Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ολικό lockdown Αττική: Κλείνουν σχολεία και τέλος το click away
ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΤΟ ΟΛΙΚΟ LOCKDOWN

Ολικό lockdown Αττική: Κλείνουν σχολεία και τέλος το click away

Ολικό lockdown Αττική: Ο αριθμός θα είναι ξανά τετραψήφιος - «Καμπανάκι» από Θωμαΐδη: Το ιικό φορτίο στην Αττική παρουσιάζει αύξηση 205%

Δεδομένη είναι πλέον η επιβολή ολικού lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική λόγω της εξέλιξης της πανδημίας του κορονοϊού, μετά τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια. Η απόφαση που αναμένεται να ληφθεί στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου (13:30) είναι το κλείσιμο των σχολείων και να δοθεί τέλος στο click away και αυτό για δυο εβδομάδες, έως ότου παρουσιαστεί τουλάχιστον βελτίωση στα νούμερα. Οι πληροφορίες άλλωστε θέλουν σήμερα τα κρούσματα να είναι πολύ περισσότερα από 1.000 και να σήμαναν από νωρίς συναγερμό στο Υπουργείο Υγείας.

Η αντίστροφη μέτρηση για την επιβολή αυστηρού lockdown τύπου Μαρτίου- αλλά χωρίς τις προβλέψεις για τις βιοτεχνίες και την παραγωγική δυνατότητα της οικονομίας που ίσχυαν τότε- ξεκίνησε με τις δηλώσεις το πρωί στο κανάλι Open του υπουργού Υγείας, χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι συνάδελφοί του υπουργοί, όταν εξέφρασε την μεγάλη του ανησυχία για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Και αυτό καθώς, όπως είπε, εξακολουθούν να αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα και οι νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό στην Αττική. Ο υπουργός Υγείας ανέλυσε τα νούμερα νοσηλευομένων σε απλές κλίνες, αλλά και κλίνες ΜΕΘ, σημειώνοντας πως το σύστημα Υγείας δέχεται μεγάλη πίεση.

Υπό αυτό το πρίσμα, τόνισε, και εάν τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν σήμερα είναι ανησυχητικά, τότε “η δική μου εισήγηση θα είναι ένα σύντομο, ολικό lockdown όμοιο με αυτό του Μαρτίου”. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες αμέσως μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου, θα συνεδριάσει και η επιτροπή των λοιμωξιολόγων ώστε να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις. “Πιστεύω πως έτσι όπως εξελίσσονται τα στοιχεία και τα νούμερα, θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσουμε στην Αττική”, είπε ο Βασίλης Κικιλιας το πρωί και σημείωσε πως ο ένας μετά τον δήμο έχουν αυξητική τάση.

Ολικό lockdown Αττική: Σύσκεψη στο Μαξίμου

Μετά τις δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια ο Πρωθυπουργός συνεκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για τις 13.30 στο Μέγαρο Μαξίμου για να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση. “Η αξιολόγηση των δεδομένων της πανδημίας και τα επόμενα βήματα που χρειάζονται, θα βρεθούν στο επίκεντρο της σύσκεψης τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3.

Η κ. Πελώνη τόνισε ότι καθώς ο πρωθυπουργός έλειπε χθες σε Κύπρο και Ισραήλ, σήμερα θα ενημερωθεί για την κατάσταση προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις, τις οποίες, όπως τόνισε, θα δούμε μετά τη σύσκεψη. “Ανησυχία υπάρχει πάντα, φροντίζουμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά”, τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος. Πρόσθεσε ότι κατανοεί την κόπωση που υπάρχει αλλά καθώς οι επόμενοι δύο μήνες είναι δύσκολοι, χρειάζεται υπομονή από όλους μέχρι την άνοιξη. Σχετικά με τις δηλώσεις των ειδικών στα ΜΜΕ, τόνισε ότι χρειάζεται ενιαία φωνή και περισσότερη αυτοσυγκράτηση και όχι έκθεση υποκειμενικών απόψεων, οι οποίες προκαλούν σύγχυση στην κοινωνία.

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Βασίλης Κικίλιας

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας για να δικαιολογήσει την ανάγκη του ολικού lockdown είναι όντως εξαιρετικά ανησυχητικά. Όπως είπε σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, στις 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, στις 7/2 είχαμε 245 και στις 8/2 είχαμε 260. Δηλαδή, 15 διασωληνώσεις την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα”, είπε ο υπουργός.

“Την περίοδο 24/1-3/1 είχαμε σημαντική αύξηση στις ηλικίες 0-9 και στα νοσοκομεία της Αττικής έχουμε 71% κατειλημμένες ΜΕΘ, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 62%. Πλέον έχουμε σύνολο 1.899 νοσηλευόμενους με Covid-19, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 1.594. Δίνουμε μάχη με τον χρόνο, μέχρι να εμβολιάσουμε το 70% του πληθυσμού. Η εικόνα η δική μου, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως αν και σήμερα τα στοιχεία είναι ίδια, ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό οριζόντιο μέτρο. Ενα lockdown τύπου Μαρτίου που μπορεί να φέρει σύντομα αποτελέσματα και να μαζέψει την κατάσταση. Αυτό θα εισηγηθώ στην επιτροπή” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας.

Ολικό lockdown Αττική: Τι θα ισχύσει για τα σχολεία

Αναφερόμενος στα σχολεία ο κ. Κικίλιας άφησε να εννοηθεί ότι η αύξηση κρουσμάτων κατά 11% στις ηλικίες 0-9 οδηγεί αυτόματα σε κλείσιμο και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, αλλά και την δευτεροβάθμια (Γυμνάσια και Λύκεια), με την τηλεκπαίδευση να επιστρέφει σε όλες τις βαθμίδες.

Ολικό lockdown Αττική: Οι μετρήσεις στα λύματα

Η επιδείνωση των στοιχείων φάνηκε ήδη τις προηγούμενες ημέρες στα λύματα της πρωτεύουσας. “Η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205%. Αυτή την απότομη αύξηση δεν θέλαμε να δούμε όπως είχαμε δει στο πρώτο κύμα του Νοεμβρίου” ανέφερε χαρακτηριστικά για το Λεκανοπέδιο, ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. “Πριν 15 ημέρες η αύξηση αυτή ήταν της τάξης του 80% και ήταν η έναρξη ότι κάτι συμβαίνει. Και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε γιατί αυτή τη βδομάδα η αύξηση ήταν 205%”, πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε για το πώς μεταφράζεται σε ενεργά κρούσματα η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, ο κ. Θωμαΐδης απάντησε: “Τα μοντέλα που υπολογίζουν τους πραγματικούς φορείς, συμπτωματικούς και ασυμπτωματικούς, δίνουν μία εκτίμηση για πάνω από 100.000 φορείς, αλλά αυτό έχει ιδιαίτερη αβεβαιότητα, γιατί αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε διάφορες παραμέτρους, όπως το αν ο ιός πολλαπλασιάζεται περισσότερο όσον αφορά τα μεταλλαγμένη στελέχη”. “Οι ασυμπτωματικοί είναι πολύ περισσότεροι, πάνω από 55%, κοντά στο 60%. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσο αυτό θα μεταφραστεί σε κρούσματα τις επόμενες ημέρες, αν κρίνουμε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία θα δούμε τετραψήφιο νούμερο”, διευκρίνισε.

Ολικό lockdown Αττική: Όχι από Λινού

«Όχι» σε ένα καθολικό lockdown αλλά ενίσχυση των γενικευμένων μέτρων, τόνισε ξανά η Αθηνά Λινού. Είναι λάθος να κλείνεται ο κόσμος στα σπίτια, πρέπει να αξιοποιηθεί η ύπαιθρος, εκτιμά η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ. «Το κλείσιμο στα σπίτια είναι λάθος». Με αυτή τη δήλωση η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, τάχθηκε ενάντια στα περί πιο σκληρών μέτρων εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας.

«Όταν είναι τα πάντα κλειστά το να κλείνουμε τους ανθρώπους σε κλειστούς χώρους δημιουργούμε κίνδυνο μετάδοσης. Θα ήθελα να δω τους ανθρώπους, με σύνεση, να είναι στο ύπαιθρο, να περπατάνε στον δρόμο, να πάνε σε πάρκα, χωρίς να συνωστίζονται. Δεν εννοώ να κάνουν συγκεντρώσεις ή υπαίθρια πάρτι. Να κυκλοφορούν ελεύθεροι οι άνθρωποι και να τους ενθαρρύνουμε να κυκλοφορούν. Η αξιοποίηση της υπαίθριας χώρας είναι ένα από τα μέσα που προτείνει και η Αμερική μέσα στα προληπτικά μέτρα». Υπογράμμισε δε πως πρέπει, αντίθετα, να υπάρξει ενίσχυση των γενικευμένων μέτρων και της εξ αποστάσεως εργασίας, και να γίνουν πολλά τεστ στους χώρους εργασίας και τα σχολεία.

Τα σχολεία

Για τα σχολεία, η κ. Λινού εξέφρασε την άποψη ότι είναι σωστό που μένουν ανοιχτά, αλλά και την ανησυχία της «γιατί δεν γίνονται τεστ στο σύνολο των εκπαιδευτικών και δεν γίνονται τεστ σε δείγμα των παιδιών επίσης συστηματικά». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αν σε μια τάξη 25-26 παιδιών υπάρχει ένα κρούσμα, θα μεταδοθεί γρήγορα γιατί τα παιδιά είναι κοντά, και αν αυτό συμβαίνει σε μεγάλο σχολείο, τότε είναι εύκολο να έχουμε μια τεράστια αύξηση. Η πλειονότητα των παιδιών δεν θα πάθει τίποτα. Μπορεί ένα, δύο παιδιά να έχουν πρόβλημα. Πρόβλημα θα υπάρξει με τους γονείς, με τους παππούδες».

«Οι καινούριοι μεταλλαγμένοι ιοί φαίνεται ότι είναι πιο μεταδοτικοί, υπάρχει ένα ενδεχόμενο να επηρεάζουν τα μικρά παιδιά περισσότερο, δεν το ξέρουμε αυτό και πρέπει να παρθούν γρήγορα δείγματα από τα παιδιά που νοσούν και να γίνει αλληλούχηση για να δούμε αν νοσούν από το παλιό στέλεχος ή από το μεταλλαγμένο.» Για «σοβαρότατο θέμα» έκανε λόγο για τον συνωστισμό στα μέσα μεταφοράς, ενώ για τις πάνινες μάσκες και το γεγονός ότι χώρες του εξωτερικού τις απαγορεύουν ενώ στην Ελλάδα συνεχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε, η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ είπε: «Νομίζω ότι είναι πιο πολύ οικονομικό το θέμα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις