Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

25

Ιανουαρίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Διπλή μάσκα – κορονοϊός: Την επόμενη εβδομάδα η εισήγηση των λοιμωξιολόγων
ΚΟΣΜΟΣ

Διπλή μάσκα – κορονοϊός: Την επόμενη εβδομάδα η εισήγηση των λοιμωξιολόγων

Διπλή μάσκα - κορονοϊός: Την ανάγκη της σωστής χρήσης της μάσκας για τη διασφάλισης της προστασίας μας, εξέφρασε για ακόμη μια φορά η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό στο ενδεχόμενο να γίνει απαραίτητη η χρήση διπλής μάσκας για πλήρης προστασίας. Συγκεκριμένα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε πως: «Γίνεται αρκετή συζήτηση τις τελευταίες ημέρες για την ορθή χρήση της μάσκας. Το CDC ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μιας πειραματικής μελέτης που έδειξε πως σε μια συνάντηση δύο ατόμων, όταν γίνεται χρήση μάσκας και από τους δύο υπάρχει προστασία, όμως με την χρήση διπλής μάσκας αυξάνει κατά πολύ η προστασία και για τους δύο.

Λόγος γίνεται πάντα για χρήση ιατρικής μάσκας με υφασμάτινη από πάνω. Οι οδηγίες δεν έχουν αλλάξει, ακόμα, αλλά ομάδα της επιτροπής μας έχει αναλάβει να μελετήσουν τις εξελίξεις και θα εισηγηθεί σχετικά την επόμενη εβδομάδα. Να γίνει κατανοητό πως δεν προστατεύουν οι υφασμάτινες μάσκες μονού υφάσματος, αλλά αυτές με τρεις στρώσεις υφάσματος. Να τονιστεί επίσης πως δεν αρκεί η μάσκα, αλλά η σωστή χρήση μάσκας».

Διπλή μάσκα και σωστή εφαρμογή της προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από τον Covid-19

Η σωστή χρήση της μάσκας και η χρήση διπλής μάσκας θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο έκθεσης στον νέο κορωνοϊό, υποστηρίζει μελέτη του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Οι ερευνητές που συμμετείχαν στα πειράματα της μελέτης, διαπίστωσαν ότι φορώντας μόνο μία μάσκα, είτε χειρουργική είτε υφασμάτινη, μπλοκάρεται λίγο πάνω από το 40% των σταγονιδίων  που προέρχονται από την αναπνοή ενός ακάλυπτου προσώπου.

Αν όμως φορεθεί μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από μια χειρουργική αποκλείεται περίπου το 80% των σταγονιδίων. Όταν και οι δύο φορούν μάσκα, εμποδίζεται περισσότερο από το 95% των σταγονιδίων. Η μελέτη κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα πως μια πιο «σφιχτή» εφαρμογή της μάσκας, δένοντας πιο σφιχτά- με κόμπους- στα αφτιά τα κορδόνια της μάσκας και προσαρμόζοντάς την ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα πλευρικά κενά, μπορεί επίσης να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των μασκών.

Όταν και οι δύο συνομιλητές φορούν την καλά προσαρμοσμένη στο πρόσωπο μάσκα, περίπου 96% των σταγονιδίων μπλοκάρεται. Όταν μόνο ο ένας την φοράω σφιχτά,  λίγο πάνω από το 60% των σταγονιδίων εμποδίζεται. Η διευθύντρια του CDC Ροσέλ Ουαλένσκι υποστήριξε  ότι τα ευρήματα της μελέτης «υπογραμμίζουν τη σημασία της σωστής χρήσης μάσκας και της σιγουριάς ότι ταιριάζει στενά και άνετα πάνω στη μύτη και το στόμα μας».

Η Ουαλένσκι είπε, επίσης ότι το CDC δεν θα αλλάξει την σύστασή του που θέλει όλους όσοι είναι πάνω από 2 ετών να πρέπει να φορούν μάσκα όταν συναντώνται με κάποιον με τον οποίο δεν ζουν μαζί.  Ωστόσο, το CDC θα ανανεώσει την σύστασή του «για να παρέχει νέες επιλογές σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης της εφαρμογής μάσκας», δήλωσε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις