Μεταλλάξεις κορονοϊού – έκτακτη σύσκεψη: 26 κρούσματα έως τώρα, υπάρχουν κι άλλα προς διερεύνηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταλλάξεις κορονοϊού – έκτακτη σύσκεψη: 26 κρούσματα έως τώρα, υπάρχουν κι άλλα προς διερεύνηση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Μεταλλάξεις κορονοϊού - έκτακτη σύσκεψη: Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις του Υπουργείου Υγείας λόγω των μεταλλάξεων του κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί και στη χώρα μας. 

22.01.2021 | 16:52

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις του Υπουργείου Υγείας λόγω των μεταλλάξεων του κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί και στη χώρα μας. Σήμερα στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα, υπό τον υπουργός Υγείας Βασίλη Κικίλια και τη συμμετοχή του προέδρου του επιστημονικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών Δημήτρη Θάνου, του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα, Γιώργου Σουρβίνου, Δημήτρη Παρασκευή και Γκίκα Μαγιορκίνη.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στη σημασία του δικτύου για τις μεταλλάξεις, έτσι ώστε, όπως είπε, να υπάρχουν σωστά επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία θα οδηγήσουν στην σωστή επιδημιολογική ανάλυση. Γεγονός που θα βοηθήσει την κυβέρνηση να λαμβάνει τις ανάλογες αποφάσεις με γνώμονα την δημόσια υγεία και την προστασία των πολιτών. Ειδικότερα, τα ύποπτα δείγματα μεταλλαγμένου στελέχους θα στέλνονται στο ΙΙΒΕΑΑ (Ιδρυμα Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών). Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 26 έως σήμερα, αλλά υπάρχουν και άλλα κρούσματα προς διερεύνηση και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα και γι αυτά.

Η σημασία των μεταλλάξεων για το εμβόλιο

Αυτό που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα είναι κατά πόσο οι μεταλλάξεις θα επηρεάσουν την αποδοτικότητα των εμβολίων για τον κορωνοϊό, με τους περισσότερους ειδικούς να είναι καθησυχαστικοί. Σύμφωνα με εργαστηριακή έρευνα της Pfizer, το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά τoυ κορωνοϊού δείχνει να λειτουργεί κατά μιας σημαντικής μετάλλαξης στις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική και έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.

Η μελέτη αυτή της Pfizer και επιστημόνων του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου του Τέξας δείχνει ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στην εξουδετέρωση του ιού με τη γνωστή ως N501Y μετάλλαξη της πρωτεΐνης ακίδα. Η μετάλλαξη αυτή μπορεί να ευθύνεται για μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του ιού ενώ υπάρχουν ανησυχίες ότι θα μπορούσε επίσης να επιτρέπει στον ιό να αποφεύγει την εξουδετέρωσή του από τα αντισώματα που προκαλεί το εμβόλιο, δήλωσε ο Φιλ Ντόρμιτζερ, ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες της Pfizer για τα εμβόλια. Η BioNTech έχει επίσης δηλώσει ότι έχει τη δυνατότητα να τροποποιήσει το εμβόλιό της για να «πιάνει» τις μεταλλάξεις σε διάστημα μόλις 6 εβδομάδων.

Exit mobile version