Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο 28/1: Στους δρόμους παρά τα μέτρα
ΕΛΛΑΔΑ

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο 28/1: Στους δρόμους παρά τα μέτρα

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο 28/1: Πανεπκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη 1 μ.μ. στα Προπύλαια παρά την απαγόρευση - Συγκεντρώσεις και σε Θεσσαλονίκη

Το πρώτο κρας τεστ της απόφασης για απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων που ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ θα γίνει στο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για τη 1 μ.μ. στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο της Κρήτης και σε άλλες πόλεις της χώρας. Η απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας αναφέρει ότι απαγορεύονται από τις 06:00 ώρα της 26ης Ιανουαρίου 2021, έως και τις 06:00 της 1ης Φεβρουαρίου 2021, σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από 100 άτομα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις, η απόφαση ελήφθη μετά από εισήγηση της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας.

Σημειώνεται πως για τους παραβάτες, όσον αφορά στα 100 άτομα, προβλέπονται τα παρακάτω πρόστιμα:

Διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Στις 12.00 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου κατά του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ. Κάλεσμα έχουν απευθύνει φοιτητικοί σύλλογοι και άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου.

Στο συλλαλητήριο, συμμετοχή έχουν δηλώσει φοιτητικοί σύλλογοι, η ΟΛΜΕ, η Διδασκαλική Ομοσπονδία και ενώσεις γονέων.

Σε ετοιμότητα η ΕΛ.ΑΣ

Το συλλαλητήριο προγραμματίστηκε, παρά την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και σε αυτό θα συμμετέχουν ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΔΠΤΕ.

Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί τα συνδικαλιστικά στελέχη να δώσουν το “παρών”, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Για τους τρόπους που η Ελληνική Αστυνομία προτίθεται να αντιμετωπίσει το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο μίλησε στο MEGA ο συνδικαλιστής της Ελληνικής Αστυνομίας, Σταύρος Μπαλάσκας.

“Δεν κάναμε ιδιαίτερες ετοιμασίες. Δεν περιμένουμε κάτι ιδιαίτερο, θα είναι ήσυχοι άνθρωποι , ήπιοι. Θα είναι και οι γιατροί που θέλουν να κάνουν μια παρουσία” είπε αναφερόμενος και στις συγκεντρώσεις που έχει προαναγγείλει η ΠΟΕΔΗΝ. Τέλος, σχετικά με τους δημοσιογράφους που θα καλύπτουν το συλλαλητήριο, ανέφερε ότι “οι δημοσιογράφοι θα βρίσκονται εκεί που βρίσκονται πάντα. Δηλαδή παντού”.

Συλλαλητήριο

Η απαγόρευση συγκεντρώσεων και το νομοσχέδιο για την Παιδείας στα αιτήματα

Μεταξύ των αιτημάτων είναι και η ανάκληση της απόφασης για απαγόρευση των συναθροίσεων. Χαρακτηριστικά, η ΔΟΕ ανέφερε ότι “η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, δέκα μήνες τώρα, αξιοποιούν την πανδημία και συρρικνώνουν όλο και περισσότερο τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Ταυτόχρονα, διαμέσου του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., συνεχίζεται ο αντιδημοκρατικός κατήφορος επιβάλλοντας, γι’ άλλη μία φορά, απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων. Η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία οχυρώνεται πίσω από την καταστολή και τον αυταρχισμό, επιδιώκοντας ένα γενικό σιωπητήριο στην ελληνική κοινωνία”.

Η ΟΛΜΕ ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας και αντιτίθεται στη θέσπιση κατώτατης βάσης εισαγωγής, αλλά και στην ίδρυση σώματος Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, σημειώνοντας πως “στο Πανεπιστήμιο διαμορφώνεται καθεστώς καταστολής και αστυνομοκρατίας”. “Η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, αξιοποιεί το κλείσιμο των σχολείων και των σχολών προκειμένου να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο, χωρίς κανένα διάλογο με τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το ΥΠΑΙΘ επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά την αυθαιρεσία στην λήψη αποφάσεων, την αναλγησία και την απόστασή του από την εκπαιδευτική πραγματικότητα”, αναφέρει επίσης η ΟΛΜΕ.

Η ΔΟΕ ανακοίνωσε τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις τρεις πρώτες του ολοήμερου-απογευματινού.

Συλλαλητήριο

Κατά της απαγόρευσης η ΠΟΕΔΗΝ

Ακατανόητη χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), την απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας να απαγορεύσει τις συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων, ενώ όπως ανακοίνωσε, δεν θα τηρήσει την απόφαση και θα πραγματοποιήσει κανονικά τις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει.

“Η ΠΟΕΔΗΝ που υπηρετεί τη Δημόσια Υγεία με απόλυτο σεβασμό στα μέτρα προστασίας δεν θα εφαρμόσει την εν λόγω απόφαση αρχής γενομένης από αύριο. Τα Σωματεία Εργαζομένων στη Δημόσια Υγεία συμμετέχουν μαζικά, δυναμικά στην κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ την Πέμπτη 28/1/2021 και οργανώνουν Συγκεντρώσεις Διαμαρτυρίας στις πύλες των Νοσοκομείων και πορείες προς τα Γραφεία των Υγειονομικών Περιφερειών”.

Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, οι υγειονομικοί και προνοιακοί υπάλληλοι στα δημόσια νοσοκομεία είναι εξουθενωμένοι με αναστολή των κανονικών αδειών, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα με την πανδημία και τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος.

Η ΠΟΕΔΗΝ επίσης ζητά την ένταξή της χωρίς οικονομική επιβάρυνση στην αναγνώριση του ασφαλιστικού βίου χωρίς επιβάρυνση στους χαμηλούς μισθούς με επιπλέον εισφορές. “Δεν είναι συνταγματικά ορθό υγειονομικοί του ίδιοι επαγγέλματος στον ίδιο ασφαλιστικό φορέα (ΕΦΚΑ), άλλοι να είναι ενταγμένοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα επειδή προέρχονται από την ασφάλιση του πρώην ΙΚΑ και άλλοι να μην είναι επειδή προέρχονται από την ασφάλιση του πρώην Δημοσίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις