ΚΥΡΙΑΚΗ

07

ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τζουζέπε Κόντε παραίτηση: Ξεκινούν οι διεργασίες για τον νέο πρωθυπουργό στην Ιταλία
ΚΟΣΜΟΣ

Τζουζέπε Κόντε παραίτηση: Ξεκινούν οι διεργασίες για τον νέο πρωθυπουργό στην Ιταλία

Την παραίτησή του στον πρόεδρο της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, υπέβαλε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σε μία προσπάθεια να αποφύγει μία πολιτικά ταπεινωτική ήττα στη Γερουσία, ενώ ταυτόχρονα συντονίζει τις προσπάθειές του στο να επιστρέψει στην πρωθυπουργία λίγο αργότερα συγκροτώντας νέα κυβερνητική πλειοψηφία. O Ιταλός πρόεδρος την έκανε δεκτή και η πολιτική κρίση στην Ιταλία συνεχίζεται.

Αφού πρώτα συγκέντρωσε τους υπουργούς του στις 9 το πρωί, ο Κόντε τους ανακοίνωσε τα σχέδιά του για παραίτηση. Υπουργοί από το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S), το Δημοκρατικό κόμμα (PD) και την αριστερή κοινοβουλευτική ομάδα Ελεύθεροι και Ίσοι (LeU), του κυβερνητικού συνασπισμού εξέφρασαν τη στήριξή τους στον Κόντε, για τον απλό λόγο ότι δεν είναι υπέρ νέων εκλογών. Οι πρόωρες εκλογές θα ενίσχυαν την εθνικιστική δεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, ενώ τα “Πέντε Αστέρια” έχουν καταρρεύσει δημοσκοπικά και επιθυμούν να αποφύγουν με κάθε τρόπο τις κάλπες. Στο τέλος της συνεδρίασης, οι υπουργοί του Κόντε τον χειροκρότησαν σε ένδειξη εκτίμησης με τον ίδιο να λέει: “Ευχαριστώ ολόκληρη την κυβερνητική ομάδα, κάθε υπουργό, για κάθε μέρα αυτών των μηνών”.

Τζουζέπε Κόντε

Πολιτική κρίση στην Ιταλία

Στις 13 Ιανουαρίου 2021 το κεντρώο κόμμα “Ζωντανή Ιταλία”, του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι απέσυρε την υποστήριξή του από την κυβέρνηση συνεργασίας του Κόντε και 3 μέλη του υπουργικού συμβουλίου: οι Μπενέτι, Μπελανόβα και Σκαλφαρότο, υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους. Μετά από αυτήν την αποσκίρτηση, ο Κόντε έπρεπε να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του Ιταλικού κοινοβουλίου, αλλιώς θα έπρεπε να παραιτηθεί. Στην κρίσιμη ψηφοφορία της 18ης Ιανουαρίου 2021 η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε για εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του Κόντε με 321 ψήφους “υπέρ” και 259 ψήφους “κατά”. Ο Κόντε κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης της Γερουσίας με 156 ψήφους “υπέρ”, 140 “κατά” και 16 αποχές, και άρα θα παραμείνει στην εξουσία.

Το λαϊκιστικό Κίνημα “Πέντε Αστέρια”, η μεγαλύτερη δύναμη στο ιταλικό κοινοβούλιο, καθώς και βουλευτές και γερουσιαστές του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος είχαν καλέσει εδώ και ημέρες τον κ. Κόντε να παραιτηθεί, μετά την απόσυρση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση από το κεντρώο κόμμα “Ζωντανή Ιταλία”.

Η “προληπτική” υποβολή παραίτησης στον αρχηγό του κράτους, θα δώσει στον Κόντε τη δυνατότητα να ανοίξει επισήμως τον κύκλο νέων διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης συνασπισμού, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg.

Τζουζέπε Κόντε: Ξεκινούν οι διεργασίες για τον νέο πρωθυπουργό στην Ιταλία

Ο Ιταλός πρόεδρος θα αρχίσει αύριο το απόγευμα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ANSA και της Il Messaggero, συζητήσεις με τα πολιτικά κόμματα για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο νέος πρωθυπουργός. Στις 15:30 ώρα Ελλάδας είναι προγραμματισμένη σύνοδος των κεντροδεξιών κομμάτων για να αποτιμήσουν την κατάσταση.

Το ιταλικό πρακτορείο αναφέρει ότι για το απόγευμα έχει προγραμματιστεί σύνοδος μεταξύ των Σαλβίνι (Λέγκα του Βορρά), Μελόνι (Fratelli d’Italia) και Μπερλουσκόνι (Forza Italia) για να προγραμματίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Σύμφωνα με Ιταλούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία υπό τον Κόντε θα μπορούσε να περιλαμβάνει, εκτός από τους λαϊκιστές και την Κεντροαριστερά, κάποια μικρότερα κεντρώα ρεύματα, ανεξάρτητους βουλευτές, τη “Ζωντανή Ιταλία” του Ρέντσι ή έστω ορισμένους κοινοβουλευτικούς της, καθώς και ορισμένους βουλευτές ή γερουσιαστές της κεντροδεξιάς “Forza Italia” του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.