ΚΥΡΙΑΚΗ

07

ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρίσεις Ενόπλων Δυνάμεων 2021 ΚΥΣΕΑ: Ποιοι Αρχηγοί μένουν στη θέση τους
ΟΙ ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΙ

Κρίσεις Ενόπλων Δυνάμεων 2021 ΚΥΣΕΑ: Ποιοι Αρχηγοί μένουν στη θέση τους

Αύριο Πέμπτη συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με αντικείμενο τις αλλαγές στην ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων και τη νέα δομή. Πηγές αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να αποφασιστούν μεγάλες αλλαγές, καθώς τα πρόσωπα διαδραματίζουν με άψογο τρόπο τον ρόλο τους, ιδίως σε μια περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε ακραίο σημείο. Στην περίπτωση του αρχηγού ΓΕΑ αντιπτέραρχου Γεώργιου Μπλιούμη, ο οποίος έχει ολοκληρώσει τα προβλεπόμενα δύο χρόνια θητείας θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το «2+1» προκειμένου να μείνει στη θέση του, αλλιώς θα πρέπει να αντικατασταθεί.

Η παραμονή του “πρασινοσκούφη” στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ θεωρείται δεδομένη. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό τον άριστο συντονισμό των τριών κλάδων κατά τη διάρκεια των κρίσεων με την Τουρκία, «θωρακίζοντας» τα σύνορα από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο. Στις 19 Ιουνίου 2020, δύο μήνες μετά την κρίση στον Έβρο, ο Στρατηγός Φλώρος είχε τονίσει σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ότι «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ξέρουν απολύτως τι θα κάνουν και στον Έβρο και σε νησιά και σε ανοιχτή θάλασσα» σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκίας.

21 Ιουλίου 2020, ο Ταγίπ Ερντογάν έδινε εντολή στον τουρκικό στόλο να βγει από το ναύσταθμο του Ακσάζ και να κινηθεί προς τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Η απάντηση της Αθήνας ήταν άμεση, με τον Κωνσταντίνο Φλώρο να συνεργάζεται επιτυχώς με τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη και να “γεμίζουν” σε χρόνο dt το Αιγαίο με ελληνικά πολεμικά πλοία, τρομοκρατώντας τους Τούρκους.

Κωνσταντίνος Φλώρος ΓΕΕΘΑ

Προκλήσεις με το Oruc Reis

Ακολούθησαν οι δύο κρίσεις με το Oruc Reis, όπου με αιχμή του δόρατος το Πολεμικό Ναυτικό, η Ελλάδα απέδειξε επί του πεδίου ποιος έχει το «πάνω χέρι» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Το περιστατικό με τον εμβολισμό της τουρκικής ναυαρχίδας KEMAL REIS από τη φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ επιβεβαίωσε την υπεροχή των ελληνικών πληρωμάτων και την ελληνική ναυτοσύνη. Κερασάκι στην τούρτα το καψόνι του Στρατηγού Φλώρου στους Τούρκους κατά τη διάρκεια της άσκησης EUNOMIA στην Κύπρο.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις, από την πρώτη στιγμή έδειξαν διαρκώς και με συνέπεια, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει δηλώσει πολλάκις πόσο υπερήφανος είναι.  Ο Στρατηγός Φλώρος, εκτιμάται ότι θα εξαντλήσει και το ανώτερο των 3+1 ετών παραμονής στην θέση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Κρίσεις Ενόπλων Δυνάμεων 2021: Χαράλαμπος Λαλούσης

Ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, θεωρείται «ήρεμη δύναμη» των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο επικεφαλής του Στρατού Ξηράς αντιμετώπισε σοβαρές προκλήσεις από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του. Βρέθηκε αντιμέτωπος με την κρίση στον Έβρο και την τουρκική απειλή στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Έχοντας μεγάλη εμπειρία και γνώση της περιοχής, όντας προηγουμένως Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού, και έχοντας αποτελεσματική συνεργασία με την ΕΛΑΣ και τους διοικητές της 12ης και 16ης Μεραρχίας, ο αρχηγός ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης, κατάφερε μέσα σε ελάχιστες ώρες να «θωρακίσει» τα σύνορα ανακόπτοντας το πρώτο κύμα της υβριδικής επίθεσης από την Τουρκία.

Χαράλαμπος Λαλούσης

Κρίσεις Ενόπλων Δυνάμεων 2021: Στυλιανός Πετράκης

Στο Πολεμικό Ναυτικό, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, θεωρείται ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή. Ο αντιναύαρχος Πετράκης, πιστώνεται την άριστη αντιμετώπιση των τουρκικών επιθέσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Οι προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το Πολεμικό Ναυτικό δεν ήταν λίγες. Η άμεση απάντηση στην έξοδο του τουρκικού Στόλου από το Ακσάζ τον Ιούλιο, ο εμβολισμός της KEMAL REIS από τη φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ, ο εντοπισμός τουρκικών υποβρυχίων που είχαν εισβάλει στο Αιγαίο, η «θωράκιση» της «ευαίσθητης» περιοχής του Συμπλέγματος της Μεγίστης, το στενό μαρκάρισμα στο ORUC REIS και στον τουρκικό στολίσκο που το συνόδευε και κυρίως η συνεχής και δυναμική επίδειξη σημαίας από τα πλοία του ελληνικού Στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι μερικά από τα… επιτεύγματα του αρχηγού ΓΕΝ τους τελευταίους μήνες.

Στυλιανός Πετράκης

Κρίσεις Ενόπλων Δυνάμεων 2021: Γεώργιος Μπλιούμης

Στην Πολεμική Αεροπορία, τέλος, ο χαμηλών τόνων αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης είναι ο αρχαιότερος των αρχηγών των Επιτελείων, με εμπειρία και άριστη γνώση του Κλάδου.

Αν και πληροφορίες των προηγούμενων ημερών ανέφεραν ότι ενδέχεται να αντικατασταθεί μιας και συμπλήρωσε τα δύο έτη στην ηγεσία της Αεροπορίας, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας, ο κ. Μπλιούμης θα παραμείνει επικεφαλής του ΓΕΑ για έναν ακόμη χρόνο, με ενεργοποίηση της πρόβλεψης για «2+1» χρόνια θητείας.

Ο έμπειρος Ίκαρος έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα εναέριο τείχος σε όλο το Αρχιπέλαγος, με τους Έλληνες πιλότους να αποτελούν τον μόνιμο εφιάλτη των Τούρκων χειριστών που με τρόμο επιχειρούν παραβιάσεις του FIR Αθηνών.

Επί των ημερών του μπήκε σε τροχιά το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε Viper, έκλεισε η συμφωνία προμήθειας των 18 Rafale, βρέθηκε λύση στο πρόβλημα με τα C-130 και προχωρά η υποστήριξη των C-27 κι η αναβάθμιση των F-16 block50 σε block 52.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις θέσεις τους παραμένουν και οι αρχηγοί, Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, Στόλου αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης και ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς, Βασίλειος Παπαδόπουλος, οι οποίοι κρίνονται επιτυχημένοι. Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ θα τεθούν επίσης μία σειρά θεμάτων που αφορούν στην οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, με το νέο «σχήμα» των Ειδικών Δυνάμεων, τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), τη νέα οργάνωση της Διακλαδικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης, να βρίσκονται στην κορυφή.

Νίκος Δένδιας