Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επίδομα 534 ευρώ πληρωμή 4/2: Ξεκινά η καταβολή για τις αναστολές Ιανουαρίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα 534 ευρώ πληρωμή 4/2: Ξεκινά η καταβολή για τις αναστολές Ιανουαρίου

Επίδομα 534 ευρώ πληρωμή 4/2: Επίσης καταβάλλονται και οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για Νοέμβριο και Δεκέμβριο σε επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Την Πέμπτη 4/2 θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τις αναστολές συμβάσεων Ιανουαρίου. Παράλληλα, θα πληρωθεί και η κρατική επιδότηση για το Δεκέμβριο για όσους εργαζόμενους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Επίσης καταβάλλονται και οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για Νοέμβριο και Δεκέμβριο σε επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού που είχαν εγγραφεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2021. Όσοι εργαζόμενοι ήταν όλο τον Ιανουάριο σε αναστολή θα λάβουν το πλήρες ποσό των 534 ευρώ. Οι υπόλοιποι θα λάβουν την αναλογία, δηλαδή 17,8 ευρώ ανά ημέρα.

Αναλυτικά οι πληρωμές:

-Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού λόγω αναστολών των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τον Ιανουάριο 2021.

-Οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας – μηχανισμός «Συν-Εργασία» για τον Δεκέμβριο 2020.

-Αναλογία δώρου Χριστουγέννων για τον Δεκέμβριο 2020 στο πλαίσιο του «Συν-Εργασία».

-Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020 των επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού που είχαν εγγραφεί στο μητρώο καλλιτεχνών μέχρι τη 10η Ιανουαρίου 2021.

Λεφτά

Επίδομα 534 ευρώ: Ευκολότεροι οι έλεγχοι

Από την αρχή της πανδημίας έχουν «συλληφθεί» εργοδότες να δηλώνουν εργαζόμενους σε αναστολή και να τους απασχολούν κανονικά, μεταφέροντας το μισθολογικό κόστος στο κράτος, σε μια νέα μορφή «αδήλωτης εργασίας». Η εκ των υστέρων δήλωση των αναστολών δεν άφηνε πολλά περιθώρια στον ελεγκτικό μηχανισμό, καθώς ο εργοδότης μπορούσε να απασχολεί τον εργαζόμενο και να δηλώνει εκ των υστέρων την σύμβασή του σε αναστολή.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας:

-Η αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων προαναγγέλλεται τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα της έναρξης της αναστολής. Ειδικά όμως για τις συμβάσεις εργασίας που τίθενται σε αναστολή από την 1η έως και την 5η Φεβρουαρίου 2021, προς διευκόλυνση των επιχειρήσεων, οι υπεύθυνες δηλώσεις προαναγγελίας των εργοδοτών-επιχειρήσεων υποβάλλονται εντός του πρώτου πενθημέρου του μηνός αυτού.

-Η προαναγγελία μπορεί να αφορά, είτε αυτοτελή χρονικά διαστήματα εντός του Φεβρουαρίου είτε ολόκληρο τον μήνα.

-Σε κάθε περίπτωση, κάθε μεταβολή της προαναγγελθείσας αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων προαναγγέλλεται και αυτή, με τη διαδικασία της προσωρινής ανακλήσεως.

-Η προσωρινή ανάκληση επίσης προαναγγέλλεται τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα από την έναρξη της μεταβολής.

-Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η ανωτέρω διαδικασία της προαναγγελίας η υπεύθυνη δήλωση είναι άκυρη και δεν παράγει τα αποτελέσματα της αναστολής σύμβασης εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης συνεχίζει εκείνος να αμείβει τους εργαζομένους του.

Κόσμος με μάσκα στην Ερμού
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις