Ιταλία TikTok: Προσωρινό «μπλόκο» στην πρόσβαση

PLUS

Ιταλία TikTok: Προσωρινό «μπλόκο» στην πρόσβαση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Ιταλία TikTok: Οι ιταλικές Αρχές αναθεωρούν τη στάση τους απέναντι στην πλατφόρμα μετά τον τραγικό θάνατο 10χρονου κοριτσιού.

23.01.2021 | 10:26

Ο τραγικός θάνατος ενός δεκάχρονου κοριτσιού στην Ιταλία, που έχασε τη ζωή του βιντεοσκοπώντας τη συμμετοχή του σε κάποια «ακραία πρόκληση» προκειμένου να την αναρτήσει στο TikTok, οδήγησε τις ιταλικές Αρχές να αναθεωρήσουν τη στάση τους απέναντι στη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Συγκεκριμένα, η δεκάχρονη Αντονέλα από την Σικελία έσφιξε μια ζώνη στο λαιμό της και έχασε την ζωή από ασφυξία, προσπαθώντας να συμμετάσχει στο λεγόμενο Blackout Challenge. Η μεταφορά της στο νοσοκομείο ήταν μάταιη, διότι όταν έφτασε ήταν κλινικά νεκρή. Οι γονείς της αποφάσισαν τελικά να δωρίσουν τα όργανά της.

Βάσει των ανωτέρω, η Ιταλική Ανεξάρτητη Αρχή για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων αποφάσισε να μπλοκάρει προσωρινά την πρόσβαση στην διαδικτυακή πλατφόρμα Tik Tok, για χρήστες η ηλικία των οποίων δεν έχει εξακριβωθεί με βεβαιότητα. Η Αρχή απαίτησε από την διοίκηση της πλατφόρμας να εξακριβώσει η ίδια τα στοιχεία των χρηστών της. Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη με στόχο την προστασία των ανηλίκων και το μέτρο θα ισχύσει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, όταν θα επανεκτιμηθεί το όλο θέμα.

Ιταλία TikTok: Σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα

Οι εισαγγελείς της Σικελίας άρχισαν δυο ξεχωριστές έρευνες, ενώ μέχρι τώρα διαπιστώθηκε ότι το κορίτσι αυτό είχε πέντε σελίδες, σε δυο διαφορετικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρέπει να αποσαφηνιστεί αν τις είχε δημιουργήσει όλες η άτυχη Αντονέλα, ή ενήλικες χρήστες. Παράλληλα, οι αστυνομικές Αρχές του Παλέρμο διέταξαν έρευνα για το περιστατικό και κατέσχεσαν το κινητό τηλέφωνο του ανήλικου παιδιού, ώστε να μελετηθούν μηνύματα και συνομιλίες. Οι ενώσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ανηλίκων στην Ιταλία ζήτησαν την Παρασκευή περισσότερους ελέγχους, για να τύχει προστασίας η υγεία και η ακεραιότητα των παιδιών που χρησιμοποιούν μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

 

Από την άλλη, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης θεωρούν ότι, μετά το δραματικό αυτό συμβάν, θα πρέπει να υπάρξει και μια γενικότερη, πανευρωπαϊκή κινητοποίηση, με στόχο τον αυστηρότερο έλεγχο κάθε πλατφόρμας και μέσου κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείται από ανήλικα. Από την πλευρά της, η πλατφόρμα του Tik Tok εξέφρασε τη λύπη της για το περιστατικό, τονίζοντας πως η ασφάλεια των χρηστών της είναι η απόλυτη προτεραιότητα, αλλά και αποποιούμενη οποιαδήποτε επικινδυνότητα στο περιεχόμενό της.

Exit mobile version