Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τσεσμέ πλοίο τώρα: Άγνωστη η θέση του ωκεανογραφικού στο Αιγαίο
ΕΛΛΑΔΑ

Τσεσμέ πλοίο τώρα: Άγνωστη η θέση του ωκεανογραφικού στο Αιγαίο

Τσεσμέ πλοίο τώρα: Το τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίου Τσεσμέ έχει σταματήσει να μεταδίδει το στίγμα του - Δεν είναι γνωστή η ακριβής θέση του.

Άγνωστη, καθώς έχει σταματήσει να μεταδίδει το στίγμα του, είναι η ακριβής θέση του τουρκικού ωκεανογραφικού πλοίου Τσεσμέ. Σύμφωνα με την παράτυπη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία, το ωκεανογραφικό θα βρίσκεται μεταξύ της Λήμνου, της Σκύρου και της Λέσβου μέχρι και τις 2 Μαρτίου, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, για “υδρογραφικές έρευνες σε διεθνή ύδατα”. Σημειώνεται ότι η Navtex 0122/21 που εκδόθηκε τη Δευτέρα από τον παράκτιο σταθμό της Σμύρνης είναι παράνομη, αφού η τουρκική πλευρά δεν έχει αρμοδιότητα να εκδώσει οδηγία για διενέργεια υδρογραφικών ερευνών στην συγκεκριμένη περιοχή. Παρά το γεγονός ότι οι συντεταγμένες που έχει δώσει ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης δημιουργούν μια μεγάλη περιοχή στο κέντρο του Αιγαίου και σε διεθνή ύδατα, η αποκλειστική αρμοδιότητα για αδειοδότηση ερευνών στην συγκεκριμένη περιοχή ανήκει σε ελληνικές υπηρεσίες.

Η Αθήνα έχει ήδη αντιδράσει με προφορικό διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας την τουρκική ενέργεια “αχρείαστη”, που “δεν βοηθά στο θετικό κλίμα”, ξεκαθαρίζοντας ότι έχει ήδη υποβάλει κάποιες προτάσεις για ημερομηνίες για τις διερευνητικές επαφές για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και περιμένει απάντηση από την τουρκική πλευρά. Το “Τσεσμέ”, απέπλευσε από την Κωνσταντινούπολη το πρωί της Πέμπτης. Όπως έχει γίνει γνωστό, έχει εξέλθει από τα Στενά των Δαρδανελίων και κινείται προς το Αιγαίο Πέλαγος, στην περιοχή ανοιχτά της Ίμβρου.

“Δεν πρέπει να ανεβάσουμε το θέμα. Δεν οριοθετήσαμε ΑΟΖ για να πούμε ότι πρέπει να μας ζητήσουν άδεια για τις έρευνες. Είναι σε διεθνή ύδατα, σε μη οριοθετημένη ΑΟΖ. Δεν κάνει σεισμικές έρευνες. Άρα κινείται πάνω σε αμφιλεγόμενες ζώνες του Διεθνούς Δικαίου” σημείωσε μιλώντας στο MEGA, για την τουρκική ναυτική οδηγία, o υποναύαρχος ε.α., Στέλιος Φενέκος. Σύμφωνα με τον υποναύαρχο, η Τουρκία “θέλει να προκαλέσει τα εξαρτημένα αντανακλαστικά μας. Να φανούμε εμείς πολύ επιθετικοί”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις