alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων: Διευκρινίσεις Οικονόμου και αντιδράσεις
ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ, ΛΕΕΟ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων: Διευκρινίσεις Οικονόμου και αντιδράσεις

Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων: Αυξάνεται το ανώτατο όριο των συγκεντρωμένων από τα 9 στα 100 άτομα - Από πότε έως πότε ισχύει το μέτρο - Δεν έχει σχέση με προγραμματισμένη συγκέντρωση εξηγούν από την ΕΛ.ΑΣ.

Για χαλάρωση των μέχρι τώρα μέτρων για τις συναθροίσεις έκανε λόγο ο υφυπουργός Προστασίας τού Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, με αφορμή την απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε πως η απόφαση για απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων δεν έχει να κάνει με το προγραμματισμένο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο συμπληρώνοντας πως «κάποτε σε αυτή τη χώρα θα πρέπει να αποφεύγουμε να βλέπουμε φαντάσματα».

Όπως είπε ο υφυπουργός Προστασίας τού Πολίτη, μέχρι σήμερα δεν επιτρέπονταν συναθροίσεις πάνω από εννέα άτομα. «Μέχρι σήμερα υπήρχε η απαγόρευση για τις πορείες και τα συλλαλητήρια, ωστόσο πλέον υπάρχει ένα άνοιγμα για μέχρι 100 άτομα»  διευκρίνισε. «Αν εμφανιστούν περισσότερα άτομα, θα κάνουμε αυτά που πρέπει» πρόσθεσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, εξηγώντας πως οι αστυνομικοί θα έρθουν σε επικοινωνία με τους αρμόδιους διοργανωτές για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.

Δείτε το βίντεο:

Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων: Η απόφαση

Υπενθυμίζεται πως όπως έγινε γνωστό το πρωί της Τρίτης, με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται από την 06:00 ώρα σήμερα  (26 Ιανουαρίου 2021) έως και την 06:00 ώρα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από (100) άτομα. Όπως διευκρίνισαν πάντως αστυνομικές πηγές, η εν λόγω απόφαση «δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε προγραμματισμένη συνάθροιση, ενώ επίσης δεν αφορά στην παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία, καταστήματα κ.λπ.».

Ειδικότερα, όπως τονίζεται από το Αρχηγείο, «πρόκειται για εισήγηση της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, η οποία για να αποκτήσει τυπική ισχύ, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται η έκδοση Απόφασης από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως και έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση». Και για να γίνει πιο κατανοητό, το Αρχηγείο αναφέρει ότι «ουσιαστικά με τη συγκεκριμένη Απόφαση, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής, επιτρέπονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μέχρι 100 άτομα, με την απαραίτητη τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων».

Πορεία φοιτητών

Για την έκδοση της απόφασης πάντως ελήφθησαν, μεταξύ άλλων, υπόψη:

η συνδρομή εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και συνίστανται στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19,

ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κορωνοϊού από την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με την αθρόα συμμετοχή ατόμων,

 Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και

διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις

Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων: Αντισυνταγματικό, λέει ο Ραγκούσης

Για τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί με την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης στον ΘΕΜΑ 104,6. «Αποτρόπαιη και αντισυνταγματική» χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ο κ. Ραγκούσης μιας και όπως είπε συνδέεται άμεσα με την ψήφιση του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη βουλή εντός των επόμενων ημερών και αφορά στην αστυνόμευση των Πανεπιστημίων.

Στην πραγματικότητα, είπε ο κ. Ραγκούσης «με έναν εντελώς αντισυνταγματικό τρόπο περιστέλλουν τη λειτουργία της δημοκρατίας και του συντάγματος, θέλουν να απαγορεύσουν συγκεντρώσεις οι οποίες θα γίνουν νόμιμα, συνταγματικά προβλεπόμενες,για να περιορίσουν το θυμό, την αγανάκτηση» με πρόσχημα τον κορωνοϊό κάτι το οποίο χαρακτήρισε «επικίνδυνο για τη δημοκρατία», εφόσον έχουν υπάρξει δημόσιες τοποθετήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων που δηλώνουν παντελή άγνοια σε σχέση με αυτό που επικαλείται η κυβέρνηση και η ελληνική αστυνομία ότι ήταν εισήγηση τους.

Πορεία φοιτητών

Γνώριζε ο κ. Βατόπουλος;

Ανέφερε δε, πως ενημερώθηκε ο ίδιος, αλλά το μεταφέρει με σχετική επιφύλαξη, πως ο κ. Βατόπουλος είπε πως δεν γνώριζε τίποτα σε σχέση με αυτό το ζήτημα. Είναι βέβαιο, πρόσθεσε, πως η συγκεκριμένη απόφαση δεν σχετίζεται με λήψη μέτρων, γιατί θα μπορούσε κάποιος να πει πως οι συγκεντρώσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται με λήψη αποστάσεων, με χρήση μάσκας, θεωρώντας βέβαιο, βάση αυτού πως η κυβέρνηση θέλει να περάσει το νομοσχέδιο έχοντας απέναντι της το σύνολο όχι της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και της αστυνομίας.

Σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης για το άνοιγμα των πανεπιστημίων, ο κ. Ραγκούσης απάντησε πως ακολουθούν διαρκώς τις εισηγήσεις των ειδικών, αλλά εγείρεται μείζον ζήτημα στο ότι «η κυβέρνηση με απροσχημάτιστο τρόπο χρησιμοποιεί την πανδημία ως πρόσχημα για να αναστείλει αναφαίρετα συνταγματικά και δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών και της κοινωνίας για να μην τους επιτρέψει να εκφράσουν την αντίθετη γνώμη τους, αυτό είναι περιστολή συνταγματικής δυνατότητας των πολιτών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψη τους».

Τέλος, ανέφερε πως ή θα πάρει πίσω η κυβέρνηση αυτή την απόφαση ή η ίδια η απόφαση θα τσαλακωθεί από την τεράστια αντίδραση που θα ξεσηκώσει γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε «δεν πρόκειται να συμφωνήσει κανείς με αυτή την αποτρόπαιη, αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική απόφαση της κυβέρνησης».