Λιανεμπόριο άνοιγμα: Αισιόδοξος ο Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου

ΕΛΛΑΔΑ

Λιανεμπόριο άνοιγμα: Αισιόδοξος ο Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Λιανεμπόριο άνοιγμα: Μία θετική εκτίμηση μετέφερε αναφορικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

21.02.2021 | 10:00

Την αισιοδοξία του ότι δεν θα αργήσει να επανεκκινήσει η λειτουργία του λιανεμπορίου, παρά το καθολικό lockdown στην Αττική, εξέφρασε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. Μιλώντας στην εκπομπή “MEGA Σαββατοκύριακο” ο Σταύρος Καφούνης είπε: “Την ερχόμενη Δευτέρα θεωρώ ότι το λιανεμπόριο θα ανοίξει. Έχει αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει με οποιοδήποτε τρόπο του έχει προταθεί. Το Υπουργείο Ανάπτυξης στέκεται στο πλευρό της πραγματικής οικονομίας, και οι προσπάθειες όλων είναι να επαναλειτουργήσουμε με ασφάλεια. Ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων θα προτείνουμε είτε με click away είτε με click inside. Η αίσθηση που έχω είναι ότι μπορούμε να ανοίξουμε την ερχόμενη Δευτέρα με ασφάλεια”.

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν οι δραστηριότητες την 1η Μαρτίου.
«Την 1η Μαρτίου, εάν επικρατήσει σταθεροποίηση της κατάστασης με τα κρούσματα, θα υπάρξει σταδιακό άνοιγμα. Θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων» δήλωσε συγκεκριμένα. Όσον αφορά στα σχολεία είπε ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η ανάγκη για το άνοιγμά τους δεν έχει να κάνει μόνο με το εκπαιδευτικό κομμάτι, αλλά υπάρχουν ζητήματα και ψυχολογικά για τους μαθητές.

Από Δευτέρα οι αιτήσεις επιδότησης 5000 ευρώ για e-shop

Ανοίγουν τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για την κατασκευή ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε 18.000 εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας, με πτώση τζίρου, αλλά και τουλάχιστον μια μέρα αναστολής από τις 18 Μαρτίου του 2020. Το ποσό της επιδότησης ανέρχεται έως και τα 5.000 ευρώ, ενώ οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως και τις 24 Μαρτίου. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανεμπορίου και διατηρούν φυσικό κατάστημα.

Σημειώνεται ότι δεν απαιτείται πλέον η εκ των προτέρων υλοποίηση του ηλεκτρονικού καταστήματος, καθώς στις επιχειρήσεις θα δοθεί χρόνος έξι μηνών αφού ενταχθούν, για να υλοποιήσουν το έργο τους. Επίσης, οι υφιστάμενες επιχειρήσεις πρέπει να έχουν μείωση τουλάχιστον 20% στον κύκλο εργασιών τους κατά το 4ο τρίμηνο του έτους 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του έτους 2019. Για τις νεοσύστατες, η μείωση θα θεωρηθεί 100% στον κύκλο εργασιών τους.

Πρόβλημα η Αττική

Η Αττική πάντως βρίσκεται στο «κόκκινο», ενώ τα περιθώρια για την λήξη του lockdown στενεύουν. Το Λεκανοπέδιο λοιπόν βρίσκεται στο «μάτι» της πανδημίας, αφού σταθερά καταγράφει σχεδόν τα μισά εκ του συνόλου των κρουσμάτων στη χώρα. Το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην Αττική εντοπίστηκαν 680 κρούσματα από τα συνολικά 1.424.

Δείτε αναλυτικά την κατανομή στην Αττική:

Κεντρικός Τομέας Αθηνών 168
Δυτικός Τομέας Αθηνών 123
Πειραιάς 108
Βόρειος Τομέας Αθηνών 82
Νότιος Τομέας Αθηνών 66
Ανατολική Αττική 71
Δυτική Αττική 44
Νησιά του Αργοσαρωνικού 18

Το στοίχημα είναι να αντέξει το σύστημα υγείας στην Αττική, καθώς η πληρότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας ξεπερνά το 80% και καθημερινά οι διοικήσεις των νοσοκομείων αναζητούν λύσεις, με δημιουργία νέων κλινών. Το πρωί του Σαββάτου, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για την διαχείριση της κατάστασης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς οι επόμενες 15 μέρες θεωρούνται κάτι παραπάνω από κρίσιμες. Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία 38 επιπλέον ΜΕΘ Covid στην Αττική. Ήδη η 2η Υγειονομική Περιφέρεια πρόσθεσε 21 ΜΕΘ Covid την εβδομάδα που μας πέρασε, ενώ η πρώτη Υγειονομική Περιφέρεια μέχρι τη Δευτέρα θα αναπτύξει επιπλέον 12 κλίνες ΜΕΘ Covid.

Lockdown: Με το βλέμμα στην παράταση

Πιο κοντά από ποτέ φαίνεται να είναι το ενδεχόμενο επέκτασης των περιοριστικών μέτρων και πέραν της 28ης Φεβρουαρίου, αφού μπορεί να υπάρχει σταθεροποίηση στα κρούσματα και ειδικά στην Αττική, αλλά αυτή είναι σε υψηλά επίπεδα την ώρα που όπως προαναφέρθηκε το ΕΣΥ πιέζεται ασφυκτικά στην περιοχή της πρωτεύουσας. Έτσι, κυβέρνηση και επιστήμονες έχουν πάντα στο τραπέζι το χαρτί της παράτασης. Μπορεί και στις δύο πλευρές να υπάρχει έντονη η επιθυμία η αγορά και η κοινωνία, όσο προχωρά ο εμβολιασμός, να κάνει βήματα προς την κανονικότητα, ωστόσο φαίνεται πως η Αττική χρειάζεται χρόνο.

Προς αυτή την κατεύθυνση τοποθετήθηκε και ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 το Σάββατο είπε χαρακτηριστικά πως «τα δικά μου μοντέλα δείχνουν πως καλό θα ήταν να μην ανοίξουμε την 1 Μαρτίου». «Αυτή τη στιγμή έχουμε μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων στην Αττική, η οποία είναι λίγο πιο μεγάλη από αυτή που περιμένουμε. Δε θα μας οδηγήσει σε ικανοποιητικά καλό βαθμό αποσυμπίεσης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου ούτε μέχρι τις 7-8 Μαρτίου… Άρα θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον μια εβδομάδα παραπάνω lockdown στην Αττική», επεσήμανε ο καθηγητής Σαρηγιάννης, ο οποίος προσδιόρισε το κάποιο άνοιγμα «κάπου στις 10 του Μάρτη. Ελπίζω να μη χρειαστεί να φτάσουμε στις 15 Μαρτίου».

Exit mobile version