Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Συναθροίσεις μέχρι 100 άτομα: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις, τι λέει η επιτροπή
ΕΛΛΑΔΑ

Συναθροίσεις μέχρι 100 άτομα: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις, τι λέει η επιτροπή

Συναθροίσεις μέχρι 100 άτομα: Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας να απαγορεύσει τις δημόσιες συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων μέχρι την 1η Φεβρουαρίου έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.

Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας να απαγορεύσει τις δημόσιες συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων μέχρι την 1η Φεβρουαρίου έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις. Η απόφαση αυτή έγινε για λόγους δημοσίου συμφέροντος που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό. Αν και αυτή είναι η επίσημη θέση, ουσιαστικά η απαγόρευση αφορά τις διαδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη από φοιτητικούς συλλόγους, κι όχι μόνο, που αντιδρούν στο νομοσχέδιο για την Παιδεία.

Λίγη ώρα μετά την έκδοση της απόφασης από την Αστυνομία, ήρθαν και οι αναμενόμενες διευκρινίσεις καθώς ξεκίνησε από το πρωί μια έντονη φημολογία σχετικά με το τι εννοούν όταν μιλούν για «δημόσιες συναθροίσεις». Όπως τόνιζαν πηγές της Αστυνομίας, η Απόφαση δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε προγραμματισμένη συνάθροιση, ενώ επίσης δεν αφορά στην παρουσία πολιτών σε εμπορικούς δρόμους, καταστήματα κ.λπ. Πρόκειται για εισήγηση της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, η οποία για να αποκτήσει τυπική ισχύ, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται η έκδοση Απόφασης από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως και έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ουσιαστικά με τη συγκεκριμένη Απόφαση, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής, επιτρέπονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μέχρι (100) άτομα, με την απαραίτητη τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων.

ΣΥΡΙΖΑ: Αυθαίρετη και αντιδημοκρατική η απαγόρευση συναθροίσεων

Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση αποδίδει σε δήθεν εισηγήσεις της Επιτροπής τη δική της πολιτική απόφαση για απαγόρευση συναθροίσεων. Και για πολλοστή φορά διαψεύδεται, αφού ο κ. Βατόπουλος ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε η Επιτροπή εισηγήθηκε κάτι τέτοιο, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει η Κουμουνδούρου, «η αυτονόητη τήρηση μέτρων προστασίας και αποφυγής συνωστισμού δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα της κυβέρνησης για αυθαίρετες και αντιδημοκρατικές αποφάσεις. Αντιμετωπίζει την πανδημία όχι ως θέμα δημόσιας υγείας αλλά ως ευκαιρία καταστολής.

Αντιδράσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

«Για μια ακόμα αντιδημοκρατική επιλογή, μακριά από τους κανόνες της επιστήμης», έκανε λόγο από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελλος και σημείωσε, «είναι ξεκάθαρο ότι ήδη οι επιστήμονες της επιδημιολογίας διαφώνησαν με την εισήγηση αυτή και με την επιλογή αυτή». Όπως υπογράμμισε, «δυστυχώς, είναι μια ξεκάθαρη μεθόδευση, η οποία έχει στόχο μόνο και μόνο τον περιορισμό της λειτουργίας, αν θέλετε, της Δημοκρατίας, που είναι να αντιδράσει κάποιος και να κάνει κριτική στα μέτρα της κυβέρνησης».

Μιλώντας στη Βουλή ο Σωκράτης Φάμελλος έθεσε το ερώτημα ποια είναι η διαφορά με αυτά που έγιναν για παράδειγμα το Σάββατο και με αυτά που μπορεί να γίνουν σε μια συγκέντρωση. Για να προσθέσει, «το βασικό είναι ότι έχουμε μια κυβέρνηση η οποία βάζει στόχο τη Δημοκρατία. Και αυτό είναι πολύ σοβαρό και το καταθέτουμε με όλη τη σοβαρότητά του μέσα στο Κοινοβούλιο». Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Γιώργος Κατρούγκαλος από την αξιωματική αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για «κίνηση πανικού» και για «αντισυνταγματική απόφαση».

Γώγος: Ήρθε στην επιτροπή ως ερώτημα η απαγόρευση συναθροίσεων

Στην απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, που ανακοινώθηκε σήμερα από την ΕΛ.ΑΣ. με απόφαση του αρχηγού, αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορονοϊό, Χαράλαμπος Γώγος, σημειώνοντας πως το ζήτημα έφτασε στην επιτροπή ως ερώτημα. Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, ο κ. Γώγος συμπλήρωσε πως, στη διάρκεια της πανδημίας, για «πρώτη φορά επιτρέπονται μέχρι 100 άτομα». «Εμείς επιτρέψαμε συγκεντρώσεις μέχρι 100 άτομα μετά από ερώτημα της πολιτείας», δήλωσε.

ΠΟΕΔΗΝ – Γιαννάκος για απαγόρευση συναθροίσεων: Δεν θα μας κλείσουν το στόμα

Δριμύτατη κριτική εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, με αφορμή την απόφαση της αστυνομίας για την απαγόρευση των δημοσίων συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Γιαννάκος, κάνει λόγο για «προσπάθεια φίμωσης των υγειονομικών» και για «πολιτικές σκοπιμότητες».

Καραθανασόπουλος: Η απόφαση για την απαγόρευση των συναθροίσεων θα γίνει κουρελόχαρτο

«Η κυβέρνηση σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος, από το βήμα της Βουλής, κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση για την απαγόρευση των συναθροίσεων. Υποστήριξε ότι τα συλλαλητήρια που έχουν εξαγγελθεί για την 28η Ιανουαρίου θα δείξουν την αποφασιστικότητα της νέας γενιάς και των εκπαιδευτικών και θα καταστήσουν την απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας «κουρελόχαρτο».

Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων: Αντισυνταγματικό, λέει ο Ραγκούσης

Για τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί με την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης στον ΘΕΜΑ 104,6. «Αποτρόπαιη και αντισυνταγματική» χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ο κ. Ραγκούσης μιας και όπως είπε συνδέεται άμεσα με την ψήφιση του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη βουλή εντός των επόμενων ημερών και αφορά στην αστυνόμευση των Πανεπιστημίων.

Στην πραγματικότητα, είπε ο κ. Ραγκούσης «με έναν εντελώς αντισυνταγματικό τρόπο περιστέλλουν τη λειτουργία της δημοκρατίας και του συντάγματος, θέλουν να απαγορεύσουν συγκεντρώσεις οι οποίες θα γίνουν νόμιμα, συνταγματικά προβλεπόμενες,για να περιορίσουν το θυμό, την αγανάκτηση» με πρόσχημα τον κορωνοϊό κάτι το οποίο χαρακτήρισε «επικίνδυνο για τη δημοκρατία», εφόσον έχουν υπάρξει δημόσιες τοποθετήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων που δηλώνουν παντελή άγνοια σε σχέση με αυτό που επικαλείται η κυβέρνηση και η ελληνική αστυνομία ότι ήταν εισήγηση τους.

Τι θα γίνει την Πέμπτη

Η ημέρα θα είναι έντονα πολιτικά φορτισμένη ενώ εκφράζονται φόβοι και για το τι θα συμβεί την Πέμπτη αν αποφασιστούν συγκεντρώσεις παρά την απαγόρευση. Επίσης, τονίζουν ότι ακόμη κι αν το μπλόκο στις δημόσιες συναθροίσεις πετύχει μεθαύριο, τι θα συμβεί αν οργανωθούν συγκεντρώσεις την επόμενη Πέμπτη. Θα υπάρξει νέα απαγόρευση; Και θα εκδίδονται συνεχώς αποφάσεις της Αστυνομίας για απαγορεύσεις συγκεντρώσεων; Από εδώ και στο εξής αναμένεται να υπάρξει κόντρα κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης γι’ αυτήν την ξαφνική, πρωινή απόφαση που είχε και διευκρινίσεις καθώς αρχικά προκάλεσε πολλά ερωτήματα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις