Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια: Διαφωνούν οι Πρυτάνεις, έκπληκτος δηλώσει ο Συρίγος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια: Διαφωνούν οι Πρυτάνεις, έκπληκτος δηλώσει ο Συρίγος

Βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια: Μεγάλες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των Πανεπιστημίων φέρνει η κυβέρνηση.

Μεγάλες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των Πανεπιστημίων φέρνει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, καθιερώνεται ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα, περιορίζεται ο αριθμός των επιλογών του μηχανογραφικού, εισάγεται χρονικό όριο φοίτησης και τέλος θα δημιουργηθεί νέο σώμα της ΕΛ.ΑΣ. για τα πανεπιστήμια. Οι Πρυτάνεις στην τηλεδιάσκεψη που είχαν πριν μερικές μέρες με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, διαφώνησαν σε όλα κρατώντας αμυντική στάση. Τη συζήτηση με τους πρυτάνεις με θέμα το νέο νομοσχεδίο στην Παιδεία, σχολίασε ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.

«Έγινε μία εκτενής συζήτηση με τους πρυτάνεις, μετά βγήκε μία ανακοίνωση η οποία θεωρώ ότι δεν ανταποκρινόταν απολύτως σε αυτό το οποίο συζητήσαμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος. Όπως ανέφερε, «μου έκαναν δύο σημεία εντύπωση, όπως το θέμα της πιθανής μείωσης φοιτητών με την υιοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Διότι στη συζήτηση που είχαμε όλοι συμφωνούσαν γιατί δεν μπορούμε να έχουμε πανεπιστήμια στα οποία κάποιος φοιτά με 0,7 στα 20. Και το δεύτερο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι εάν δεχτούμε τις προτάσεις των ίδιων πανεπιστημίων, τότε ο αριθμός των εισακτέων θα πρέπει να μειωθεί κατά 40%. Δηλαδή, η Σύνοδος των Πρυτάνεων μεμφόταν μία μικρή μείωση εισακτέων, την ώρα που τα ίδια τα ΑΕΙ προτείνουν μία συντριπτική μείωση των εισακτέων.

Συρίγος: Μου έκαναν εντύπωση οι ενστάσεις των πρυτάνεων για τη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ

Τον μεγαλύτερο προβληματισμό τον προκαλεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής σε σχέση με περιφερειακά πανεπιστήμια και τι θα σημάνει αυτό ως προς τη μείωση του αριθμού των εισακτέων και τη βιωσιμότητα ορισμένων τμημάτων. Θα έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας κάποια περιφερειακά τμήματα, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Για ηθικούς λόγους θέλουμε να έχουμε τμήματα στο Παν. Αιγαίου και στο Δημοκρίτειο. Για εθνικούς και οικονομικούς λόγους πρέπει να βοηθήσουμε το Παν. Δυτικής Μακεδονίας. Η περιοχή περνάει ένα μεγάλο πρόβλημα λόγω της απολιγνιτοποίησης. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει αυτά τα πανεπιστήμια να βοηθηθούν. Υπάρχουν τρόποι. Είναι μία δύσκολη άσκηση, υπάρχουν διάφορα σχέδια στο υπουργείο για το πως μπορουν να αντιμετωπιστούν».

Άγγελος Συρίγος
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις