Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Όλυμπος ορειβάτες – χιονοστιβάδα: Σοκ στη Λάρισα με τον θάνατο των γιατρών
ΕΛΛΑΔΑ

Όλυμπος ορειβάτες – χιονοστιβάδα: Σοκ στη Λάρισα με τον θάνατο των γιατρών

Όλυμπος ορειβάτες - χιονοστιβάδα: Οι διασώστες εντόπισαν τα τρία άτομα χάρη στη συνδρομή ελικοπτέρου Super Puma, με τους δύο γιατρούς να είναι νεκροί και τον τρίτο να είναι καλά στην υγεία του, αλλά σε κατάσταση σοκ.

Μοιραία αποδείχθηκε η ορειβατική περιπέτεια δύο γιατρών του ΓΝ Λάρισας χθες στον Ολυμπο καθώς χιονοστιβάδα τους καταπλάκωσε και ανασύρθηκαν νεκροί. Θύματα ο 49χρονος αναισθησιολόγος Θοδωρής Χατζόπουλος και ο 46χρονος παθολόγος Τηλέμαχος Ζαφειρίδης. Το μεσημέρι της Πέμπτης, καθώς ανέβαιναν το βουνό, μία χιονοστιβάδα τους καταπλάκωσε, με τον τρίτο της παρέας να γλιτώνει. Σε κατάσταση σοκ, κάλεσε την ομάδα Διάσωσης και από εκεί ενημερώθηκε η ΕΜΑΚ καθώς στήθηκε μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό και απεγκλωβισμό τους λίγο μετά τις 15:00. Στην επιχείρηση μετείχαν τέσσερις διασώστες από την 8η ΕΜΑΚ, οκτώ από την 2η ΕΜΑΚ και τέσσερις από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ελασσόνας.

Οι διασώστες εντόπισαν τα τρία άτομα χάρη στη συνδρομή ελικοπτέρου Super Puma, με τους δύο γιατρούς να είναι νεκροί και τον τρίτο να είναι καλά στην υγεία του, αλλά σε κατάσταση σοκ. Τα δύο θύματα μεταφέρθηκαν στο ΓΝ Λάρισας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός τους. Το δυστύχημα έγινε στην περιοχή Ξερολάκκι του Ολύμπου, ενώ σύμφωνα με την θεσσαλική «η αλήθεια», οι ορειβάτες προσπαθούσαν να ανέβουν το βουνό προκειμένου να συναντήσουν μία άλλη ομάδα ορειβατών. Ο τρίτος της παρέας που σώθηκε, είναι στρατιωτικός γιατρός από τα Αμπελάκια, του οποίου η κατάθεση αναμένεται να δώσει «φως» στα αίτια του τραγικού δυστυχήματος.

Ο άτυχος γιατρός Τηλέμαχος Ζαφειρίδης
Ο άτυχος γιατρός Τηλέμαχος Ζαφειρίδης

Όλυμπος ορειβάτες: Συγκλονισμένοι οι γιατροί στο ΓΝ Λάρισας

Οι γιατροί του ΓΝ Λάρισας, όπου μεταφέρθηκαν οι σοροί των δύο άτυχων συναδέλφων τους, συγκλονίστηκαν από το δυσάρεστο νέο. Οι δύο γιατροί εργάζονταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, στην «πρώτη γραμμή» στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού.

Η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας εκφράζει την ανείπωτη θλίψη του για τον άδικο θάνατο δύο μάχιμων γιατρών, μετά από τραγικό ατύχημα στον Όλυμπο . Η ιατρική κοινότητα αλλά και η κοινωνία της Λάρισας είναι συγκλονισμένη. Ο πρόωρος θάνατος των δύο συναδέλφων ενός αναισθησιολόγου και ενός παθολόγου-εντατικολόγου, επιμελητών Α΄ της ΜΕΘ του Γ.Ν. Λάρισας, από πτώση χιονοστιβάδας στο βουνό των Θεών, κατά την άσκηση του αγαπημένου τους αθλήματος της ορειβασίας, μας συγκλονίζει και ταυτόχρονα μας προβληματίζει γιατί ο χαμός τους αφαιρεί από την πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορoνοϊού δύο αξιόλογους επιστήμονες. Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες τους».

Τηλέμαχος Ζαφειρίδης
Ο άτυχος γιατρός Τηλέμαχος Ζαφειρίδης

Όλυμπος ορειβάτες: Καλό είναι να απέχετε από τέτοιες δραστηριότητες τώρα, λέει οδηγός βουνού

Μιλώντας στο protothema.gr ο Αλέξανδρος Στύλλας, διαχειριστής καταφυγίου και οδηγός βουνού στον Όλυμπο, εξήγησε ότι όταν τα βουνά είναι φορτωμένα με χιόνι και καλό είναι ο κόσμος να απέχει από τις δραστηριότητες. «Ενημερώθηκα για το τραγικό συμβάν, γιατί δεν είμαι στον Όλυμπο. Είμαι στο Μπάνσκο, στη Βουλγαρία, όπου προχθές στο χιονοδρομικό σκοτώθηκε ένα παιδάκι όταν χιονοστιβάδα το έριξε σε κάτι δέντρα. Θέλει μεγάλη προσοχή αυτές τις ημέρες, γιατί «φόρτωσαν» τα βουνά με χιόνι. Εκεί, στον Όλυμπο, η εκτίμησή μου για το τραγικό περιστατικό είναι ότι εκεί που υπάρχει ένα ορειβατικό πέρασμα για σκι, που το λέμε λούκι του Ξερολακίου, θα φόρτωσε πολύ χιόνι. Και ξεκόλλησαν οι πλαγιές που καταλήγουν στο λούκι και αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Πρέπει ο κόσμος να απέχει από τα βουνά όταν έχει πάρα πολύ χιόνι γιατί είναι απίστευτα επικίνδυνο».

Ο θάνατος των δύο γιατρών βύθισε στο πένθος τις οικογένειες, τους φίλους και τους συναδέλφους τους στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Οι δυο τους αγαπούσαν την ορειβασία και το σκι. Προέρχονταν από εφημερία στο νοσοκομείο και είχαν αποφασίσει στο ρεπό τους που ήταν χθες να πήγαιναν για το αγαπημένο τους χόμπι. Μιλώντας στο protothema.gr ο διευθυντής της ΜΕΘ του ΓΝΛ κ. Απόστολος Κομνός ανέφερε ότι ο Τηλέμαχος δεν ήταν πρωτάρης και μάλιστα ήταν και δάσκαλος στο σκι. Ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει πόσο καλοί γιατροί ήταν και πόσο θα λείψουν και στην ΜΕΘ τώρα ειδικά με την πανδημία του κορωνοϊού.

Θεόδωρος Χατζόπουλος
Θεόδωρος Χατζόπουλος

«Δεν θα χάσει μόνο η Λάρισα δυο εκπληκτικούς γιατρούς και ανθρώπους αλλά και όλη η ευρύτερη περιοχή. Ο Τηλέμαχος ήταν γιατρός του τμήματός μας και ο Θοδωρής με το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού είχε πάρει απόσπαση στη ΜΕΘ και βοήθησε κόσμο. Ο Τηλέμαχος ήταν άνθρωπος και γιατρός και έκανε μοναδικά πράγματα. Ήταν ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στον τομέα ποιότητας στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Θεραπείας. Ήταν άξιος γιατρός και άνθρωπος. Κανείς μας δεν μπορεί να το πιστέψει».

Το πάθος και των δυο γιατρών για το σκι ήταν μεγάλο και το απολάμβαναν εδώ και χρόνια. Όπως εξήγησε ο κ. Κομνός ήταν μετά από εφημερία και είχαν ρεπό. «Η άδειά τους ήταν το χειμώνα για να μπορούν να απολαμβάνουν το χόμπι τους. Ο Τηλέμαχος ήταν και δάσκαλος του σκι, απ όσο ξέρω δεν ήταν πρωτάρης. Ο Τηλέμαχος αφήνει πίσω του τρια παιδιά και ο Θοδωρής ένα παιδάκι όλους ανήλικα». Ο Τηλέμαχος Ζαφειρίδης ήταν παθολόγος εντατικολόγος και ο Θεόδωρος Χατζόπουλος αναισθησιολόγος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις