Αμερικανικές τράπεζες απάτη: 12 εκατομμύρια δολάρια με «ελληνικό άρωμα»

ΕΛΛΑΔΑ

Αμερικανικές τράπεζες απάτη: 12 εκατομμύρια δολάρια με «ελληνικό άρωμα»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Αμερικανικές τράπεζες απάτη: Συνελήφθησαν 13 μέλη το κυκλώματος, που παρουσιάζονταν σαν διαφημιστές ή τουριστικοί πράκτορες.

05.02.2021 | 11:29

Πολυεθνική σπείρα, που αριθμούσε πάνω από εκατό μέλη, με «έδρα» χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, κατηγορείται ότι διέπραξε μια από τις μεγαλύτερες απάτες σε βάρος αμερικανικών τραπεζών, στις ΗΠΑ. Δεκατρία μέλη του υπερεκατονταμελούς πολυεθνικού κυκλώματος, Έλληνες οι περισσότεροι, αλλά και Αλβανός με ηγετική θέση στην οργάνωση, συνελήφθησαν στη χώρα μας. Θεωρούνται πρόσωπα «υπεράνω υποψίας», που ζούσαν χλιδάτη ζωή και πραγματοποιούσαν συχνά ταξίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ως προς τη μεθοδολογία (modus operandi) της εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα και με τα στοιχεία της Europol, που συντόνισε τις επιχειρήσεις συλλήψεων, μέλη της ίδρυαν «εικονικές» εταιρείες στις Η.Π.Α., ανοίγοντας παράλληλα και επαγγελματικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους μετέφεραν χρήματα από άλλες εταιρείες στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Από τον Πέτρο Καρσιώτη

Τις επαγγελματικές χρεωστικές κάρτες που εφοδιάζονταν, τις παρέδιδαν σε μέλη της εγκληματικής οργάνωσης στην Ισπανία και πραγματοποιούσαν «εικονικές» συναλλαγές σε τερματικά μηχανήματα POS, τουριστικών κυρίως επιχειρήσεων. Τέλος, προσέδιδαν νομιμοφάνεια στα παράνομα έσοδα, μεταφέροντάς τα σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ευρώπη. Αστυνομικές πηγές εξήγησαν ότι το κύκλωμα εκμεταλεύτηκε την πρακτική των αμερικανικών τραπεζών, να επιτρέπουν αναλήψεις μεγαλύτερων ποσών των όσων έχουν κατατεθεί με την προσδοκία ότι έχουν να κάνουν με φερέγγυες εταιρίες.

Αμερικανικές τράπεζες απάτη: Στα 12 εκατομμύρια δολάρια η ζημιά

Με τον τρόπο αυτό προκάλεσαν οικονομική ζημία σε Τραπεζικά Ιδρύματα των Η.Π.Α., η οποία προσδιορίσθηκε ότι υπερβαίνει τα 12 εκατ. δολάρια Η.Π.Α. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της Αυστριακής Αστυνομίας και της Αστυνομίας της Δανίας. Συνολικά στις χώρες αυτές:

  • Πραγματοποιήθηκαν 88 κατ’ οίκον έρευνες.
  • Συνελήφθησαν 105 άτομα, τα 19 με ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης.
  • Δεσμεύτηκαν 87 τραπεζικοί λογαριασμοί με πάνω από 1.300.000 ευρώ.
  • Κατασχέθηκαν 14 πολυτελή οχήματα και 406.000 ευρώ.

Αμερικανικές τράπεζες απάτη: Βασικά στελέχη της οργάνωσης στην Ελλάδα

«Στη χώρα μας», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση «η Αστυνομία, προέβη σε κατάλληλη αξιοποίηση των παρεχόμενων από τις αλλοδαπές αρχές στοιχείων, και κατόπιν πολύμηνων ερευνών και ανταλλαγής πληροφοριών, ταυτοποιήθηκαν και εντοπίστηκαν υψηλά ιστάμενα στην ιεραρχία της εγκληματικής οργάνωσης μέλη, ημεδαποί και αλλοδαποί, που διέμεναν μόνιμα στην Ελλάδα και μετέβαιναν συχνά στις Η.Π.Α. για τις παράνομες δραστηριότητές τους». Από τις αστυνομικές Αρχές στην Ελλάδα, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Τρία οχήματα με ισπανικές πινακίδες κυκλοφορίας, 21 μηχανήματα POS και 17 φορητοί υπολογιστές, 11 tablets και ηλεκτρονικός υπολογιστής, 12 σκληροί δίσκοι και 22 USB Sticks, 30 κινητά τηλέφωνα και 16 κάρτες SIM,
  • 103 πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, 2 πιστόλια, περίστροφο και μονόκαννο όπλο και μαχαίρι και χρήματα.

 

Exit mobile version