Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Παράταση lockdown – κορονοϊός: Τα 2.147 κρούσματα παρατείνουν τα μέτρα
ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Παράταση lockdown – κορονοϊός: Τα 2.147 κρούσματα παρατείνουν τα μέτρα

Παράταση lockdown - κορονοϊός: «Βράζουν» το κέντρο της Αθήνας, ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη με 285, 259 και 205 νέες διαγνώσεις αντίστοιχα - Αυξήθηκαν κατά 13,26% σε μια ημέρα οι νέες εισαγωγές ασθενών

Παράταση του lockdown κατά τουλάχιστον μία εβδομάδα δείχνουν τα εκρηκτικά νούμερα του κορωνοϊού του τελευταίου 24ώρου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Η ραγδαία αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.147 νέες μολύνσεις, 357 διασωληνωμένους και 22 νεκρούς, δεν αφήνουν περιθώρια επιλογών στην κυβέρνηση. Η ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ, η έκρηξη κρουσμάτων και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία συνιστούν ένα εκρηκτικό μείγμα, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην παράταση κατά τουλάχιστον μία εβδομάδα στο lockdown, παρά τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο, ειδικά για την Αττική, είναι ο αριθμός ρεκόρ στα κρούσματα που εντοπίστηκαν στο λεκανοπέδιο, αφού έφτασαν τα 1.047, την ώρα που «βράζει» το κέντρο της Αθήνας και ο Πειραιάς. Ετσι, όπως δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, η καραντίνα θα παραταθεί και πέραν της 6 π.μ. της προσεχούς Δευτέρας 1 Μαρτίου, για τις 8/3 στην καλύτερη των περιπτώσεων, και εφόσον στο μεταξύ έχει υπάρξει αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών δεδομένων.

 

Lockdown: Με sms στο 13032 οι μετακινήσεις για αγορές στα μαγαζιά

Νέο αριθμό θέτει σε λειτουργία η κυβέρνηση για το επερχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου, με τον ήδη υπάρχοντα να παραμένει σε λειτουργία όσο συνεχίζονται τα μέτρα του lockdown. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η μετακίνηση για λιανεμπόριο θα γίνεται με γραπτό sms στο 13032. Ο νέος πενταψήφιος αριθμός θα τεθεί σε λειτουργία από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είτε από την 1η Μαρτίου σε περίπτωση που δοθεί πράσινο φως για το άνοιγμα της αγοράς, είτε στην επόμενη ημερομηνία που θα ανακοινωθεί, σε περίπτωση που υπάρξει παράταση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Aυτή θα είναι η 8η Μαρτίου. Το περιεχόμενο του μηνύματος αναμένεται να διευκρινιστεί τις επόμενες ημέρες.

Τρίωρη χρονική διάρκεια το νέο sms

Η αποστολή sms θα αφορά αυστηρά μετακίνηση πολιτών για αγορές σε καταστήματα λιανεμπορίου ενώ όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι πολίτες θα έχει χρονικό περιορισμό 3 ωρών για τη συγκεκριμένη μετακίνηση ενώ θα υπάρχει και κόφτης που δεν θα επιτρέπει την αποστολή και άλλου παρόμοιου μηνύματος το ίδιο 24ωρο. Για τις υπόλοιπες μετακινήσεις όπως το φαρμακείο, η άθληση κτλ θα συνεχίσει να ισχύει η αποστολή sms με τους ίδιους κωδικούς στο 13033, ενώ δεν υπάρχουν σκέψεις να μπει κόφτης στην αποστολή μηνυμάτων σε αυτόν τον πενταψήφιο.

Πιερρακάκης: Θέλουμε τεχνολογικά μέτρα που θα επιτρέψουν γρηγορότερο άνοιγμα της αγοράς

Τον νέο πενταψήφιο αριθμό είχε προαναγγείλει σε συνέντευξή του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος σε συνέντευξή του στα “Παραπολιτικά 90.1” έκανε γνωστό ότι ετοιμάζεται καινούρια εφαρμογή με άλλο 5ψηφιο νούμερο που θα αφορά μόνο στο λιανεμπόριο και στις αγορές των πολιτών -και δεν θα έχει σχέση με το 13033 που παραμένει αυτούσιο- και θα έχει χρονικό περιορισμό. “Αυτήν τη στιγμή εξετάζουμε μέτρα ειδικά για το λιανεμπόριο, θέλουμε μαζί με τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Παπαθανάση τεχνολογικά μέτρα, τα οποία θα επιτρέψουν το γρηγορότερο άνοιγμα του λιανεμπορίου για να μπορέσει να λειτουργήσει κι η αγορά”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις