Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Παραίτηση Μενδώνη – Λιγνάδης: Οργισμένοι οι ηθοποιοί καλούν την υπουργό να “φύγει”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραίτηση Μενδώνη – Λιγνάδης: Οργισμένοι οι ηθοποιοί καλούν την υπουργό να “φύγει”

Παραίτηση Μενδώνη - Λιγνάδης: Η υπουργός ισχυρίστηκε ότι ο Λιγνάδης δεν υπήρξε προσωπικός της φίλος, ούτε πως γνώριζε τις φήμες που κυκλοφορούσαν για το άτομο τόυ

“Περιμέναμε η κα Μενδώνη να αναλάβει τις ευθύνες της και να παραιτηθεί καθώς παρακολουθούμε εδώ και μέρες , εμβρόντητοι, μετά τις συγκλονιστικές καταγγελίες εις βάρος του κου Λιγνάδη, την προσπάθεια δικαιολόγησης και συγκάλυψης του” δηλώνει η πρώην υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου. “Αντιθέτως, την βλέπουμε τώρα να μετακυλύει με εξοργιστικό θράσος την δική της εγκληματική ευθύνη σε αυτούς που συμμετείχαν σαν εργαζόμενοι καλλιτέχνες στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου.

Η κα Μενδώνη προχωράει απο αυθαιρεσία σε αυθαιρεσία. Μετά την αλλαγή της απόφασης για τις αρχαιότητες στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, γεγονός που μας εξέθεσε διεθνώς, μετά το αχαρακτήριστο τσιμέντωμα της Ακρόπολης, που φαίνεται ότι θα έχει συνέχεια, μετά την αυταρχική αναλγησία της για τον χώρο και τους καλλιτέχνες του σύγχρονου πολιτισμού, μετά την κατάργηση του διαγωνισμού για την διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου, η αλαζονική αυθαιρεσία της δεν έχει κανένα φραγμό. Ενώνω κι εγώ την φωνή μου με τους άξιους συναδέλφους μου καλλιτέχνες και καλώ την κα Μενδώνη να παραιτηθεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος” καταλήγει η Λυδία Κονιόρδου.

Παραίτηση Μενδώνη: Καφετζόπουλος για υπόθεση Λιγνάδη: “Κυρία Μενδώνη έχετε βαρύ παρελθόν”

Την συνέντευξη τύπου της υπουργού Πολιτισμού για τον Δημήτρη Λιγνάδη, σχολίασε με ανάρτησή του στο Facebook ο γνωστός ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος, ζητώντας την παραίτησή της. Συγκεκριμένα, ο διάσημος ηθοποιός αναφέρθηκε στις δηλώσεις της κ. Λίνας Μενδώνη ότι “εξαπατήθηκε από τον Δημήτρη Λιγνάδη”, αλλά και τον χαρακτηρισμό “επικίνδυνος” που του απέδωσε η ίδια. Απαριθμώντας μια σειρά από ζητήματα, στα οποία η κ. Μενδώνη φάνηκε ανεπαρκής στο παρελθόν, ο Αντώνης Καφετζόπουλος καταλήγει στο κείμενό του: “Έχετε αναδειχτεί σε πολλαπλά βλαβερή παράμετρο για το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Έτσι δεν μπορώ παρά να συνταχθώ αυτούς που ζητούν να αποχωρήσετε”.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Αντώνη Καφετζόπουλου:

“Προς κύριαν Μενδώνην

Να σας πω δυο κουβέντες για το θέμα της εξαπάτησης. Είμαι ειδικός.

Όλοι οι καλλιτέχνες είμαστε εξαπατητές. Μάλιστα όσο καλύτερα εξαπατήσουμε το κοινό μας τόσο περισσότερο θα γνωρίσουμε δόξα, χειροκροτήματα, αποθέωση – και γιατί όχι, κάποιες φορές γενναία οικονομική ανταμοιβή.

Η διαφορά – που ως φαίνεται δεν σας είναι και πολύ σαφής – είναι ότι εμείς πριν επιδοθούμε στην τέχνη της εξαπάτησης το δηλώνουμε φαρδιά πλατιά: «στο ρ ό λ ο του Άμλετ ο Χ. Ψ.», ή «Μόμπι Ντικ, η φάλαινα», μ υ θ ι σ τ ό ρ η μ α, «η Κάλπικη Λίρα» κινηματογραφική τ α ι ν ί α. Και ούτω κάθε εξής.

Έτσι, γνωρίζει ο εκ των προτέρων εξαπατούμενος – τίμια πράματα – ότι θα ε π ι δ ι ώ ξ ο υ μ ε να τον εξαπατήσουμε, με αποτέλεσμα, αν το πετύχουμε για μερικές στιγμές π.χ. στη διάρκεια μιας παράστασης, να δώσουμε το έναυσμα στη φαντασία του «εξαπατηθέντος» να συμπληρώσει αυτά που ελλειπτικά παρουσιάζουμε στη σκηνή και να φτιάξει μέσα του έναν μη-πραγματικό αλλά πολύ ισχυρό σε συμβολισμό κόσμο. Λέγεται «τέχνη». Και – αν είναι άξια λόγου – κάνει τον εξαπατηθέντα να φύγει χαρούμενος ή/και προβληματισμένος ή/και συγκινημένος ή/και «χτυπημένος απο την ομορφιά».

Εν παση περιπτώσει να μην κλαίει τα λεφτά που έδωσε στο ταμείο. [μια και είστε του αρχαίου πιο πολύ παρά του σύγχρονου πολιτισμού, σας συστήνω να (ξανά)διαβάσετε τη θαυμάσια περιγραφή του Ξενοφώντα στο «Συμπόσιο» του. Τις σελίδες που περιγράφει πως ένας προαγωγός, μια αυλητρίδα-ηθοποιός κι ένας νεαρός συνάδελφος της, αναπαριστούν μια ερωτική σκηνή και την επίδραση που είχε αυτό στους συνδαιτημόνες, αριστούργημα]

Λίνα Μενδώνη

Αυτό που υποστηρίζετε ότι πάθατε εσείς λέγεται α π ά τ η (η κοινή). Μην τα μπερδεύετε.

Μάλιστα σε άλλες χώρες οι έχοντες θέσεις ευθύνης παραιτούνται για πολύ μικρότερες αιτίες. (Π.χ.: «τα καλώδια που αγόρασα με τα χρήματα των φορολογουμένων ήταν κακής ποιότητας, με απάτησαν, παραιτούμαι για λόγους ευθιξίας»).

Θα έλεγα ότι σας τη χαρίζουμε, αν δεν είχατε βαρύ παρελθόν. (Δεν έχουμε ξεχάσει πόσο υπονομεύσατε την εφαρμογή του Νόμου Γερουλανου για το σινεμα όταν τα κανατε πλακάκια με κατι παλαιολιθικούς συνδικαλιστές ή την παντελή απουσία σας απο ότι αφορούσε οτιδήποτε άλλο εκτός απο τον μουσειακό πολιτισμό, την προσβλητική απουσία σας απο την ενίσχυση των καλλιτεχνών και των υπολοίπων δραστηριοποιούμενων στις τέχνες (τεχνικοί, βοηθητικοί εργαζόμενοι, επιχειρηματίες, μακρύς ο κατάλογος) που πλήγηκαν αφάνταστα απο την επιδημία (που μάλιστα συνοδεύτηκε απο την ακόμα προσβλητικότερη δήλωση σας ότι όλοι αυτοί δεν έχουν ανάγκη γιατί τα παίρνουν μαύρα…).

Ακόμα, θα σας τη χαρίζαμε αν δεν είχατε επιχειρήσει να πετάξετε στις κερκίδες την καυτή πατάτα Λιγνάδη που έτυχε στη βάρδια σας, με δικαιολογίες που δεν έπειθαν ούτε τους αφελέστερους καλοπροαίρετους. Τέλος, μπορεί και να τα καταπίναμε όλα αν δεν δείχνατε αυτό το απεχθές πρόσωπο που πολιτικάντη που προσπαθεί πάση θυσία να σώσει το δέρμα του: μέσα σε δυο-τρεις μέρες πήγατε απο το ένα άκρο του «δεν ξέρω, δεν άκουσα», στο άλλο της μηνυτήριας αναφοράς, της εξαπάτησης απο έναν επικίνδυνο – όπως τώρα λέτε – άνθρωπο και της μεταφοράς σε άλλους της δικής σας ευθύνης να εποπτεύετε. Και μάλιστα να αφήνετε να εννοηθεί ότι μια και γνωρίσατε τον επικίνδυνο 3 μέρες πριν το διορισμό του, κάποιος άλλος, ίσως υψηλότερα ιστάμενος, έλαβε την απόφαση που έχει την υπογραφή σας; Ντροπή

Κυρια Μενδώνη, θα παρακολουθούσα, σίγουρα όχι με συμπάθεια αλλά με κάποια κατανόηση την προσπάθεια να σώσετε τη δουλειά σας. Άλλωστε δεν θεωρώ ότι η δική σας απομάκρυνση έχει να προσφέρει κάτι ουσιαστικό στο σοβαρότατο θέμα που μας απασχολεί αυτόν τον καιρό.

Πλην όμως το «όφις με ηπάτησε» έχει απορριφθεί προ πολλού ως αιτία απαλλαγής Με όλα τα παραπάνω έχετε αναδειχτεί σε πολλαπλά βλαβερή παράμετρο για το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Έτσι δεν μπορώ παρά να συνταχθώ αυτούς που ζητούν να αποχωρήσετε.

Αν με την ευκαιρία αυτή, του εξοστρακισμού 5-6 τοξικών ανθρώπων στις τέχνες ξεφορτωθούμε κι εσάς το όφελος θα είναι διπλό.”

Πουλικάκος σε Μενδώνη: Παραιτηθείτε κυρία μου

Το δικό του μήνυμα προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έστειλε μέσω ανοιχτής επιστολής το Δημήτρης Πουλικάκος. Ο δημιουργός προτείνει στην υπουργό να παραιτηθεί, επισημαίνοντας με το χαρακτηριστικό ύφος του ότι, «ο εναπομείνας πολιτισμός, υπό την αιγίδα σας και τη σφραγίδα σας, μόνο θα κακοποιείται, και οι εναπομείναντες άνθρωποί του, μόνο θα υποφέρουν από την ιδιαίτερη «επιείκειά« σας, εάν συνεχίσετε το «θεάρεστον» έργον σας…»

Το μήνυμα του Δημήτρη Πουλικάκου

Πιστεύω – πράγματι – κυρία υπουργέ του πολιτισμού Μενδώνη, πως η καλλίτερη υπηρεσία που ημπορείτε να προσφέρετε εις τον όποιον υπάρχει πολιτισμόν, είναι, να τυλιχθείτε με την ιεράν Σινδώνη και να αποχωρήσετε κι εσείς και η «παρέα» σας -ολίγον, έστω, αξιοπρεπώς- από το πόστο που σας ενεπιστεύθησαν οι εγκληματικά επιπόλαιοι και κυνικοί κολλεγιόπαιδες άρχοντές μας!!!

Ο εναπομείνας πολιτισμός, υπό την αιγίδα σας και τη σφραγίδα σας, μόνο θα κακοποιείται, και οι εναπομείναντες άνθρωποί του, μόνο θα υποφέρουν από την ιδιαίτερη «επιείκειά« σας, εαν συνεχίσετε το «θεάρεστον» έργον σας…

Παραιτηθείτε λοιπόν, κυρία μου, όσο πιο σύντομα γίνεται, και θα σας είμεθα και υπόχρεοι!!!

Με περισσήν επιείκεια
Δημήτρης (Μήτσος) Πουλικάκος,
πλανόδιος μουσικός και δημιουργός περιεχομένου
Αθήνα 19/2/του σωτηρίου έτους 2021

Δείτε την ανάρτηση του Δημήτρη Πουλικάκου

Παραίτηση Μενδώνη – Λιγνάδης:  Ζέτα Δούκα

Με αφορμή όλα αυτά, η Ζέτα Δούκα που ήταν και εκείνη που άνοιξε τον δρόμο των καταγγελιών στο θέατρο προχώρησε σε μια ιδιαίτερα αιχμηρή ανάρτηση κατά της Υπουργού. «Η σημερινή ημέρα μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί Παγκόσμια ημέρα κωλοτούμπας. Για να δούμε πόσο ακόμα θα τραβήξει η παρωδία» έγραψε χαρακτηριστικά η ηθοποιός.

Ζέτα Δούκα ανάρτηση

Τάσος Νούσιας

Ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας έγραψε σε story του στο Instagram: «Εξαπατημένη νυν Υπουργός Πολιτισμού για παιδεραστή – βιαστή, γνωστό ηθοποιό, σκηνοθέτη και πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου»

Και προσθέτει: «Δεν με ξέρεις, δεν σε ξέρω. Υποφέρεις και υποφέρω. Δυστυχώς, όμως, πρόκειται για τα παιδιά μας και δεν μπορούμε να γελάσουμε, μας κόβεται η ανάσα και μας περισσεύει η οργή».

Τάσος Νούσιας ανάρτηση

Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης έγραψε: «Η Μενδωνη ειναι ενας επικινδυνος ανθρωπος και χωρις υποκριτικη τεχνη! Παραιτησου τωρα!!!! #nomoremendoni».

Aπάντηση και από τον Βασίλη: Δεν είμαι ήρωας, είμαι θύμα ενός παιδεραστή

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, η υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε και στις καταγγελίες του Βασίλη κατά γνωστού θεατράνθρωπου για βιασμό και αποπλάνηση όταν ο ίδιος ήταν 15 ετών. Ο 40χρονος σήμερα Βασίλης, που είναι το πρώτο άτομο που κινήθηκε νομικά εναντίον ανθρώπου του χώρου του θεάτρου, έγραψε λίγο αργότερα πως αυτό που επιθυμεί, ως θύμα ενός παιδεραστή, είναι δικαιοσύνη.

«Δεν είμαι ήρωας, είμαι θύμα ενός παιδεραστή και θέλω δικαιοσύνη. Σας άφησα την ψυχή μου και τα όπλα να πολεμήσουμε. Σας ευχαριστώ για όλη αυτήν την υποστήριξη. Τη νέα μου οικογένεια, τα αδέρφια μου, που μεγαλώνει δυστυχώς μέρα με την ημέρα αλλά γινόμαστε πιο δυνατοί. Εις το επανιδείν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανάρτηση Βασίλη Κ
Ηλιόπουλος: Εξοργιστική η μη παραίτηση Μενδώνη – Ευθύνη Μητσοτάκη η συγκάλυψη

Σκληρό ήταν το σχόλιο του Νάσου Ηλιόπουλου για τη σημερινή συνέντευξη Τύπου της Λίνας Μενδώνη. «Η συνέντευξη της κ. Μενδώνη αποτελεί μνημείο πολιτικής δειλίας και απάτης. Με 20 μέρες καθυστέρηση ανακάλυψε ότι ο κ. Λιγνάδης “είναι επικίνδυνος” και πως την εξαπάτησε. Το μόνο που περιμέναμε σήμερα από την κ. Μενδώνη ήταν η παραίτηση και η απολογία της για τη συγκάλυψη. Η παραίτησή της πλέον δεν είναι αρκετή. Η μη παραίτησή της όμως είναι εξοργιστική.»

Ο κ. Ηλιόπουλος υπογράμμισε: «Η ευθύνη για την προσπάθεια συγκάλυψης βαραίνει στο ακέραιο τον κ. Μητσοτάκη, του οποίου προσωπική επιλογή ήταν ο κ. Λιγνάδης.»

Τσίπρας: «Η κ. Μενδώνη επέλεξε να αυτογελοιοποιηθεί»

Για «αυτογελοιοποίηση» της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, στη συνέντευξη Τύπου, κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε σε περιφερειακά κανάλια. «Κάθε πολιτικός μπορεί να βρίσκει τον τρόπο που επιθυμεί είτε για να προστατεύει την αξιοπρέπειά του είτε για να αυτογελοιοποιηθεί. Σήμερα νομίζω η κ. Μενδώνη επέλεξε το δεύτερο. Έφτασε στο στάδιο της αυτογελοιοποίησης», αναφέρει ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «ο κ. Λιγνάδης είναι σκηνοθέτης και ηθοποιός, αλλά την τέχνη της υποκριτικής σήμερα, μας την έδωσε απλόχερα η κ. Μενδώνη, αν και αρχαιολόγος». «Της πήρε βέβαια λίγο παραπάνω για να ανακαλύψει ότι ο κ. Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος», συμπληρώνει.

«Δεν τον γνώριζε καθόλου, άλλωστε, ούτε ο κ. Μητσοτάκης τον γνώριζε. Αναρωτιέμαι πώς αυτός ο άνθρωπος είδε φως και μπήκε μόνος του… Κάποιος όμως τον έβαλε. Κάποιος κατήργησε το νόμο της Μυρσίνης Ζορμπά του Μάη του ’19, αμέσως, τον Ιούλιο-Αύγουστο, αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας. Για να δώσει με ανάθεση σε αυτόν τον άνθρωπο την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού», συνεχίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Αρα πόσο υποκριτικό είναι όλο αυτό;», διερωτάται ο κ. Τσίπρας.

«Πόσο μεγάλη αξία θα είχε αυτό που έκανε η κ. Μενδώνη αν το έκανε πριν από έναν μήνα; Αν με το που βρήκαν όλη αυτή τη δύναμη ψυχής αυτοί οι άνθρωποι να ανοίξουν το στόμα τους, δεν έσπευδε να το κουκουλώσει όλο αυτό; Αν δεν έσπευδε να διαβεβαιώνει με γραπτή της δήλωση, τέσσερις ημέρες πριν αναγκαστεί σε παραίτηση ο κ. Λιγνάδης, ότι δεν υπάρχει κανένα μα κανένα θέμα και δεν ασχολείται με φήμες; Αν δεν είχαμε στις 6 του Φλεβάρη την παραίτηση Λιγνάδη και ταυτόχρονα το ”ραβασάκι” στην αίθουσα σύνταξης της δημόσιας τηλεόρασης, να λένε ”προς Θεού, μη βάζετε φωτογραφίες του κ. Λιγνάδη με τον Μητσοτάκη και τη Μενδώνη”;».

«Γιατί αυτοί είναι ”οι άλλοι”», σχολιάζει ο Αλέξης Τσίπρας, και συνεχίζει τα ερωτήματα: «Αν δεν είχαν 15 ημέρες που είχε πέσει γραμμή, όχι μόνο στη δημόσια τηλεόραση, αλλά και στην πλειονότητα των ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης, να μην αναφέρεται το όνομα αυτού του ανθρώπου, μπας και περάσει όλο αυτό το πράγμα στα κρυφά; Αν δεν είχαμε και ρεπορτάζ σε ιδιωτικούς σταθμούς -και είναι πράγματι ανατριχιαστικό αυτό- που ήθελαν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι για το ”τίποτα” κατηγορείται ένας σκηνοθέτης;».

Αλέξης Τσίπρας

Τσίπρας: Πραγματικά, η υποκρισία έχει και ένα όριο

«”Σκηνοθέτης” έλεγαν, το όνομά του κανείς δεν ήξερε να το προφέρει. Και έρχεται τώρα να μας πει η κα Μενδώνη ότι είναι επικίνδυνος τελικά ο κ. Λιγνάδης. Πραγματικά, η υποκρισία έχει και ένα όριο», τονίζει ο Αλ. Τσίπρας. Όπως αναφέρει, ο ίδιος αναγκάστηκε να βγει «πριν από μία εβδομάδα περίπου, το Σάββατο, με μια δημόσια ανάρτηση», ζητώντας «την παραίτηση της κ. Μενδώνη». «Και ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει την ευθύνη. Λέγοντας, μάλιστα, ότι δεν είναι αδίκημα να είσαι φίλος ενός ανθρώπου που αποδεικνύεται ότι είναι επικίνδυνος… Αλλά βγες και πάρε την ευθύνη και πες: ”Ως εδώ η φιλία μας, αλλά όταν κατηγορείσαι για τέτοιες εγκληματικές πράξεις, διότι ο βιασμός ανηλίκου δεν είναι παίξε-γέλασε”. Εγώ προσωπικά ανατριχιάζω», δηλώνει χαρακτηριστικά.

«Έχουμε παιδιά. Δεν είναι παίξε-γέλασε αυτή η βαναυσότητα. Βγες, λοιπόν, και πες. Διότι γνωρίζαμε όλοι την προσπάθεια να κουκουλωθεί από τα μέσα ενημέρωσης και αυτή την απόπειρα που γινόταν με απειλές απέναντι στους καταγγέλλοντες, στους δικηγόρους, στους δημοσιογράφους, να βγεις και να πεις ”εδώ, μια κόκκινη γραμμή”».

Επιπλέον, στο συγκεκριμένο απόσπασμα από τη συνέντευξη στα περιφερειακά κανάλια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για «απόπειρα κουκουλώματος» και, όπως λέει, «αυτή η απόπειρα του κυβερνητικού εκπροσώπου πραγματικά είναι θλιβερή, να βγαίνει και να κομπιάζει και να μην μπορεί να πει το όνομά του, λες και δεν έχει όνομα, και να ισχυρίζεται ότι παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους».

«Ποιοι είναι οι προσωπικοί λόγοι; Η παιδοφιλία; Είναι προσωπικοί λόγοι οι βιασμοί; Δεν αφορούν το κοινωνικό σύνολο;» σημειώνει, και καταλήγει ο κ. Τσίπρας: «Ελπίζω και εύχομαι η Δικαιοσύνη να κάνει αυτό που πρέπει. Και να κάνει αυτό που πρέπει, διότι υποπτεύομαι ότι αυτή η υπόθεση δεν μπορεί να αφορά μονάχα τον κ. Λιγνάδη. Αν υπάρχει κάποιο κύκλωμα παιδεραστίας, αν υπάρχει κάποιο κύκλωμα trafficking, πρέπει να φτάσει o κόμπος στο χτένι».

Η απάντηση της ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ:

“Η μόνη απόπειρα συγκάλυψης- και είναι γνωστή στο πανελλήνιο- είναι η απόπειρα που έκανε ο κ. Τσίπρας, εγγράφως μάλιστα, να μείνει στο σκοτάδι η υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης στην πρεσβεία της Βενεζουέλας. Είναι πραγματικά θλιβερή η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, να δώσει κομματικό χρώμα σε μια υπόθεση η οποία θα έπρεπε να βρίσκει ενωμένο τον πολιτικό κόσμο απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Η κυβέρνηση ήταν εκείνη που μέσω της ημερίδας με θέμα “Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι”, ενθάρρυνε τα στόματα να ανοίξουν. Και θα λάβει κάθε θεσμικό μέτρο ώστε να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους φαινόμενα. Οσο για τις συγκεκριμένες υποθέσεις που έχουν έρθει στο φως, το λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη και όλες οι κρατικές υπηρεσίες είναι στη διάθεσή της”, απάντησε εν συνεχεία η ΝΔ.

Κίνημα Αλλαγής

Με τη φράση “Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές”, το Κίνημα Αλλαγής σχολίασε τα όσα ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Σε διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων, οι Παύλος Χρηστίδης, Χρήστος Πρωτόπαππας και Μανώλης Όθωνας, απέδωσαν την ευθύνη στον Πρωθυπουργό, καθώς υποστήριξαν πως με δική του εντολή τοποθετήθηκε ένας επικίνδυνος άνθρωπος, με καταγγελίες εις βάρος του και δικαστικές εκκρεμότητες στο Εθνικό Θέατρο.

“Όταν έμαθαν περί τίνος πρόκειται προσπάθησαν να το συγκαλύψουν. Δόθηκε εντολή στη κ. Μενδώνη να το συγκαλύψει, όμως βλέπουν ότι δεν μπορούν να το κρατήσουν και τώρα αποστασιοποιούνται”, ανέφεραν τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Πρόσθεσαν ότι το Κίνημα Αλλαγής θα πάρει θεσμικές πρωτοβουλίες για να απολογηθούν όσοι έκαναν τις συγκεκριμένες επιλογές.

“Η κυβέρνηση ψάχνει για φταίχτες, πρέπει όμως να αναλάβει την ευθύνη”, τόνισαν.

Γεννηματά: Προσωπικές ευθύνες Μητσοτάκη

Προσωπικές ευθύνες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για προσπάθεια συγκάλυψης απέδωσε εξάλλου η Φώφη Γεννηματά , με δήλωσή της για την υπόθεση Λιγνάδη. “Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μενδώνη έσπασαν σήμερα κάθε ρεκόρ της υποκρισίας και θράσους. Προκαλούν την κοινή γνώμη.

Αλήθεια ποιος διόρισε στο Εθνικό Θέατρο τον “επικίνδυνο”, όπως ομολόγησαν κ. Λιγνάδη; Αλήθεια ποιος επί εβδομάδες προσπαθεί με κάθε τρόπο να συγκαλύψει την υπόθεση; Την απάντηση πλέον την γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες. Και για τα δύο ερωτήματα. Η κ. Μενδώνη, με εντολή του ίδιου του κ. Μητσοτάκη”, τονίζει σε δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Επισημαίνει ακόμη ότι η υπόθεση έχει ήδη πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και δεν πείθει κανέναν η σημερινή καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης.

“Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, κάποιος θα είχε αναλάβει την ευθύνη και θα είχε παραιτηθεί. Αλλά εδώ για την κυβέρνηση της ΝΔ η λέξη “φιλότιμο”, είναι απόλυτα άγνωστη. Ντροπή!”, υπογραμμίζει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής

ΚΚΕ: Οι ευθύνες της υπουργού Πολιτισμού και κυρίως του πρωθυπουργού δεν κρύβονται ούτε παραγράφονται

“Οι ευθύνες της υπουργού Πολιτισμού και κυρίως του πρωθυπουργού για την “υπόθεση Λιγνάδη” δεν κρύβονται ούτε παραγράφονται με καθυστερημένες δηλώσεις καταδίκης” επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του και τονίζει στη συνέχεια: “Οι ευθύνες τους αφορούν κυρίως στη διατήρηση του Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, παρά τις φήμες κι ακόμη περισσότερο τις καταγγελίες, για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, ακόμη και ανηλίκων.

Αντί να πάρουν θέση για αυτά τα φαινόμενα, κρύβονταν πίσω από εξαγγελίες για “Κώδικες Δεοντολογίας”, αλλά και από υποκριτικά καλέσματα ορισμένων προς τον πρωθυπουργό “να προχωρήσει σε κάθαρση”. Οι ευθύνες τους, όμως, έχουν να κάνουν και με το γεγονός ότι συντηρούν κι εντείνουν την εργασιακή ζούγκλα και την ανασφάλεια στον χώρο του Πολιτισμού -και όχι μόνο- αναπαράγοντας τις οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις, που υποχρεώνουν κάποιον ή κάποια να “μένουν σιωπηλοί”. Αλλά και διατηρώντας το απαράδεκτο νομοθετικό πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα, που ρίχνει στα μαλακά τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις