Αθήνα

°C

Παρασκευή

23

Απριλίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / ΑΕΙ ειδική φρουρά: Προσλήψεις 1.030 πανεπιστημιακών αστυνομικών
ΕΛΛΑΔΑ

ΑΕΙ ειδική φρουρά: Προσλήψεις 1.030 πανεπιστημιακών αστυνομικών

ΑΕΙ ειδική φρουρά: 1.030 προσλήψεις αστυνομικής φρουράς στα πανεπιστήμια από την κυβέρνηση.

Ειδικοί φρουροί στα πανεπιστήμια σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής η κυβέρνηση προχωράει στη πρόσληψη 1.030 ειδικών φρουρών Ο.Π.Π.Ι. προκειμένου να καλύψει το θέμα της ασφάλειας των πανεπιστημίων. Η σχετική πρωτοβουλία ελήφθη μετά τα τελευταία γεγονότα στα πανεπιστήμια αλλά και την πρόθεση της κυβέρνησης να διαφυλάξει απαρέγκλιτα την ηρεμία στα ανώτατα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα. Οι ειδικοί φρουροί θα έχουν ειδική στολή, ενώ σύντομα με προεδρικό διάταγμα θα οριστούν και οι αρμοδιότητες τους. Η μονάδα έχει ως αποστολή την εφαρμογή και αξιολόγηση της πολιτικής και των μέτρων για θέματα ασφάλειας και προστασίας εντός των χώρων του Α.Ε.Ι., με στόχο την εξασφάλιση της ομαλής και αδιάλειπτης άσκησης των εκπαιδευτικών, ερευνητικών, διοικητικών και λοιπών δραστηριοτήτων του Α.Ε.Ι., καθώς και την υποστήριξη της Επιτροπής Ασφάλειας και Προστασίας Α.Ε.Ι. κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της.

Ειδικότερα, η Μονάδα είναι αρμόδια για:  Το προσωπικό των Ο.Π.Π.Ι. συνεργάζεται με τον πρύτανη ή τον αρμόδιο αντιπρύτανη, καθώς και με τις αρμόδιες υπηρεσίες και όργανα του ιδρύματος. Οι διοικήσεις των Α.Ε.Ι. διευκολύνουν το προσωπικό των Ο.Π.Π.Ι. κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Αποστολή των Ο.Π.Π.Ι. είναι η προστασία και ασφάλεια τόσο των προσώπων που βρίσκονται στους χώρους των Α.Ε.Ι., όσο και των υποδομών αυτών. Οι Ο.Π.Π.Ι. είναι αρμόδιες για την άσκηση αστυνομικών καθηκόντων εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. και ιδίως για: α) Την πρόληψη της τέλεσης και την αντιμετώπιση κάθε αξιόποινης πράξης εντός των χώρων των Α.Ε.Ι., β) τη στελέχωση και λειτουργία των Κέντρων Ελέγχου και Λήψης Σημάτων και Εικόνων μαζί με το προσωπικό των Α.Ε.Ι., γ) την πραγματοποίηση περιπολιών στο πλαίσιο των καθηκόντων της.

ΑΣΟΕΕ αστυνομία

Άσκηση και καθήκοντα

Κατά την άσκηση των καθηκόντων του, το προσωπικό των Ο.Π.Π.Ι. δεν φέρει πυροβόλο όπλο, συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες και ασκεί όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητες. Για τη συγκρότηση των Ο.Π.Π.Ι. συνιστώνται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη χίλιες τριάντα (1.030) οργανικές επί θητεία θέσεις ειδικών φρουρών, οι οποίες κατανέμονται σε Υπηρεσίες.

Το προσωπικό των Ο.Π.Π.Ι. υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία, η εν γένει υπηρεσιακή του κατάσταση ρυθμίζεται από τις πάγιες διατάξεις που διέπουν το αστυνομικό προσωπικό και τους ειδικούς φρουρούς και η μισθοδοσία του βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.  Η μονάδα έχει ως αποστολή την εφαρμογή και αξιολόγηση της πολιτικής και των μέτρων για θέματα ασφάλειας και προστασίας εντός των χώρων του Α.Ε.Ι., με στόχο την εξασφάλιση της ομαλής και αδιάλειπτης άσκησης των εκπαιδευτικών, ερευνητικών, διοικητικών και λοιπών δραστηριοτήτων του ΑΕΙ.

  • Η μονάδα στελεχώνεται από τακτικό προσωπικό του ΑΕΙ και προσωπικό που απασχολείται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.
  • Η μέγιστη διάρκεια απασχόλησης του έκτακτου προσωπικού ισούται με τη διάρκεια του έργου/προγράμματος, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει την πενταετία.
  • Η απόφαση εκτός των ΟΠΠΙ, προβλέπει και την πρόσληψη εποχικού προσωπικού στη νεοσύστατη Μονάδα Ασφάλειας και Προστασίας που συνιστάται σε κάθε ΑΕΙ.
  • Η μονάδα έχει ως αποστολή την εφαρμογή και αξιολόγηση της πολιτικής και των μέτρων για θέματα ασφάλειας και προστασίας εντός των χώρων του Α.Ε.Ι., με στόχο την εξασφάλιση της ομαλής και αδιάλειπτης άσκησης των εκπαιδευτικών, ερευνητικών, διοικητικών και λοιπών δραστηριοτήτων του ΑΕΙ.
  • Η μονάδα στελεχώνεται από τακτικό προσωπικό του ΑΕΙ και προσωπικό που απασχολείται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.
  • Η μέγιστη διάρκεια απασχόλησης του έκτακτου προσωπικού ισούται με τη διάρκεια του έργου/προγράμματος, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει την πενταετία.
ΑΣΟΕΕ αστυνομία

Δείτε ακόμη:

Απεργία Ναυτεργατικών σωματείων: Χωρίς πλοία 23 και 24 Φεβρουαρίου

Διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα για το Τσεσμέ – Τι κρύβει η πρόκληση

Εντυπωσιακές εικόνες από στρατιωτική άσκηση των Ευέλπιδων

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις