Αθήνα

°C

Δευτέρα

25

Οκτωβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αύξηση θητείας στρατού 2021 – 12 μήνες: Από πότε ισχύει, οι εξαιρέσεις
ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ

Αύξηση θητείας στρατού 2021 – 12 μήνες: Από πότε ισχύει, οι εξαιρέσεις

Αύξηση θητείας στρατού 2021 - 12 μήνες: Με την απόφαση εξισώνεται η διάρκεια της πλήρους θητείας των οπλιτών του Στρατού Ξηράς με τη διάρκεια της θητείας των οπλιτών στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, που ήταν ήδη στους 12 μήνες.

Το ΚΥΣΕΑ επισφράγισε χθες την αύξηση της στρατιωτικής θητείας κατά τρεις μήνες στον Στρατό Ξηράς. Σύμφωνα με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, η στρατιωτική θητεία στον Στρατό Ξηράς -για τους υπόχρεους πλήρους θητείας- θα είναι πλέον 12μηνη, αντί των 9 μηνών που ίσχυες μέχρι σήμερα. Η απόφαση ελήφθη μετά από σχετική εισήγηση των Γενικών Επιτελείων και σύμφωνα με αυτήν εξισώνεται η διάρκεια της πλήρους θητείας των οπλιτών του Στρατού Ξηράς με τη διάρκεια της θητείας των οπλιτών σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία. Αναφορικά με όσους είναι υπόχρεοι μειωμένης στρατιωτικής θητείας, καλούνται πλέον να υπηρετήσουν εννέα μήνες, αντί για οκτώ που ισχύει μέχρι σήμερα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι οι νέες ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ από τον Μάιο και δεν αφορούν όσους ήδη υπηρετούν τη θητεία τους. Ο κ. Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι καθορίζεται θητεία διάρκειας εννέα μηνών για τους υπόχρεους πλήρους θητείας που υπηρετούν σε συγκεκριμένες (παραμεθόριες) Μονάδες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας με ειδικά επιχειρησιακά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά, υπό την προϋπόθεση της παραμονής τους στη συγκεκριμένη Μονάδα για το σύνολο της θητείας τους. Επιπλέον, καθορίζεται για τους Δοκίμους Εφέδρους Αξιωματικούς Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας διάρκεια θητείας δεκαεπτά και δεκατεσσάρων μηνών αντιστοίχως. Οι εν λόγω Μονάδες θα εξειδικευθούν με νεότερη Διαταγή.

«Η εν λόγω Υπουργική Απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού σχετικώς με τη συνολική αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων σε μέσα και προσωπικό, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων από τη φθίνουσα απόδοση των κλάσεων σε Στρατευσίμους» σημείωσε ο ΥΠΕΘΑ.

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας για τις αλλαγές στη στρατιωτική θητεία:

«Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η πρόταση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σχετικώς με τη στρατιωτική θητεία. Η πρόταση αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων σε προσωπικό.

Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν ήδη ανακοινωθεί:

α) Η αύξηση του αριθμού των εισακτέων σπουδαστών στο σύνολο των Στρατιωτικών Σχολών Αξιωματικών και Υπαξιωματικών.

β) Η πρόσληψη Οπλιτών Βραχείας Ανακατατάξεως και Επαγγελματιών Οπλιτών.

Επιπροσθέτως, με Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί στο προσεχές διάστημα, επανακαθορίζεται η διάρκεια της θητείας των στρατευσίμων Οπλιτών, Ναυτών, Σμηνιτών και Εφέδρων Αξιωματικών και στους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ως εκ τούτου:

Εξισώνεται η διάρκεια της πλήρους θητείας των στρατευσίμων του Στρατού Ξηράς με αυτήν των στρατευσίμων στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, σε 12 μήνες για όλους.

Καθορίζεται θητεία διάρκειας εννέα μηνών για τους υπόχρεους πλήρους θητείας που υπηρετούν σε συγκεκριμένες Μονάδες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας με ειδικά επιχειρησιακά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά, υπό την προϋπόθεση της παραμονής τους στη συγκεκριμένη Μονάδα για το σύνολο της θητείας τους.

Καθορίζεται για τους Δοκίμους Εφέδρους Αξιωματικούς Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας διάρκεια θητείας δεκαεπτά και δεκατεσσάρων μηνών αντιστοίχως.

Οι εν λόγω Μονάδες θα εξειδικευθούν με νεότερη Διαταγή.

Οι νέες ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ από τον Μάιο και δεν αφορούν όσους ήδη υπηρετούν τη θητεία τους.

Η εν λόγω Υπουργική Απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού σχετικώς με τη συνολική αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων σε μέσα και προσωπικό, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων από τη φθίνουσα απόδοση των κλάσεων σε Στρατευσίμους».

Αύξηση θητείας στρατού 2021: Αντιδράσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιδράσει στην αύξηση της θητείας, με τον υπεύθυνο του Τομέα Εθνικής Άμυνας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα να χαρακτηρίζει την απόφαση «άκαιρη, αψυχολόγητη, και τιμωρητική» τονίζοντας ότι «οι αντιρρησίες συνείδησης δεν είναι “λουφαδόροι”, ούτε στιγματισμένοι πολίτες δεύτερης κατηγορίας». «Απολαμβάνουν διεθνώς δικαιώματα κατοχυρωμένα σε όλα τα σύγχρονα δημοκρατικά κράτη», πρόσθετε πρόσφατα ο κ. Δρίτσας.

ΚΙΝΑΛ

“Για ακόμη μια φορά, η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα που αφορούν τη ζωή χιλιάδων νέων ανθρώπων, χωρίς σχέδιο. Η αύξηση της θητείας έρχεται αποσπασματικά και ως ημίμετρο στην εθνική άμυνα της χώρας”, το σχόλιο του ΚΙΝΑΛ.

ΚΚΕ

Δριμεία επίθεση, σχετικά με την αύξηση της στρατιωτικής θητείας, άσκησε και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος προς την κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι παρόλο που η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε την αύξηση της θητείας στο φόντο των επικίνδυνων εξελίξεων στην περιοχή και μέσα στα μέτρα για την ενίσχυση της άμυνας, απέναντι στην επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης, η ίδια φαίνεται να έρχεται σε αντίφαση με τις επιλογές της, σχεδιάζοντας εξοπλισμούς δισεκατομμυρίων, που εξυπηρετούν τους ευρύτερους στόχους του ΝΑΤΟ στην περιοχή και συντηρώντας παράλληλα δεκάδες αποστολές Ελλήνων στρατιωτικών εκτός συνόρων, στο πλαίσιο ΝΑΤΟϊκών επιχειρήσεων, οι οποίες όμως δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνα της χώρας.

Αύξηση θητείας στρατού 2021 – 12 μήνες: Η σκληρή ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη

Κάθετα αντίθετος εμφανίστηκε και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο πρώην πρόεδρος του Ποταμιού (που έχει αναστείλει τη λειτουργία του από τον Νοέμβριο του 2019) μέσω podcast αναφέρει ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη η θητεία μειώνεται, ενώ στα περισσότερα κράτη της γηραιάς ηπείρου δεν είναι καν υποχρεωτική.

«Ούτε στην πιο αραχνιασμένη στρατιωτική φαντασία δεν εμφανίζονται πια φαντάροι, να πολεμούν στο μέτωπο με G3 στα χέρια και αξιωματικοί με 45άρια να τους καθοδηγούν. Τα όπλα εξελίχθηκαν τόσο που οι στρατοί όλου του κόσμου, τα εμπιστεύονται μόνο σε καλά εκπαιδευμένους επαγγελματίες» όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, ενώ στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram ανάρτησε φωτογραφία του από την περίοδο που έκανε τη θητεία του στην Καρωτή Διδυμοτείχου.

Στρατός

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Θεοδωράκη έχει ως εξής:

«Να αρχίσουμε από τα προφανή. Σε όλη την Ευρώπη οι θητείες μειώνονται και στις περισσότερες χώρες δεν υπάρχει καν υποχρεωτική θητεία. Δεν είναι μόνο ότι οι πιθανότητες γενικευμένων πολέμων έχουν εκλείψει, είναι κυρίως ότι οι πόλεμοι είναι πλέον υπόθεση των επαγγελματιών. Ούτε στην πιο αραχνιασμένη στρατιωτική φαντασία δεν εμφανίζονται πια φαντάροι, να πολεμούν στο μέτωπο με G3 στα χέρια και αξιωματικοί με 45άρια να τους καθοδηγούν. Τα όπλα εξελίχθηκαν τόσο που οι στρατοί όλου του κόσμου, τα εμπιστεύονται μόνο σε καλά εκπαιδευμένους επαγγελματίες. Κανένα επιτελείο δεν προετοιμάζεται να παρατάξει κορμιά και φαντάρους, προηγμένη τεχνολογία παρατάσσουν.

Οι κληρωτοί είναι για να κάνουν τη δουλειά στα μετόπισθεν. Να συντηρούν στρατόπεδα και να γεμίζουν τις σκοπιές – και όχι αυτές της πρώτης γραμμής, γιατί και αυτές στελεχώνονται με επαγγελματίες οπλίτες. Σκοπάνθρωποι και αγγαρειομάχοι είναι δηλαδή οι Έλληνες φαντάροι που σε όλη τη θητεία τους κάνουν, κατά μέσο όρο, δύο (αριθμός 2) βολές. Ομορφαίνουν όμως τις πλατείες της περιφέρειας, τις παρελάσεις, τις λιτανείες και γίνονται οδηγοί στα αυτοκίνητα των αξιωματικών. Και εδώ ίσως πλησιάζουμε στο πρόβλημα. Περισσότερους φαντάρους ζητούν μόνο οι ταξίαρχοι και οι δήμαρχοι. Οι ταξίαρχοι για να έχουν στρατόπεδα, αλλιώς τι θα διοικούν; Και οι δήμαρχοι για να δουλεύουν τα γυράδικα και οι καφετέριες στις πόλεις τους.

Η Ελλάδα παρά τις κατά καιρούς ορθολογικές διαβεβαιώσεις των κομμάτων, συνεχίζει να έχει δύο ρεκόρ για Γκίνες. Τα περισσότερα στρατόπεδα σε αστικές περιοχές και ένα απίστευτο μποτιλιάρισμα στην κορυφή του στρατεύματος. Έχουμε πάνω από 120 ταξίαρχους και δεκάδες υποστράτηγους και αντιστράτηγους (και βέβαια προάγουμε όλους τους υπαξιωματικούς σε συνταγματάρχες!).

Η επιμονή, λοιπόν, του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για περισσότερους στρατιώτες είναι το ίδιο παράλογη με το να έβγαινε ο Πιερρακάκης και να έλεγε “επείγει να βελτιώσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες, γι’ αυτό θα αυξήσουμε 25% τους δημοσίους υπαλλήλους”. Ποιος θα τον έπαιρνε στα σοβαρά;

Στο Πεντάγωνο υποστηρίζουν ότι με την τρίμηνη αύξηση της θητείας θα στείλουν κάποιες χιλιάδες φαντάρους στον Έβρο και στα νησιά. Και αυτό θα κάνει τη χώρα πιο ετοιμοπόλεμη; Αυτό θα φοβίσει τους Τούρκους;

Στρατός

Αποτρεπτικό μήνυμα εκπέμπεις με σύγχρονο επαγγελματικό στρατό και όχι με λύσεις κλεμμένες από παλιές πολεμικές ταινίες.

Η Φιλανδία -ιδίως μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία – ανησυχεί κάθε πρωί για το πώς θα ξυπνήσει η ρωσική αρκούδα αλλά έχει θητεία μάχιμων 6 μηνών – και εδαφικά σύνορα με την Ρωσία 1.340 χλμ! Η Τουρκία άλλωστε ακόμη και στις πιο έξαλλες στιγμές της δεν διεκδικεί εδάφη. Δεν αμφισβητεί ας πούμε την ελληνικότητα του Καστελόριζου, αυτό που προσπαθεί να παζαρέψει είναι η επήρειά του στην ΑΟΖ. Αναλογισθείτε όμως με τι όπλα αντεπεξήλθαμε, παλικαρίσια θα έλεγα, στην κρίση του Νοεμβρίου. Υποβρύχια, αεροσκάφη, πλοία και drones. Όλα στα χέρια επαγγελματιών οπλιτών και μόνιμων στελεχών.

Να ενισχυθεί, λοιπόν, ο στρατός με επαγγελματίες οπλίτες (6.000 θα πάρουμε σε λίγες εβδομάδες). Να αυξηθούν οι εισακτέοι στις στρατιωτικές σχολές (1.400 σπουδαστές, ανά έτος, είναι ο στόχος). Να προσλαμβάνουμε τους αναγκαίους συνοριοφύλακες. Αλλά περισσότερους κληρωτούς οπλίτες γιατί; Και γιατί κανείς δεν αντιδρά;

Η αληθινά πατριωτική πρόταση λοιπόν θα ήταν η αντίστροφη. Η μείωση της θητείας στους 6 μήνες με κλείσιμο και συγχώνευση στρατοπέδων – στη Σάμο για παράδειγμα υπάρχουν 9 στρατόπεδα με τα μισά από αυτά να έχουν το ίδιο απολύτως αντικείμενο. Ο περιορισμός των στρατοπέδων αυτομάτως θα σήμαινε μείωση στο λειτουργικό κόστος του στρατεύματος, μέχρι και 30%, με τα κονδύλια που εξοικονομούνται να διατίθενται για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων και των μέσων. Ας μην ξεχνάμε ότι σχεδόν το 80% του προϋπολογισμού τού υπουργείου Άμυνας -όταν δεν έχουμε ‘αγορές του αιώνα’- είναι για μισθούς. Κανονικά δηλαδή δεν θα πρέπει να λέμε ‘αμυντικές δαπάνες’ αλλά ‘μισθολογικές δαπάνες στρατεύματος’.

Στρατός

Η αύξηση της θητείας που συντεχνιακά εδώ και πολλά χρόνια, εισηγούνται πολλοί στρατιωτικοί, θα πλαδαρέψει το στράτευμα ακόμη περισσότερο. Γιατί, δεν θα μειωθεί η υπεράριθμη στρατιωτική ιεραρχία, δεν θα αξιολογηθούν τα υπολειτουργούντα στρατόπεδα και θα αυξηθούν τα κονδύλια για σίτιση, ένδυση, μετακίνηση, τελετές.

Η στόχευσή μας, όμως, ειδικά αυτή την εποχή, θα έπρεπε να είναι η δημιουργία ενός ισχυρού αποτρεπτικού επαγγελματικού στρατού, με μόνιμους επαγγελματίες οπλίτες για όλα τα οπλικά συστήματα, με πλήρη τροποποίηση του προγράμματος εκπαίδευσης των στρατιωτών και –επιτέλους- με την εκπόνηση ενός σύγχρονου εθνικού σχεδίου με ταχύρρυθμες μετεκπαιδεύσεις εφέδρων σε εξειδικευμένα όμως αντικείμενα.

Η αύξηση της θητείας σήμερα -όταν είναι γνωστά και τα προβλήματα και οι προτεραιότητες άμυνας- μοιάζει σαν στάχτη στα μάτια ενός λαού που αγωνιά για το μέλλον του.

Και τέλος πάντων αν το υπουργείο θέλει να κάνει κάτι τώρα για τη λειψανδρία στις μονάδες των συνόρων, να καταργήσει άμεσα το άρθρο 6 του Ν.4361 του 2016 με το οποίο επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση μετάθεση στρατιωτών στο εσωτερικό της χώρας για “υπηρεσιακούς λόγους και λόγους που επιβάλλει η ανάγκη κοινωνικής προσφοράς των ΕΔ”. Αποποιηθείτε λοιπόν τα διακομματικά ρουσφέτια σας και μετά συζητάμε σοβαρά και τα υπόλοιπα».

Νίκος Παναγιωτόπουλος Βουλή
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις