Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αττική κορονοϊός – κρούσματα: Αν σκάσει η Αθήνα θα έχουμε πολύ άσχημη τροπή, λέει ο Σύψας
ΕΛΛΑΔΑ

Αττική κορονοϊός – κρούσματα: Αν σκάσει η Αθήνα θα έχουμε πολύ άσχημη τροπή, λέει ο Σύψας

Αττική κορονοϊός - κρούσματα: Τα μισά από τα 5.000 ενεργά κρούσματα είναι στο Λεκανοπέδιο - Δεν μας αφήνει να ηρεμήσουμε η Αθήνα, είπε ο καθηγητής

Για την πορεία του κορωνοϊού στην χώρα μας, τις περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς αλλά και το άνοιγμα σχολείων μίλησε σήμερα ο Νίκος Σύψας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νικος Συψας εξήγησε ότι είμαστε σε μια σταθεροποίηση, δηλαδή δεν έχουμε αύξηση κρουσμάτων, αλλά το πρόβλημα είναι ότι έχουμε πάνω από 5000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα και τα μισά είναι στην Αττική. Σημείωσε ότι ο δείκτης θετικότητας στο κέντρο της Αθήνας είναι πάνω από 4 και ότι υπάρχει φόβος για την διασπορά ως εκ τούτου χρειάζεται αυξημένη επαγρύπνηση και επιτήρηση.

Αν «σκάσει» η Αθήνα θα έχουμε πολύ άσχημη τροπή, τόνισε ο ίδιος. Ανέφερε πως δεν έχει περάσει ακόμα ο κίνδυνος, ότι είναι εδώ ο ιός και ότι δεν αποκλείεται νέο 3ο κύμα. Σχετικά με το άνοιγμα των γυμνασίων- λυκείων που πρόκειται να συζητηθεί στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων σήμερα υπογράμμισε πως το πιο λογικό είναι να ανοίξουν 1η Φεβρουαρίου και ότι είναι υψηλού κινδύνου το άνοιγμα αυτό γιατί τα παιδιά σε αυτές τις βαθμίδες συμπεριφέρονται σαν ενήλικες.

έλεγχοι ΕΛΑΣ

Συψας για εστίαση

Αναφορικά με το άνοιγμα εστίασης είπε ότι θα ανοίξει μεν αλλά όχι πρώτη, ότι δεν είναι μέσα στις προτεραιότητες γιατί δυστυχώς είναι αιτία υπερμετάδοσης. Υπογράμμισε ότι υπάρχει  η ατόμικη ευθύνη αλλά ότι δεν πρέπει να επιφυλασσόμαστε. Όσο παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας την νύχτα τόσο το καλύτερο τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής. Ο καθηγητής σημείωσε πως για να έχουμε καλό καλοκαίρι δεν πρέπει να έχουμε ατύχημα. «Αν έχουμε ατύχημα στη Αττική τα πράγματα θα πάνε άσχημα για όλο τον χρόνο» σημείωσε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως αν αυξηθούν απότομα οι εισαγωγές στις εντατικές τότε κάτι δεν πάει καθόλου καλά και ότι αν αυτό γίνει θα γίνει ξαφνικά όπως έγινε και στον Μπέργκαμο.

«Είμαστε κοντά στο να κόψουμε το νήμα νικητές, ας κάνουμε υπομονή»  υπογράμμισε ο κ. Σύψας ενώ επεσήμανε ότι  δεν είναι δεδομένος ο εμβολιασμός με εμβόλια και σχετικά με την διαδικασία στην Ελλάδα είπε πως δεδομένου των συνθηκών είμαστε πάρα πολύ καλά. Αναφορικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού είπε πως θα επιβληθεί από την ίδια την ζωή καθώς πολλές δραστηριότητες θα το χρειαστούν.

Βόλτα στον Φλοίσβο

Το «φορτίο» της Αττικής

Από τα χθεσινά ημερήσια κρούσματα, 510, τα 234 αφορούν την Αττική. Οι νέες διαγνώσεις κορωνοϊού στο Λεκανοπέδιο κατανέμονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως εξής: 27 από την Ανατολική Αττική, 48 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας, 15 από τη Δυτική Αττική, 26 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας, 64 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας, 17 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας, 36 από τον Πειραιά και 1 από τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Σε αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, παραμένει πρώτη η Δυτική Αττική (9,32 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους) και ακολουθούν ο Βόρειος Τομέας Αθηνών (8,11), ο Πειραιάς (8,02), Κεντρικός Τομέας Αθηνών (6,22), η Ανατολική Αττική (5,37), ο Δυτικός Τομέας Αθηνών (5,31), ο Νότιος Τομέας Αθηνών (3,21) και τα νησιά της Αττικής (1,34).

Στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονταν χθες 437 ασθενείς σε απλές κλινικές covid-19 και άλλοι 136 σε ΜΕΘ. Ωστόσο, χθες το λεκανοπέδιο συγκέντρωσε το 46% των νέων εισαγωγών περιστατικών με λοίμωξη covid-19 στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της επικράτειας. Από τις 131 εισαγωγές, οι 61 καταγράφηκαν στα νοσοκομεία της Αττικής.

58 κρούσματα χθες στη Θεσσαλονίκη

Στη βόρειο Ελλάδα τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν την σαφή αποδρομή της επιδημίας που σάρωσε την περιοχή. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν χθες 58 νέα κρούσματα, ενώ στον επιδημιολογικό χάρτη βρίσκονται σταθερά η Ροδόπη (11 κρούσματα), η Πιερία (10), η Ημαθία (10) και η Κοζάνη (15).

Χθες στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης οι ασθενείς μειώθηκαν, πέφτοντας κάτω από τους 400, δίνοντας έτσι την αρνητική πρώτη θέση στα νοσοκομεία της Αττικής. Eιδικότερα, στα νοσοκομεία της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας νοσηλεύονταν χθες 393 ασθενείς σε απλές κλινικές και 118 σε ΜΕΘ. Πλέον πάντως, και όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, κατά τη χθεσινή έκτακτη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η πληρότητα των ΜΕΘ στη χώρα είναι στο 50%, και ειδικότερα στην Αττική είναι στο 59% και στη Θεσσαλονίκη στο 57%.

Μάσκα εργασία
Δείτε ακόμη
Η ώρα των Γυμνασίων – Λυκείων: Σήμερα οι αποφάσεις για την επιστροφή των μαθητών
Πώς θα αντιδρά στα επεισόδια σε πορείες η ΕΛΑΣ-Τι αλλάζει για τα δακρυγόνα
Σπάει τη σιωπή της η τότε 11χρονη αθλήτρια ιστιοπλοΐας – «Ήταν βιασμός με όλο το νόημα»
Παραμένει «κίτρινη» η Ελλάδα – Ο νέος χάρτης της ECDC
«Έγω πέρασα δύο παγκόσμιους, για σας κάνω το εμβόλιο» – Συγκινεί 93χρονος που εμβολιάστηκε

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις