταντίνου, κρατούμενος του Καταστήματος Κράτησης Δομοκού, από 8-1-2021 κατήλθε σε απεργία πείνας, νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και ήδη από τις απογευματινές ώρες της 22-2-2021 δηλώνει και απεργός δίψας, αρνούμενος τη χορήγηση υγρών και λοιπής φαρμακευτικής αγωγής. Ο ως άνω κρατούμενος αρνείται να συναινέσει σε ιατρικές πράξεις που κρίνονται αναγκαίες για την υγεία του, ενώ σύμφωνα με το ως άνω έγγραφο έγινε από τον ασθενή προσπάθεια αυτοτραυματισμού δια της βίαιης εξαγωγής του τοποθετημένου στο αριστερό άνω άκρο φλεβοκαθετήρα, που απετράπη με την ακαριαία παραίνεση των ιατρών της ΜΕΘ».

Μάστιγα οι επιθέσεις αντιεξουσιαστών υπέρ του Κουφοντίνα: 265 ενέργειες σε δύο μήνες

Έξω από το σπίτι της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Μεταξουργείο, έφτασαν οι ενέργειες αλληλεγγύης στο όνομα του Δημήτρη Κουφοντίνα, που κλιμακώνονται μέρα με τη μέρα. Τις 265, έχουν ξεπεράσει πλέον συνολικά οι ενέργειες σε ένδειξη αλληλεγγύης στο καταδικασμένο μέλος της 17 Νοέμβρη σε όλη τη χώρα από τις 8 Ιανουαρίου, όταν και ξεκίνησε την απεργία πείνας, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος. Και το πολιτικό γραφείο της Υπουργού Παιδείας έβαλαν στόχο οι αλληλέγγυοι το βράδυ της Δευτέρας, προκαλώντας ανησυχία στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. που βλέπει το κύμα των ενεργειών να “φουντώνει”.

Με την υγεία του πολυ-ισοβίτη να επιδεινώνεται και μετά από αίτημα των γιατρών που τον παρακολουθούν, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας εξέδωσε διάταξη για αναγκαστική σίτιση του “Λουκά” της 17Ν, προκειμένου να σωθεί η ζωή του.

Οι περίπου 50 υποστηρικτές του Δημήτρη Κουφοντίνα, προσέγγισαν το σπίτι της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην οδό Μυλλέρου στη 13:00 το μεσημέρι της Τρίτης. Φώναξαν συνθήματα, πέταξαν τα φέιγ βολάν και μέσα σε λίγα λεπτά εξαφανίστηκαν. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις που σάρωσαν την περιοχή για τον εντοπισμό τους, δεν υπήρξε όμως κάποια προσαγωγή υπόπτου.

Κουφοντίνας

Επίθεση στο γραφείο της Κεραμέως

Μερικές ώρες νωρίτερα και συγκεκριμένα το βράδυ της Δευτέρας οι αλληλέγγυοι στον Δημήτρη Κουφοντίνα είχαν “επισκεφτεί” και το πολιτικό γραφείο της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, στο Χαλάνδρι. Πέταξαν φέιγ βολάν και έγραψαν συνθήματα με κόκκινο σπρέι στους τοίχους, τόσο υπέρ του καταδικασμένου μέλους της 17Ν, όσο και κατά του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και της αστυνόμευσης στα Πανεπιστήμια. Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβαν με ανάρτηση τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου οι “Αγωνιζόμενοι/ες φοιτητές/τριες”.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, βρίσκεται στην 48η ημέρα απεργίας πείνας, αντιδρώντας στην μεταγωγή του από τις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας στο Κατάστημα Κράτησης του Δομοκού. Νοσηλεύεται από τις 16 Φεβρουαρίου στη Μ.Ε.Θ. του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και σύμφωνα με πληροφορίες τη Δευτέρα ζήτησε από τους γιατρούς να αφαιρέσουν τον φλεβοκαθετήρα που του έχει τοποθετηθεί, για να παίρνει ορό ενυδάτωσης, εξαιτίας της αδυναμίας του να πιει νερό από το στόμα, όπως και έγινε.

Σύγκρουση πολιτικών

Η απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα έγινε αφορμή για σφοδρή σύγκρουση στην ολομέλεια της Βουλής ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. “Εσείς έρχεστε ως πληρεξούσιοι δικηγόροι του Κουφοντίνα και εμείς ως πληρεξούσιοι δικηγόροι των θυμάτων του Κουφοντίνα” δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, σχολιάζοντας την στάση του ΣΥΡΙΖΑ. “Η κυβέρνηση εκδηλώνει τη διάθεση δια της σιωπής και της μη λήψης μέτρων, για να υπάρχει μια εμβληματική εκδικητικού τύπου πράξη στο πρόσωπο του Δημήτρη Κουφοντίνα”, είχε δηλώσει νωρίτερα από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Βούτσης.

Για καταπάτηση των δικαιωμάτων του Δημήτρη Κουφοντίνα κατηγόρησε την κυβέρνηση η η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου στην Βουλή προκαλώντας την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Θάνου Πλεύρη ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει ρόλο “πληρεξούσιου δικηγόρου του πολυισοβίτη”.

Φωτίου: Καταπάτηση δικαιωμάτων Κουφοντίνα

Η κ. Φωτίου ανέφερε κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου “Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας, Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής” τα εξής: “Συζητούμε ένα δικαιωματικό νομοσχέδιο την ώρα που τα δικαιώματα κρατουμένων καταπατούνται. Τα δικαιώματα του Δημήτρη Κουφοντίνα καταπατούνται. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον Κουφοντίνα να πεθάνει. Να σεβαστεί η κυβέρνηση τους νόμους και να αποδείξει ότι η ελληνική δημοκρατία είναι κράτος δικαίου”.

Η απάντηση ήρθε από τον Θάνο Πλεύρη, ο οποίος σχολίασε:

“Η Θεανώ Φωτίου ως εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ καλεσε τη Νέα Δημοκρατία να ικανοποιήσει τα αιτηματα του Κουφοντίνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πληρεξούσιος δικηγορος του πολυισοβιτη. Ο κρατούμενος θα εκτίσει την ποινή του όπως ο νόμος ορίζει και όχι όπως ο ίδιος και οι οπαδοί του ζητούν”. Η κυρία Φωτίου αναφέρθηκε επίσης και στα θέματα τις επικαιρότητας λέγοντας πως αυτές τις ημέρες “ζήσαμε την αποτυχία του επιτελικού κράτους που χάθηκε κάτω από το χιόνι σε μια προαναγγελθείσα κακοκαιρία” και ότι “η κορυφή της ελληνικής πολυκατοικίας, ο πρωθυπουργός και η υπουργός δηλώνουν εξαπατημένοι από τον άνθρωπο που διόρισαν. Επι 3 εβδομάδες με την σιωπή τους σηματοδοτούν έμπρακτη συγκάλυψη”.

Τζανακόπουλος για Κουφοντίνα: «Ο θάνατος κρατούμενου από απεργία πείνας είναι ανεπίτρεπτο πλήγμα στη Δημοκρατία»

«Ο θάνατος κρατούμενου από απεργία πείνας, όσο αποκρουστικά και αν είναι τα εγκλήματά του, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός», αναφέρει σε δήλωσή του ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Συνεχίζοντας αναφέρει: «Η δημοκρατία μας δεν αναγνωρίζει το θάνατο ως ποινή για οποιοδήποτε έγκλημα, για οποιαδήποτε παράβαση των κανόνων που συγκροτούν τον κοινό κώδικα της συμβίωσής μας. Μια τέτοια πιθανότητα θα αποτελούσε τομή ιστορικής σημασίας, θα σηματοδοτούσε μια ανεπίτρεπτη αλλαγή παραδείγματος από τον ευρωπαϊκό πολιτικό φιλελευθερισμό. Και δεν πρέπει να το επιτρέψει κανείς μας».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις