Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μετάλλαξη κορονοϊού Ελλάδα: Σε επιφυλακή οι Αρχές, “έτοιμο” το πιο αυστηρό lockdown
ΣΕΝΑΡΙΟ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΧΩΡΑ

Μετάλλαξη κορονοϊού Ελλάδα: Σε επιφυλακή οι Αρχές, “έτοιμο” το πιο αυστηρό lockdown

Μετάλλαξη κορονοϊού Ελλάδα: Σε επιφυλακή βρίσκονται οι επιστήμονες μετά και τον εντοπισμό κρουσμάτων μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς υπάρχει διάχυτη ανησυχία για τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης.

Με συνεχόμενα lockdown σχεδιάζουν επιστήμονες και κυβέρνηση να αντιμετωπίσουν μία πιθανή αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες, που μπορεί να οφείλεται στο άνοιγμα του λιανεμπορίου. Τα πρώτα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού και η δυνατότητα που έχει το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος να πολλαπλασιάζει τα «θύματα» του προκαλεί έντονη ανησυχία στους ειδικούς της επιτροπής οι οποίοι αναμένουν τις επόμενες ημέρες να διαπιστώσουν ποιες είναι οι επιπτώσεις από το άνοιγμα της αγοράς. Παρότι επισήμως οι 32 ειδικοί της επιτροπής θα συνεδριάσουν και πάλι την Παρασκευή (29/1), σε καθημερινή βάση αναλύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα που προκύπτουν. Την Παρασκευή πάντως θα έχουν την πρώτη εικόνα από τα σημάδια που θα αφήσει το άνοιγμα της αγοράς.

Πάντως, αν σημειωθεί εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, οι ειδικοί έχουν έτοιμο το πιο αυστηρό lockdown. Σε πρώτη φάση πάντως ο σχεδιασμός τόσο των κυβερνητικών στελεχών όσο και των ειδικών είναι να ξεκινήσει ένα σταδιακό κλείσιμο της χώρας ανάλογα με την επιβάρυνση. Τα σχολεία πάντως εφόσον ανοίξουν με βάση το σχέδιο την 1η Φεβρουαρίου, θα είναι και τα τελευταία που θα κλείσουν καθώς οι επιστήμονες θεωρούν πως οι μαθητές επιβαρύνουν στατιστικά λιγότερο την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, σε σύγκριση με άλλους τομείς.

Μετάλλαξη κορονοϊού Ελλάδα: Το 3ο κύμα

Οι ειδικοί εκτιμούν πως οι συνωστισμοί που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα, θα μας οδηγήσουν στο 3ο κύμα της επιδημίας στην χώρα μας. Άλλωστε οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται ήδη στο 3ο κύμα και ζουν και πάλι μέρες αυστηρών lockdown. Το σχέδιο περιλαμβάνει ετοιμότητα στα νοσοκομεία ώστε να μπορούν και πάλι να ανταπεξέλθουν σε ένα νέο πιθανό κύμα. Πάντως υπάρχουν ειδικοί στην επιτροπή αλλά και άλλοι επιστήμονες που συνομιλούν με το Μέγαρο Μαξίμου, που εκτιμούν ότι τον Μάρτιο μπορεί να δούμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων που μπορεί να φέρει για άλλη μία φορά τη χώρα σε ασφυκτικές καταστάσεις.

 “Βόμβα” Σαρηγιάννη: Στο 4,6% ο βαθμός θετικότητας – Αν δεν πέσει, να κλείσει η χώρα

Στα 9.485 ανέρχονται τα τεστ κορoνοϊού που διενήργησε χθες ο ΕΟΔΥ, από τα οποία προέκυψαν 436 κρούσματα. Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης αναφέρει ότι ο βαθμός θετικότητας στη χώρα μας ανέρχεται στο 4,6%, ενώ την Κυριακή, ήταν στο 2,1%. “Αναλογικά, αν στα 9.485 κρούσματα έχουμε 436 θετικούς, τότε στους 100, είναι οι 4,6. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι είναι όντως έτσι στην πραγματικότητα. Χθες, ο συντελεστής θετικότητας ήταν στο 2,1%. Αν εξακολουθούμε να έχουμε βαθμό θετικότητας 2,1%, αυτό σημαίνει ότι στα 35.000 τεστ, είναι οι 665 θετικοί. Αν όμως ο συντελεστής είναι στο 4,6%, τότε στα 35.000 τεστ, έχουμε 1.609 κρούσματα. Αν είμαστε εκεί, κλείνουμε τη χώρα”, αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στο grtimes.

Ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρει ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος κορoνοϊού αποτελεί τροχοπέδη για την επιστροφή στην κανονικότητα. Όπως τονίζει, ο συνδυασμός της εμφάνισης του νέου στελέχους, με το άνοιγμα της αγοράς και το άνοιγμα των σχολείων, πρόκειται να οδηγήσει σε κατάρρευση του ΕΣΥ τον Μάρτιο.

“Δε θα καταρρεύσει το ΕΣΥ επειδή θα ανοίξουν τα Γυμνάσια. Θα καταρρεύσει επειδή θα ανοίξουν ταυτόχρονα με την υπόλοιπη αγορά, ενώ την ίδια στιγμή κυκλοφορεί το πολύ μεταδοτικότερο στέλεχος του κορονοϊού ανάμεσά μας. Στη Γερμανία, οι λοιμωξιολόγοι, όταν ερωτήθηκαν πού ενδεχομένως έσφαλαν στη διαχείριση της πανδημίας, απάντησαν ότι υποτίμησαν τη μεταδοτικότητα του ιού μεταξύ εφήβων. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η βλενογόνος στο ρινικό και στο αναπνευστικό σύστημα ενός ενήλικα διαφέρει σε σχέση με έναν έφηβο. Σύμφωνα με τη φυσιολογία, ο ιός μεταδίδεται το ίδιο στους ενήλικες και στους εφήβους”, ξεκαθαρίζει ο καθηγητής.

Κλιμάκιο ΕΟΔΥ τεστ

Συζητιέται να μην ανοίξουν από 1η Φεβρουαρίου τα σχολεία

Ο ίδιος, αναφέρει ότι η ερευνητική ομάδα στην οποία είναι επικεφαλής, απέστειλε μία έκθεση στον πρωθυπουργό, στην οποία ανέλυαν με μαθηματικά μοντέλα την πορεία της πανδημίας με ανοιχτά σχολεία και ανοιχτή αγορά. “Οι καμπύλες είχαν εκτιναχθεί. Απ’ ότι μαθαίνω, συζητιέται να μην ανοίξουν από 1η Φεβρουαρίου τα σχολεία”, αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης, ενώ προσθέτει: “η εικόνα με τα δύο κορίτσια να αγκαλιάζονται την πρώτη μέρα που πήγαν σχολείο και κυκλοφόρησε στα social media, μπορεί να είναι κάτι πολύ όμορφο, καθώς δείχνει πόσο δυνατές είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, αλλά προσωπικά με έκανε να τραβάω τα μαλλιά μου! Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο δεν έπρεπε να ανοίξουμε! Είναι σκληρό, αλλά είμαστε σε κρίσιμη φάση”.

Ο καθηγητής μεταξύ άλλων εκτιμά, ότι δεν είμαστε σε καμία περίπτωση κοντά στο άνοιγμα της εστίασης. “Δεν υπάρχει περίπτωση ακόμη. Πρέπει να δούμε την πορεία της πανδημίας με το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων. Είμαστε μακριά από αυτό”, αναφέρει.

rapifd test ΕΟΔΥ

Αν θέλουμε τουρισμό, τότε θα πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε πράσινοι

Ο κ. Σαρηγιάννης, εκτιμά ότι η Ελλάδα πρόκειται να υποδεχτεί τουρίστες το καλοκαίρι. Η αρχή της τουριστικής περιόδου ωστόσο, θα πρέπει να επέλθει με τήρηση αυστηρών μέτρων. “Αρχικά, θα πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε “τα πιο καλά παιδιά της τάξης”. Αυτό σημαίνει, ότι μέσα στο Μάρτιο που όλοι θα είναι κόκκινοι, εμείς θα πρέπει να είμαστε πράσινοι, ώστε να προσελκύσουμε τουρίστες. Στη συνέχεια, θα πρέπει να σχεδιάσουμε προσεκτικά την υποδοχή αυτών των τουριστών. Πρέπει να πείσουμε τον πληθυσμό μας να βγει στην επίθεση ενάντια στο νέο στέλεχος του ιού. Είμαστε ακόμα στην αρχή της εξάπλωσής του. Γι’ αυτό θα πρέπει να τηρούμε πολύ πιστά τα μέτρα. Τέρμα οι μάσκες στα πηγούνια. Η πολιτεία επίσης, θα πρέπει να δώσει πόρους ώστε να ανιχνεύει και να διακόπτει τη διασπορά”, αναφέρει.

Ο καθηγητής προτείνει, να υποβάλλονται σε τεστ κορoνοϊού οι τουρίστες στις περιοχές που θα βρίσκονται. Κατά αυτόν τον τρόπο, η πολιτεία θα εντοπίζει εστίες, αλλά και οι τουρίστες θα αισθάνονται προστατευμένοι. “Τουρισμό θα δούμε. Ο ήλιος είναι ελκυστικός. Πρέπει όμως να λειτουργήσουμε αναχαιτιστικά για να μην έχουμε πρόβλημα με τα νοσοκομεία. Είναι στο χέρι μας η άνοδος να είναι ήπια” καταλήγει ο κ. Σαρηγιάννης.

Μετάλλαξη κορονοϊού Ελλάδα: Αθήνα και Κρήτη στο κόκκινο

Ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ επεσήμανε πως τα κρούσματα αλλάζουν τα δεδομένα κυρίως ως προς την επιτήρηση που πρέπει να έχουμε αυτή τη στιγμή για να μπορούμε να καταγράψουμε τι γίνεται ακριβώς με τα μεταλλαγμένα στελέχη. «Πρέπει να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση αυτών που έρχονται από το εξωτερικό και ιχνηλάτηση για τη διασπορά τους. Είναι μια πιο πολύπλοκη διαδικασία. Αυτή τη στιγμή κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη εντοπίζονται κυρίως σε Αθήνα και Κρήτη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, εκτός από τη μετάλλαξη που προέρχεται από τη Βρετανία, υπάρχουν δύο ακόμα από τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, οι οποίες φαίνεται ότι είναι πιο μεταδοτικές.   Ωστόσο όπως δήλωσε ο καθηγητής μεγάλη ανησυχία προκαλείται από το γεγονός πως μπορεί να υπάρχει αδυναμία ελέγχου των αντισωμάτων που υπάρχουν ήδη από το προηγούμενο στέλεχος, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος που είχε νοσήσει, μπορεί να επαναμολυνθεί και αφετέρου τίθεται και θέμα θεραπείας και με τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία στρέφονται προς συγκεκριμένο στέλεχος.

ΕΟΔΥ Τεστ κλιμάκιο ΕΟΔΥ

Στα 32 τα κρούσματα του βρετανικού στελέχους στην Ελλάδα

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της μετάλλαξης του κορωνοϊού ανέρχεται σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ σε 32 και πλέον στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί συνολικά 59 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους. Από τα 32 νέα κρούσματα της μετάλλαξης, 17 εντοπίζονται στην Αττική, 8 στην Κρήτη, 3 στις πύλες εισόδου και 4 αφορούν σε στενές επαφές διαγνωσμένων μολύνσεων. Περαιτέρω προβληματισμό προκαλεί και η είδηση πως τουλάχιστον ένα από τα κρούσματα μετάλλαξης στην Αττική χαρακτηρίζεται ως «ορφανό», γεγονός που εντείνει την ανησυχία για τη διάδοση στον γενικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δείγματα που εκκρεμούν για εξέταση στο ΙΙΒΕΑΑ είναι εκατοντάδες. Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθεί η δυνατότητα των ελέγχων, μετά και την ανακοίνωση Ιδρυσης του Ελληνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης, με πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας. Ειδικότερα, αναμένεται στο Κέντρο Γονιδιωματικής να αναλύονται έως 384 θετικά στον κορωνοϊό δείγματα σε 24 ώρες.

Παρακολουθώντας στενά το συγκεκριμένο θέμα – διεθνή πρόκληση χαρακτήρισε τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού η κυρία Παπαευαγγέλου- το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός Δικτύου επαγρύπνησης, επιτήρησης και διάγνωσης αυτών των στελεχών, έτσι ώστε να έχουμε ευκρινή επιδημιολογική εικόνα και να λαμβάνονται τα ανάλογα κάθε φορά επιδημιολογικά μέτρα. Το επιστημονικό αυτό έργο αναλαμβάνει το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), το οποίο εδώ και αρκετό καιρό πραγματοποιεί γονιδιωματική επιτήρηση της επιδημίας στην Ελλάδα.

Τσακρής: Πιο μεταδοτικός ο μεταλλαγμένος ιός

«Ο κορωνοϊός έχει μεταλλαχθεί από τα μέσα του πρώτου κύματος και αυτό τον είχε κάνει πιο μεταδοτικό σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του ιού, που είχε εντοπιστεί στην Κίνα»  δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας, διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας.

Πρόσθεσε δε ότι «τώρα βλέπουμε να εξελίσσεται ακόμη περισσότερο με τη λεγόμενη “βρετανική μετάλλαξη”, και σύμφωνα με τα πρώτα επιδημιολογικά δεδομένα γίνεται ακόμα περισσότερο μεταδοτικός. Ο ιός προσπαθεί να ξεφύγει από τα μέτρα προστασίας που εμείς εφαρμόζουμε», σημείωσε, εκτιμώντας πάντως ότι «οι νέες μεταλλάξεις δεν φαίνεται ότι θα επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις