Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορονοϊός ΜΕΘ Ελλάδα: Το γονίδιο που μειώνει τον κίνδυνο εισαγωγής
ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός ΜΕΘ Ελλάδα: Το γονίδιο που μειώνει τον κίνδυνο εισαγωγής

Κορονοϊός ΜΕΘ Ελλάδα: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το γονίδιο που μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας από κορονοϊό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες και τα νέα στοιχεία που έχουν ύστερα από πολλές μελέτες, μια παραλλαγή γονιδίου, που αποτελεί κληρονομιά από τους Νεάντερταλ και την οποία φέρουν περίπου οι μισοί άνθρωποι εκτός Αφρικής, τους προστατεύει έναντι του κορονοϊού, μειώνοντας κατά 22% τον κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ. Αυτό, τουλάχιστον, ισχυρίζονται επιστήμονες από τη Σουηδία και τη Γερμανία, οι ίδιοι που πέρσι είχαν ανακοινώσει το ακριβώς αντίστροφο: ότι ένα άλλο γονίδιο που έχει κληρονομηθεί από τα «ξαδέρφια» μας, τους Νεάντερταλ, αποτελεί παράγοντα κινδύνου να νοσήσουμε από κορονοϊό.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ της Λιψίας, με επικεφαλής τον κορυφαίο διεθνώς παλαιογενετιστή Σβάντε Πεέμπο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), είχαν εντοπίσει το 2020 ένα σημαντικό νεαντερτάλιο γενετικό παράγοντα κινδύνου στο χρωμόσωμα 3, που αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο αναπνευστικής ανεπάρκειας και θανάτου έπειτα από λοίμωξη Covid-19.  Αναλύοντας τις νέες έρευνες της επιστημονικής κοινοπραξίας Genetics of Mortality in Critical Care-GenOMICC (γενετική ανάλυση θνησιμότητας 2.200 ασθενών σε ΜΕΘ), βρήκαν ότι οι Νεάντερταλ συνεισέφεραν, επίσης, έναν προστατευτικό γενετικό παράγοντα στο χρωμόσωμα 12, που μειώνει τον κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ έπειτα από λοίμωξη κορονοϊού.

Γυναίκα φοράει μάσκα σε κοριτσάκι

Τι δείχνει η έρευνα

Τα γονίδια σε αυτήν την περιοχή -τα ίδια έχουν βρεθεί σε όλα τα γονιδιώματα Νεάντερταλ που έχουν αναλυθεί μέχρι σήμερα- λέγονται OAS και ρυθμίζουν τη δραστηριότητα ενζύμων που αποτελούν ασπίδα έναντι των ιών. «Αυτό δείχνει πως η κληρονομιά μας από τους Νεάντερταλ είναι ένα σπαθί με δύο κόψεις όσον αφορά την ανταπόκρισή μας στον ιό SARS-CoV-2. Μας έδωσαν γενετικές παραλλαγές, για τις οποίες μπορούμε τόσο να τους καταραστούμε όσο και να τους ευχαριστήσουμε» δήλωσε ο ερευνητής δρ Χούγκο Ζέμπεργκ.

Η έρευνα δείχνει ότι η προστατευτική γενετική παραλλαγή από τους Νεάντερταλ σταδιακά έχει αυξηθεί σε συχνότητα μετά την τελευταία εποχή των πάγων και σήμερα είναι ευρέως εξαπλωμένη περίπου στον μισό πληθυσμό της Γης έξω από την Αφρική. «Είναι εντυπωσιακό ότι αυτή η νεαντερτάλια γενετική παραλλαγή έγινε τόσο κοινή σε πολλά μέρη του κόσμου, πράγμα που δείχνει ότι και στο παρελθόν υπήρξε ευνοϊκή για τους ανθρώπους. Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι δύο γενετικές παραλλαγές που κληροδοτήθηκαν από τους Νεάντερταλ επηρεάζουν σήμερα την έκβαση του κορονοϊού σε αντίθετες κατευθύνσεις. Το ανοσοποιητικό σύστημά τους -προφανώς- συνεχίζει να μας επηρεάζει τόσο με θετικούς όσο και με αρνητικούς τρόπους μέχρι σήμερα» ανέφερε ο δρ Πεέμπο.

Κορονοϊός: Σχεδόν γεμάτες οι κλίνες ΜΕΘ στην Αττική

Σχεδόν γεμάτες είναι οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ Covid στην Αττική, όπου απομένουν μόνο 23 κενές, όπως ενημερώνει η ΠΟΕΔΗΝ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, ετοιμάζονται να ανοίξουν τέσσερις ακόμη κλίνες στο Θριάσιο νοσοκομείο, όμως για να εξοικονομήσουν το προσωπικό θα κλείσουν αντίστοιχα τέσσερις κλίνες ΜΕΘ από τις οκτώ κλίνες γενικών περιστατικών που διαθέτει το νοσοκομείο και είναι πάντα γεμάτες. Επίσης ετοιμάζονται να ανοίξουν επτά κλίνες ΜΕΘ στο ΚΑΤ στη παλαιά ΜΑΦ. Η στελέχωση θα γίνει με προσωπικό που προσλήφθηκε για τη νέαΜΕΘ 30 κλινών που πρόσφατα εγκαινιάσθηκε από δωρεά.

Κοπέλα με μάσκα

Δείτε ακόμη:

Εντυπωσιακές εικόνες από στρατιωτική άσκηση των Ευέλπιδων
Στο σκοτάδι ακόμη τα βόρεια προάστια – Σε ποιες περιοχές δεν έχει ρεύμα
Ξεπέρασαν τους 600.000 οι εμβολιασμοί -Τι θα γίνει με όσους έχασαν το ραντεβού τους

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις