Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νέα μέτρα Ελλάδα – κορονοϊός: Στο παρά πέντε καθολικού lockdown
ΣΤΟ ΦΕΚ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Νέα μέτρα Ελλάδα – κορονοϊός: Στο παρά πέντε καθολικού lockdown

Νέα μέτρα Ελλάδα - κορονοϊός: Δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας - Νέα έκτακτα μέτρα αν απαιτηθεί, "μπορούμε να το προλάβουμε", λέει ο Χαράλαμπος Γώγος

Δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα νέα μέτρα προστασίας (για να αποφευχθεί το ολικό lockdown) από τον κορωνοϊό στο σύνολο της Επικράτειας που ισχύουν από το Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2021 έως και τη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου στις 6:00. Παράλληλα αναφέρονται αναλυτικά οι περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου.

Συγκεκριμένα:
Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου εντάσσονται

η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ο δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. αδ) οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. αε) ο Δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

αστ) ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. αζ) ο Δήμος Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας. αη) ο Δήμος Πύδνας – Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας. αθ) ο Δήμος Διρφυών – Μεσσαπίων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και αι) ο Δήμος Ρεθύμνης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου της Περιφέρειας Κρήτης.

β) Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου εντάσσονται

βα) ο Δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. ββ) ο Δήμος Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας βγ) ο Δήμος Αγίου Νικολάου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης. βδ) ο Δήμος Μυκόνου της Περιφερειακής Ενότητας Μυκόνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. και βε) ο Δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

γ) Στο επίπεδο μητροπολιτικών περιοχών εντάσσονται

γα) η Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, γβ) η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, και γγ) η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

δ) Στο επίπεδο επιτήρησης εντάσσονται οι λοιπές περιοχές της Επικράτειας.

Στα μέτρα αυτά αναφέρεται αναλυτικά ό,τι ισχύει για την αναστολή των συναθροίσεων, δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων, λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, των ιδιωτικών επιχειρήσεων, των δικαστηρίων, των νοσοκομείων, κλινικών, ιατρείων και διαγνωστικών κέντρων όπως και των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, των κέντρων χρονίως πασχόντων, δομών και ξενώνων φιλοξενίας όπως και των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης αλλά και των ανοιχτών δομών φιλοξενίας.

Πώς θα λειτουργήσουν σχολεία, εστίαση, λιανεμπόριο, λαϊκές αγορές, κομμωτήρια

Επίσης αναφέρονται λεπτομέρειες για τη λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των βρεφικών και βρεφονηπιακών παιδικών σταθμών, των χώρων λατρείας, των αρχαιολογικών χώρων, των ζωντανών θεαμάτων, κινηματογραφικών προβολών, γυρισμάτων και κέντρων διασκέδασης.

Αναλύονται οι παράμετροι της αναστολής λειτουργίας της εστίασης αλλά και ο τρόπος λειτουργίας των μέσων μεταφοράς με αναφορά στα όρια επιβαινόντων και τα όρια πληρότητας σε κάθε μέσο. Ακόμη οι προβλέψεις για τις αθλητικές δραστηριότητες, την αναστολή λειτουργίας των γυμναστηρίων αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων τροφίμων, των φαρμακείων, των συνεργείων αυτοκινήτων, των λαϊκών αγορών και του λιανεμπορίου.

Επιπλέον ό,τι αφορά τα κομμωτήρια και τις υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής. Τα συνέδρια και εκθέσεις, τις δραστηριότητες σχολών οδηγών, τις υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων, υπηρεσίες ιερόδουλων, ζωολογικούς κήπους αλλά και υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Η τωρινή κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι δραματική είναι όμως ανησυχητική

Σύμφωνα με την χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ τα κρούσματα είναι και πάλι τετραψήφια (1.113 κρούσματα), ωστόσο σημειώθηκε νέο ρεκόρ για ημερήσια τεστ καθώς ξεπέρασαν τις 46.000 την τελευταία ημέρα. Στους 249 είναι οι διασωληνωμένοι στη χώρα, ενώ το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν 29 άνθρωποι. Την πρεμιέρα εφαρμογής των νέων έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό σχολίασε ο Χαράλαμπος Γώγος, ο καθηγητής Παθολογίας και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών τόνισε ότι εχουν «διερευνηθεί όλες οι πιθανές δυνατότητες για τον έλεγχο της κατάστασης. Υπήρξε ανάγκη κλιμάκωσης των μέτρων λόγω της διασποράς που έχει αυξητικές τάσεις ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο οποίος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, η προσπάθεια ήταν να επηρεαστεί όσο το δυνατόν λιγότερο η ροή της κοινωνικής κι οικονομικής ροής της χώρας, η οποία έχει πληγεί έτσι κι αλλιώς. «Διαφορετικά θα είχαμε κοσμοσυρροή και στην Ερμού και στις παραλίες» εκτίμησε, τονίζοντας πως πρέπει να υπάρξει επιτήρηση και ενημέρωση του κόσμου στα σημεία που παρατηρείται συνωστισμός.

Δεν έχει κανένα νόημα να κλείνουμε τις βασικές περιοχές

«Υπήρξε ένας θαυμάσιος καιρός ο κόσμος παρασύρθηκε το καταλαβαίνω αλλά δεν έχει κανένα νόημα να κλείνουμε τις βασικές περιοχές της Αθήνας όπου υπάρχουν τα καταστήματα και να μεταφέρεται το πλήθος στις παραλίες» υπογράμμισε.

«Η τελική λύση δεν ξέρουμε πραγματικά ποια μπορεί να είναι» είπε επιπρόσθετα ο κ. Γώγος σχολιάζοντας πως ένα πλήρες καθολικό lockdown προσφέρει υγειονομικό πλεονέκτημα εντούτοις ακόμη και μια ενδεχόμενη εφαρμογή του δεν συνεπάγεται το ότι ο κόσμος θα ήταν σε θέση να πειθαρχήσει καθώς πλέον είναι έντονη η ψυχολογική κόπωση του. «Η τωρινή κατάσταση δεν είναι δραματική είναι όμως ανησυχητική» δήλωσε ο καθηγητής αναφέροντας πως αυτή η αύξηση κρουσμάτων που παρατηρούμε είναι ένα καμπανάκι σε κάθε περίπτωση όμως το αισιόδοξο είναι ότι είμαστε σε μια φάση συνεχούς αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης.

 Στο παρά πέντε καθολικού lockdown

Το ενδεχόμενο επιβολής ενός καθολικού «σκληρού» lockdown στα πρότυπα του περσινού Μαρτίου παραμένει ανοιχτό, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. «Aνά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε περαιτέρω μέτρα, όχι μόνο για την Αττική, αλλά για όλη τη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε ότι «αν δεν πέσουν τα κρούσματα του κορωνοϊού, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει νέα μέτρα στην Αττική».

Οι πολίτες έχουν κουραστεί

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ξεκαθάρισε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 είναι ένα μέτρο που έχει χρησιμότητα στις μικρές κοινότητες, όπου οι άνθρωποι εργάζονται κατά μόνας σε εξωτερικές εργασίες. «Είναι η ώρα που πηγαίνουν από το ένα σπίτι στο άλλο, ή από τη μια περιοχή στην άλλη, μόλις δηλαδή τελειώνει η εργασία τους και κοινωνικοποιούνται» τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος. Όπως είπε μάλιστα, για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας δεν υπάρχει μαγική λύση ή κάποιο εγχειρίδιο. «Αν και η χώρα μας αντιμετωπίζει καλά την πανδημία, ο κόσμος είναι κουρασμένος».

Κανονικά το take away τα Σαββατοκύριακα

«Αλαλούμ» προκλήθηκε για το take away τα Σαββατοκύριακα με τις απανωτές αλληλοαναιρούμενες ανακοινώσεις από πλευράς υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ο Αδωνις Γεωργιάδης παραδέχθηκε ότι έγινε ένα λάθος που διορθώθηκε το γρηγορότερο. «Η δυνατότητα να βλέπεις ότι κάτι είναι λάθος και να το διορθώνεις όσο πιο γρήγορα γίνεται δεν είναι αδυναμία αλλά δύναμη. Αδυναμία είναι η επιμονή στο λάθος για λόγους επικοινωνίας. Εμείς κάναμε λάθος και το διορθώσαμε πριν γίνει ζημιά. Αφήστε τώρα τους γνωστούς να γκρινιάζουν» ανέφερε με ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Ανάπτυξης.

Δείτε ακόμη
Παραιτήθηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης από το Εθνικό θέατρο
Πού εντοπίζονται τα 1.113 νέα κρούσματα – Bαρύ το φορτίο στην Αττική
Ευχάριστη εξέλιξη για τον 9χρονο στην Πάτρα – Βγαίνει από τη ΜΕΘ
Η μαντινάδα που άκουσε ο Μητσοτάκης στην ακριτική Θύμαινα
Συνάντηση Μητσοτάκη με επαγγελματίες της εστίασης – 4 νέα μέτρα
“Και ξαφνικά τελεία.”: Η συγκλονιστική εξομολόγηση Σκέρτσου για τον αδερφό του

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις