Κορονοϊός πλαστά τεστ: Η Europol και το οργανωμένο έγκλημα

ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός πλαστά τεστ: Η Europol και το οργανωμένο έγκλημα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Κορονοϊός πλαστά τεστ: Συλλήψεις αλλοδαπών στον Προμαχώνα, που επιχείρησαν να περάσουν στη χώρα με πλαστά τεστ για τον κορονοϊό.

06.02.2021 | 08:15

Πρόσφατα, όπως ανέφερε σχετικό ρεπορτάζ του alphafreepress.gr, η Europol, με επείγον σήμα της σε όλες τις Αστυνομίες της Ευρώπης, είχε επιστήσει την προσοχή των Αρχών, στη στροφή του οργανωμένου εγκλήματος στην «έκδοση» πλαστών πιστοποιητικών για τον κορονοϊό, έναντι αμοιβής. Λίγες μόλις ημέρες μετά την αποστολή του σήματος, η Αστυνομία, συνέλαβε σε δύο περιπτώσεις τέσσερις Βούλγαρους, οι οποίοι με πλαστά μοριακά αρνητικά τεστ, επιχείρησαν να διέλθουν από τον Προμαχώνα. Οι Έλληνες αστυνομικοί, που αντελήφθησαν την πλαστότητα, επικοινώνησαν με το διαγνωστικό κέντρο της γείτονος χώρας όπου βάσει των εγγράφων είχαν πραγματοποιηθεί τα τεστ και διαπίστωσαν ότι δεν είχαν εκδοθεί από αυτό.

Από τον Πέτρο Καρσιώτη

Πάντως, στα τεστ που έγιναν στο ελληνικό έδαφος και οι τέσσερις Βούλγαροι βρέθηκαν αρνητικοί. Μια εξήγηση για την προμήθεια των πλαστών πιστοποιητικών έχει να κάνει με το οικονομικό σκέλος, καθώς στις βόρειες χώρες τα τεστ κοστίζουν ακριβά, ενώ οι σπείρες πουλούν φθηνότερα! Οι κίνδυνοι προέρχονται από το ότι το οργανωμένο έγκλημα, εφοδιάζει και άτομα τα οποία είναι θετικά στον κορονοϊό με τεστ που δείχνουν ότι είναι αρνητικοί, με ορατό το ζήτημα της διάδοσης στη χώρα.

Κορονοϊός πλαστά τεστ: Η προϋπόθεση εισόδου

Να σημειωθεί ότι η επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος από μοριακή εξέταση εντός των τελευταίων 72 ωρών είναι προϋπόθεση για να εισέλθει κάποιος στη χώρα. Για το θέμα αυτό το alphafrreepress.gr έγραφε πρόσφατα: «Σε συναγερμό θέτει η Europol τις Αστυνομίες των χωρών της Ευρώπης, καθώς από τα στοιχεία της προκύπτει ότι μέλη του οργανωμένου εγκλήματος, επιχειρούν μεθοδικά να εκμεταλλευτούν την πανδημία της Covid 19 για να θησαυρίσουν. Σε ενημερωτικό κείμενο, επισημαίνει ότι πιθανότατα να επιχειρήσει το οργανωμένο έγκλημα σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα, να παράσχει σε ταξιδιώτες από χώρα σε χώρα, ψεύτικα πιστοποιητικά αρνητικού τεστ για τον κορονοϊό!

 

Κορονοϊός πλαστά τεστ: Στο αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκωλ

Οι αξιωματούχοι της Europol σημειώνουν-υπενθυμίζουν ότι κύκλωμα πουλούσε αρνητικά τεστ για τον κορονοϊό και εξαρθρώθηκε από τη γαλλική Αστυνομία στο Αεροδρόμιο του Παρισιού Σαρλ Ντε Γκωλ. Επίσης, ότι στη Μ. Βρετανία κύκλωμα με δράστες αυτής της απάτης πουλούσε έναντι 100 λιρών πλαστά πιστοποιητικά, που εμφάνιζαν αρνητικούς τους κατόχους τους, ενώ θα μπορούσε να είχε προκύψει στο κανονικό τεστ ότι ήταν θετικοί, άρα θα παρουσιάζονταν εμπόδια στο ταξίδι. Σημειώνεται ακόμη ότι στις 16 του περασμένου Δεκεμβρίου «απατεώνες συνελήφθησαν στην Ισπανία ακριβώς γιατί πουλούσαν σε ταξιδιώτες ψεύτικά τεστ έναντι 40 ευρώ το ένα.

 

Κορονοϊός πλαστά τεστ: Μέσω εφαρμογής κινητού

Οι αξιωματούχοι της Europol, ενημερώνουν ακόμη στο ίδιο έγγραφο και την Ελληνική Αστυνομία ότι μια συγκεκριμένη εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο επιτρέπει τα μέλη των οργανωμένων κυκλωμάτων, να μετατρέπουν ακόμη και θετικά τεστ σε αρνητικά! Αναφέρει ακόμη η ευρωπαϊκή υπηρεσία ότι με δεδομένο ότι έχει επεκταθεί η χρήση της τεχνολογίας, το οργανωμένο έγκλημα έχει τη δυνατότητα να παράγει υψηλής ποιότητας ψεύτικά έγγραφα με τα οποία εξαπατούνται οι Αρχές των αεροδρομίων.

Στη χώρα μας υπήρξε ανάλογη εμπειρία και στα μέσα του περασμένου Ιουλίου, όταν έλεγχοι που έγιναν στον Προμαχώνα, αποκάλυψαν το σχέδιο απατεώνων, οι οποίοι προμήθευαν πιστοποιητικά, με το ανάλογο αντίτιμο, σε όσους επιθυμούσαν να περάσουν χωρίς πρόβλημα τα σύνορα. Τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά έδειχναν ότι ο κάτοχός τους έχει υποβληθεί στον απαραίτητο έλεγχο (χωρίς στην πραγματικότητα να το έχει κάνει) και το τεστ έχει βγει αρνητικό! Τα πιστοποιητικά αυτά ήταν έγγραφα από μη πιστοποιημένες μονάδες μοριακού ελέγχου στα οποία οι επιτήδειοι άλλαζαν το όνομα του ενδιαφερόμενου έναντι αμοιβής.

Exit mobile version