Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ρωσία διαδηλώσεις Ναβάλνι: «Αγκάθι» στις σχέσεις με ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία διαδηλώσεις Ναβάλνι: «Αγκάθι» στις σχέσεις με ΗΠΑ

Ρωσία διαδηλώσεις Ναβάλνι: Αψήφησαν κρύο και προειδοποιήσεις οι διαδηλωτές – Επίδειξη δύναμης από την αστυνομία.

Σε εσωτερικό, αλλά και εξωτερικό πρόβλημα εξελίσσεται για τη Μόσχα η σύλληψη του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι. Σε εσωτερικό επίπεδο και για δεύτερο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα υπέρ της απελευθέρωσης του τελευταίου. Οι διαδηλωτές αψηφώντας τις κρατικές προειδοποιήσεις και το τσουχτερό κρύο, βγήκαν στους δρόμους, αν και σε εμφανώς μικρότερο αριθμό από ό,τι την προηγούμενη φορά. Οι διαδηλωτές αναμετρήθηκαν με αστυνομικούς των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών, οι οποίοι συνέλαβαν πάνω από 5.000 άτομα.

Ειδικότερα, τουλάχιστον 5.021 άνθρωποι συνελήφθησαν στη χώρα, μεταξύ αυτών 1.608 στη Μόσχα, σύμφωνα με την οργάνωση OVD-Info. Σε μια επίδειξη δύναμης, η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή στο κέντρο της Μόσχας, κλείνοντας δρόμους στους πεζούς κοντά στο Κρεμλίνο, σταθμούς του μετρό και αναπτύσσοντας εκατοντάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Η αστυνομία εκτιμά πως στη διαδήλωση της Κυριακής στη Μόσχα συμμετείχαν περίπου 2.000 άνθρωποι.

Διαδήλωση Ρωσία

 

Ρωσία διαδηλώσεις Ναβάλνι: Οι περιφερειακές διαδηλώσεις

Στην Αγία Πετρούπολη οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση βίας για να συλλάβουν τους διαδηλωτές και υπάρχουν μαρτυρίες ότι χρησιμοποίησαν τέιζερ. Στο Βλαδιβοστόκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, σε βίντεο που καταγράφηκαν διακρίνονται διαδηλωτές να φωνάζουν «Ο Πούτιν είναι κλέφτης», αψηφώντας τον υδράργυρο που έχει πέσει στους -13 βαθμούς κελσίου. Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 120 ανθρώπους στην πόλη αυτή, σύμφωνα με την OVD-Info. Αλλά και στο Γιακούτσκ, στη Σιβηρία, δεκάδες άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση παρά τη θερμοκρασία των -42 βαθμών κελσίου.

Διαδήλωση Ρωσία

 

Ρωσία διαδηλώσεις Ναβάλνι: Έντση με ΗΠΑ

Στο μεταξύ η εν λόγω υπόθεση έχει προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε τις ρωσικές αρχές για την «σκληρή» απάντησή τους στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη Ρωσία. Άμεση ήταν η απάντηση του ρωσικού ΥΠΕΞ, το οποίο κατήγγειλε την «κατάφωρη ανάμειξη» των ΗΠΑ στις εσωτερικές τους υποθέσεις. Ο Μπλίνκεν έγραψε νωρίτερα στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ότι «Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την συστηματική χρήση σκληρών μεθόδων εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και δημοσιογράφων από τις ρωσικές αρχές για δεύτερη συναπτή εβδομάδα». «Ανανεώνουμε την έκκλησή μας προς τη Ρωσία να απελευθερώσει αυτούς που έθεσε υπό κράτηση επειδή εξασκούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους», πρόσθεσε.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις