Κατάστημα εστίασης “βιτρίνα” κυκλώματος διακινητών – Η μέθοδος του σωσία

ΕΛΛΑΔΑ

Κατάστημα εστίασης “βιτρίνα” κυκλώματος διακινητών – Η μέθοδος του σωσία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Δύο συλλήψεις

28.04.2024 | 08:34

Με τη «μέθοδο του σωσία», κύκλωμα αλλοδαπών, που δραστηριοποιείτο στον Άγιο Παντελεήμονα, οργάνωνε έναντι αμοιβής που έφθανε και τα 1200 ευρώ, διακινήσεις παράτυπων μεταναστών, από και προς την χώρα μας.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Με «βιτρίνα» ένα κατάστημα εστίασης, δύο Σύροι, ηλικίας 28 και 46 χρόνων, εφοδίαζαν ενδιαφερόμενους κυρίως με κλεμμένα από Ευρωπαίους πολίτες,  ταξιδιωτικά έγγραφα, φροντίζοντας τα χαρακτηριστικά του «πελάτη» του κυκλώματος να προσομοιάζουν με αυτά της φωτογραφίας του νόμιμου κατόχου του εγγράφου. Και για να πετύχουν ακόμη μεγαλύτερη ομοιότητα, είναι γνωστό ότι επιστρατεύονται κομμωτές και “μακιγιέρ” των κυκλωμάτων προκειμένου με τις κατάλληλες παρεμβάσεις να πετυχαίνουν σε μεγάλο βαθμό τον σκοπό τους!

Ο νόμιμος κάτοχος του ταξιδιωτικού εγγράφου, όπως και χιλιάδες άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες-και Έλληνες ανάμεσά τους-  είχαν πέσει θύματα κλοπής από οργανωμένα μέλη συμμοριών, που δραστηριοποιούνται στις ευρωπαϊκές χώρες ακριβώς στην εξασφάλιση τέτοιων εγγράφων με τα οποία εφοδιάζονται οι οργανώσεις των διακινητών. Τα έγγραφα, λέει η Αστυνομία,  τα χρησιμοποιούσαν για την έκδοση αεροπορικών εισιτηρίων και οι ενδιαφερόμενοι κατέβαλλαν για την απόκτησή τους αμοιβές, που κυμαίνονταν από 600 έως 1.200 ευρώ, ανάλογο με το είδος και τη χώρα προέλευσής του. Στα ίχνη του οργανωμένου κυκλώματος διακινητών, που θησαύριζε από τις οικονομίες των παράτυπων μεταναστών, μπήκαν οι  αστυνομικοί του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, οι οποίοι σχημάτισαν δικογραφία για πλαστογραφία κατά συναυτουργία και παράβαση του Κώδικα Μετανάστευσης. «Έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών για δράση κυκλώματος παράνομης διακίνησης μεταναστών», πληροφορεί η Αστυνομία «μέσω της αεροπορικής μεθόδου από και προς τη χώρα μας, τα μέλη του οποίου δραστηριοποιούνταν στο κέντρο της Αθήνας, εντοπίστηκαν οι κατηγορούμενοι και πιστοποιήθηκε η εγκληματική τους δραστηριότητα.

Κατάστημα εστίασης η “βιτρίνα”

Όπως προέκυψε από την έρευνα, χρησιμοποιούσαν κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στον Άγιο Παντελεήμονα, ως «βιτρίνα», όπου διοργάνωναν παράνομες προωθήσεις μεταναστών από τη χώρα μας σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Για το σκοπό αυτό εφοδίαζαν τους μετανάστες με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα ή έγγραφα τρίτων προσώπων που προσομοίαζαν με αυτούς (μέθοδος του σωσία). Τα έγγραφα τα χρησιμοποιούσαν για την έκδοση αεροπορικών εισιτηρίων και οι ενδιαφερόμενοι κατέβαλλαν για την απόκτησή τους αμοιβές που κυμαίνονταν από 600 έως 1.200 ευρώ, ανάλογο με το είδος και τη χώρα προέλευσής του».

Μετά από έρευνα στο κατάστημα και στην οικία των δύο Σύρων διακινητών,  βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

116 Δελτία ταυτότητας (Ελλάδας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Βελγίου, Τσεχίας, Γερμανίας, Ουγγαρίας, Ισπανίας και Εσθονίας), 53 Άδειες Διαμονής (Ελλάδας, Βελγίου και Ελβετίας), 33 Διαβατήρια (Ελλάδας, Ισπανίας, Γαλλίας, Ιρλανδίας, Τουρκίας, Μαρόκο, Αιγύπτου, Συρίας, Παλαιστίνης και Ινδίας), 6 Δελτία Ασύλου Ελλάδας, 3 Άδειες Ικανότητας Οδήγησης (Τσεχίας, Δανίας και Βουλγαρίας) και 3 κινητά τηλέφωνα. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον  Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό και άλλων μελών του κυκλώματος, εντός και εκτός Ελλάδος.

Exit mobile version