Αθήνα

°C

Σάββατο

23

Οκτωβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο δικογραφία: Έρχονται “καμπάνες” για παραβιάσεις
ΠΑΡΑΒΙΑΣΑΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο δικογραφία: Έρχονται “καμπάνες” για παραβιάσεις

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο δικογραφία: Η ΕΛ.ΑΣ σχηματίζει δικογραφία για παραβίαση του νέου νόμου για τις συναθροίσεις και των διατάξεων περί συνωστισμού στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Δικογραφία κατά των υπευθύνων του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου που έγινε χθες, Πέμπτη 28 Ιανουαρίου,σχηματίζει η ΕΛ. ΑΣ. για παραβίαση του νέου νόμου για τις δημόσιες συναθροίσεις αλλά και των διατάξεων περί συνωστισμού. Σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς, έχουν παραβιαστεί πολλές διατάξεις νόμων και αποφάσεων που αφορούν τις συναθροίσεις και τη δημόσια υγεία. Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, η δικογραφία διενεργείται από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών που έχει την ευθύνη, κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα. Αφορά την παραβίαση της πρόσφατης απόφασης του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ για απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, τον νόμο για τις συναθροίσεις, καθώς δεν είχε οριστεί διοργανωτής όπως προβλέπεται και πραγματοποιήθηκε πορεία, αλλά και για παράβαση του άρθρου 285 του ποινικού κώδικα περί δημόσιας υγείας για τον συνωστισμό.

Μετά την ολοκλήρωση της η δικογραφία θα αποσταλεί στον εισαγγελέα, ο οποίος θα την αξιολογήσει και θα κρίνει αν θα ασκηθούν διώξεις και σε βάρος ποιων.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο: Προβληματισμός για τις εικόνες

Στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, που έγινε παρά την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων που ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές με κεντρικό αίτημα την απόσυρση του νoμοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα Πανεπιστήμια και κυρίως κατά της δημιουργίας πανεπιστημιακής αστυνομίας και κατά της κατάργησης των “αιωνίων” φοιτητών. Σε αυτό, αν και οι συγκεντρωμένοι φορούσαν μάσκες, παρατηρήθηκαν εικόνες μεγάλου συνωστισμού. Στη συγκέντρωση που έγινε στα Προπύλαια συμμετείχαν οι ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΔΠΤΕ.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν επίσης σύλλογοι, ομοσπονδίες, σωματεία, καθώς και εργατικά σωματεία. Επίσης στη συγκέντρωση ήταν παρόντα στελέχη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. “Η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία οχυρώνεται πίσω από την καταστολή και τον αυταρχισμό, επιδιώκοντας ένα γενικό σιωπητήριο στην ελληνική κοινωνία” ανέφερε, χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η ΔΟΕ. Σημειώνεται ότι ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο της Κρήτης και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Δικογραφία σε βάρος του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ

Η πρώτη δικογραφία για την παραβίαση των κανόνων που αφορούν στις δημόσιες συναθροίσεις είναι γεγονός και αφορά στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο ενώ δικογραφία σχηματίζεται και για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 28/1/2021. H δικογραφία σε βάρος του προέδρου της πανελλήνιας ομοσπονδίας εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομείο Μιχάλη Γιαννάκου συντάχθηκε στα μέσα του μήνα και έχει διαβιβαστεί από την Κρατική Ασφάλεια, στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω. Αφορά σε παραβάσεις διατάξεων του νόμου «περί συναθροίσεων» που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας στις 30 του περασμένου Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ , που δημοσιοποίησε το θέμα, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης των περίπου 100 ατόμων, ο συνδικαλιστής δεν υπάκουσε στις υποδείξεις του ειδικού διαμεσολαβητή της Αστυνομίας η κινητοποίηση των εργαζομένων να γίνει στο χώρο που είχαν ορίσει οι αστυνομικές αρχές, δηλαδή στο πεζοδρόμιο, τα άτομα κατέλαβαν το οδόστρωμα, διέκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων με αποτέλεσμα να ακολουθήσει επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων, συμπλοκές και τραυματισμοί .

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση συγκέντρωσης για την οποία έχει σχηματιστεί δικογραφία για παραβάσεις του νέου νόμου για τις δημόσιες συναθροίσεις.

Ο κ. Γιαννακός μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε ότι δεν ήξερε ότι είχε σχηματιστεί δικογραφία και μίλησε για συμβολικό κλείσιμο του δρόμου για 2 – 3 λεπτά, όπου δεν δημιουργήθηκε καμία ένταση, ούτε με την αστυνομία, ούτε με οδηγούς, ενώ αρκετοί οδηγοί χειροκρότησαν το υγειονομικό προσωπικό για τις προσπάθειές του. Εκτίμησε ότι είναι μία συμβολική κίνηση της κυβέρνησης, ενώ έκανε λόγο και για συνδικαλιστικές διώξεις σε βάρος συνδικαλιστών υγειονομικών και τα χαρακτήρισε οργανωμένο σχέδιο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις