Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Χάρτης κρουσμάτων σήμερα 8/2: Ο χάρτης της διασποράς
638 ΝΕΕΣ ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ

Χάρτης κρουσμάτων σήμερα 8/2: Ο χάρτης της διασποράς

Χάρτης κρουσμάτων σήμερα 8/2: 321 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική εκ των οποίων τα 80 στο κέντρο της Αθήνας και τα 57 στα δυτικά προάστια της πρωτεύουσας

Με το 50% από τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού να εντοπίζονται στην Αττική για ακόμη ένα 24ωρο κι επιπλέον τα νοσοκομεία να γεμίζουν, ο μικρότερος αριθμός νέων μολύνσεων που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ στην πραγματικότητα δεν καθησυχάζει. Ειδικότερα, σε σύνολο 638 νέων κρουσμάτων, τα 321 εντοπίζονται στην Αττική και 80 στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή:

44 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

38 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

57 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

3 κρούσματα στην Π.Ε Δυτικής Αττικής

80 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

50 κρούσματα στην ΠΕ Νοτιου Τομέα Αθηνών

47 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

2 κρούσματα στην Π.Ε Νήσων

80 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

3 κρούσματα στην Π.Ε.Αργολίδας

2 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

39 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

46 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε Ευρυτανίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

2 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

7 κρούσματα στην Π.Ε.Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε Θάσου

7 κρούσματα στην Π.Ε Ιωαννίνων

6 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

9 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε Κεφαλλονίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

4 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

8 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

1 κρούσμα στην Π.Ε Λευκάδας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Νάξου

1 κρούσμα στην Π.Ε.Ξάνθης

2 κρούσματα στην Π.Ε Πέλλας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Πρέβεζας

11 κρούσματα στην Π.Ε Ρεθύμνου

1 κρούσμα στην Π.Ε Ροδόπης

4 κρούσματα στην Π.Ε.Σάμου

2 κρούσματα στην Π.Ε Σερρών

2 κρούσματα στην Π.Ε Τρικάλων

5 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

1 κρούσμα στην Π.Ε Φωκίδας

8 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής

2 κρούσματα στην Π.Ε Χανίων

12 κρούσματα υπό διερεύνηση

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Σήμερα, Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 638 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 164.575, εκ των οποίων 51,9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6.045 (3,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 52.595 (61,0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

276 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 198 (71,7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85,9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 1.169 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας. Τέλος, έχουμε 25 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.997 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.525 (58,8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

«Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca για τις ηλικίες 18-64»

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού κα Θεοδωρίδου στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Astrazeneca και όπως είπε με βάση όλα τα δεδομένα που υπάρχουν το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Προστατεύει το σύνολο των εμβολιασμένων και μειώνει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Είπε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανασκόπησε όλα τα επιστημονικά δεδομένα και εξήγησε τους λόγους που το εμβόλιο δεν θα χορηγείται στους άνω των 65 ετών. Οι μελέτες περιλαμβάνουν μικρό αριθμό με αποτέλεσμα το δείγμα να μην θεωρείται αξιόπιστο σε σχέση με την αποτελεσματικότητα, ωστόσο τα στοιχεία για την ανοσογονικότητα μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα είναι αποτελεσματικό και σε μεγάλες ηλικίες. και πιθανόν να τροποποιηθεί η θέση της επιτροπής από νεότερα δεδομένα, τόνισε.

Γονιμότητα και παραπληροφόρηση

Το εμβόλιο θα χορηγείται από 18 έως 64 ετών. Το μεσοδιάστημα πρώτης και δεύτερης δόσης είναι 12 εβδομάδες. Είπε επίσης ότι η γονιμότητα δεν επηρεάζεται από το εμβόλιο. «Είναι αθώα η χορήγηση του εμβολίου σε αυτή τη φάση» σημείωσε.

«Είναι παραπληροφόρηση όσα ακούγονται σχετικά με το εμβόλιο και τη γονιμότητα. Το εμβόλιο και τα αντισώματα που δημιουργεί, δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα»… Βιώνουμε παράλληλα δύο επιδημίες, η μία είναι η COVID-19 και η άλλη η υπερβολική πληροφόρηση, που δημιουργούν φόβους, και ανασφάλεια. Οι επιστήμονες θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πρώτη, για τη δεύτερη όμως θα πρέπει να εφαρμοστεί το παν μέτρον άριστον.

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Θεμιστοκλέους, ανακοινώνοντας πως η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό θα «εμπλουτιστεί» τις επόμενες ημέρες. Συγκεκριμένα είπε πως η πλατφόρμα θα ανοίξει για της ηλικίες από 60 – 64 ετών ανοίγει την Τετάρτη 10/02/2021 και οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν στις 15 του μήνα.

Για τις ηλικίες 75 έως 79 ετών, η πλατφόρμα ανοίγει την Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου. «Χθες παραλάβαμε τις πρώτες 45.000 δόσεις του εμβολίου της Astrazeneca κι αναμένουμε περισσότερες παραλαβές τις επόμενες ημέρες», συνέχισε ο ίδιος.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Θεμιστοκλέους χαρακτήρισε το πιστοποιητικού εμβολιασμού ως «μέσο για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων». Όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι χώρες που θα το υιοθετήσουν”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις