Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πάσχα 2021 κορονοϊός: Ευχάριστα νέα από Βασιλακόπουλο
ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

Πάσχα 2021 κορονοϊός: Ευχάριστα νέα από Βασιλακόπουλο

Πάσχα 2021 κορονοϊός: Μεγαλώνει η αισιοδοξία για το καλοκαίρι - Πότε θα έχουμε επιστροφή στην κανονικότητα, το ενδεχόμενο διπλής μάσκας στο "τραπέζι" της σημερινής συνεδρίασης

Στην αύξηση της παραγωγής εμβολίων κατά του κορωνοϊού από τις εταιρείες που έχουν ήδη πάρει έγκριση, αλλά και στην έγκριση του εμβολίου της Johnson&Johnson τις επόμενες μέρες αναφέρθηκε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Όπως είπε ο καθηγητής μιλώντας στον ΑΝΤ1 το εμβόλιο της Johnson&Johnson εγκρίνεται από τις ΗΠΑ τις επόμενες μέρες και μέσα στο Μάρτιο θα έχει πάρει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αναμένεται ότι, «τέλη Μαρτίου θα έχουν αυξηθεί πολύ τα εμβόλια». «Θα κάνουμε καλό Πάσχα γιατί θα έχουμε εμβολιάσει όλους τους ευπαθείς και λόγω του ότι θα έχουμε καλό καιρό», είπε ο καθηγητής και εκτίμησε ότι, «και το καλοκαίρι μας θα είναι πολύ καλό». «Μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε εμβολιάσει το 70%, νομίζω από το Σεπτέμβρη θα πάμε σε πιο κανονική κανονικότατα, θα πρέπει να δούμε και τις μεταλλάξεις και στο τέλος θα γίνει ο κορωνοϊός μια απλή ίωση που θα σε κρατά στο σπίτι», είπε σχετικά.

Για τη λήξη του lockdown, είπε πως πλήρη εικόνα για το αν έχουν απόδοση τα μέτρα θα έχουμε την επόμενη Τρίτη – Τετάρτη. Όσο αφορά τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, υπενθύμισε ότι θα είναι στην επόμενη ομάδα που θα εμβολιαστεί και τόνισε ότι «δεν υπάρχουν ‘σκορ’ κινδύνου για το συνδυασμό ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα», τονίζοντας ότι η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης στα πιο επικίνδυνα υποκείμενα νοσήματα. Επιβεβαίωσε τέλος πως, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής «θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο διπλής μάσκας».

Τι ισχύει για τη διπλή μάσκα, το κόλπο για να δούμε αν εφαρμόζει σωστά

Για την χρήση διπλής μάσκας και τον σωστό τρόπο τοποθέτησής των μασκών μίλησε ο Ελληνας γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ. Ο κ. Παυλάκης μιλώντας στο Mega ανέφερε πως η διπλή μάσκα αποτελεί ουσιαστικά μία «προσπάθεια να βελτιώσει το πώς φορούν τη μάσκα οι πολλοί». «Οι χειρουργικές μάσκες αφήνουν πολλά κενά στη μύτη και στα πλάγια. Έτσι, αυτό διορθώνεται με μια καλή πάνινη μάσκα πάνω από τη χειρουργική. Στα κενά, όπως μπαινοβγαίνει ο αέρας, μπορεί να μπαινοβγεί και ο ιός. Αυτό είναι πρόβλημα γιατί έχουμε και τα καινούργια στελέχη του ιού που μεταφέρονται πολύ ευκολότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλάκης.

Παυλάκης: Οι μάσκες Ν95 μπορούν να φοριούνται μόνες τους

Ο κ. Παυλάκης συνέχισε αναφέροντας πως οι μάσκες τύπου Ν95 είναι οι ιδανικότερες όσον αφορά την εφαρμογή τους στο πρόσωπο και η σωστή χρήση τους αρκεί για να μην γίνει χρήση δεύτερης μάσκας. «Η μάσκα πρέπει να εφάπτεται στο πρόσωπο. Οι Ν95 είναι οι καλύτερες, αυτές μπορούνε να φοριούνται μόνες τους. Υπάρχουν και στην Ελλάδα. Αυτές αν εφαρμόζουν σωστά, δε χρειάζεται δεύτερη μάσκα. Αν θαμπώνουν γρήγορα τα γυαλιά σας ενώ φοράτε μάσκα, πάει να πει ότι δραπετεύει πολύς αέρας. Έτσι όπως βγαίνει ο αέρας, έτσι μπορεί και να μπει. Οι καλές μάσκες έχουν το έλασμα για να εφαρμόζει καλά», είπε χαρακτηριστικά.

«Νομίζω ότι με τις διπλές μάσκες θα βελτιωθούν τα πράγματα πολύ γρήγορα. Η καλή μάσκα αφήνει τον αέρα να αλλάζει, χωρίς να αφήνουν τον ιό να περάσει. Δεν δημιουργείται κάποιο πρόβλημα. Δισεκατομμύρια κόσμου έχει συνηθίσει πια να ζει με τις μάσκες. Η υγρασία που δημιουργείται από τη μάσκα ευνοεί το σταμάτημα του ιού. Μπορούν να φορούν διπλή μάσκα και οι άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα», πρόσθεσε ο κ. Παυλάκης που αναφέρθηκε και στο θέμα του εμβολιασμού, αλλά και την επόμενη ημέρα.

Παυλάκης: Ο κορωνοϊός μπορεί να κρύβει κι άλλες εκπλήξεις

«Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος, η πιο σκοτεινή περίοδος της νύχτας πριν την αυγή. Δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια και θα κάνει αρκετούς μήνες για να βελτιωθεί η κατάσταση. Ο κορωνοϊός μπορεί να κρύβει και άλλες εκπλήξεις. Ο ιός θα γίνει ενδημικός σαν τη γρίπη, θα έχουμε να τον αντιμετωπίζουμε για πολλά χρόνια», σημείωσε. Οσον αφορά για την μέθοδο «ακορντεόν» στο lockdown, ο ερευνητής εξέφρασε την άποψή του πως αυτό είναι ουσιαστικά που έχει κουράσει τον κόσμο.

«Για το ακορντεόν, που είναι της μόδας, θέλω να πω ότι τα συχνά άνοιξε – κλείσε, κουράζουν τον κόσμο, μπερδεύουν και ο κόσμος μπορεί να μην ακολουθήσει. Καλύτερα να ανοίξετε τον Απρίλιο, σε καλύτερες συνθήκες. Αν ανοίξει η Ελλάδα χωρίς να πέσουν τα κρούσματα, χωρίς να αδειάσουν οι ΜΕΘ, σε 2-3 βδομάδες θα πρέπει να ξανακλείσει», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις