Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης εμβόλιο κορονοϊού: Πρωτοβουλία για την ταχύτερη έγκρισή του
ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ

Μητσοτάκης εμβόλιο κορονοϊού: Πρωτοβουλία για την ταχύτερη έγκρισή του

Μητσοτάκης εμβόλιο κορονοϊού: Τα μανίκια έχει σηκώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για το θέμα του εμβολιασμού.

Τα μανίκια έχει σηκώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για το θέμα του εμβολιασμού. Ο Έλληνας πρωθυπουργός συμμετείχε, σήμερα, Δευτέρα, στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών του COVID-19 Management Group με στόχο να αναλάβουν πρωτοβουλία για ταχύτερη έγκριση των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την επιδημιολογική πορεία στις χώρες τους, καθώς και για την πορεία των εμβολιασμών, η οποία συμφώνησαν ότι είναι ένα μεγάλο και δύσκολο από τεχνική άποψη εγχείρημα.

«Οι εμβολιασμοί πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν στην έγκριση του εμβολίου της Astra Zeneca και των υπόλοιπων εταιρειών. Οι ευρωπαίοι συμμετέχοντες, εξάλλου, μοιράστηκαν την ανησυχία τους για την μικρή διαθεσιμότητα των εμβολίων σε αυτή τη φάση και υπογράμμισαν ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα σε αυτό το επίπεδο.

Ενόψει της τηλεδιάσκεψης των 27 ηγετών της Ε.Ε. για το εμβόλιο, την ερχόμενη Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αυστριακός καγκελάριος Sebastian Kurz και η Πρωθυπουργός της Δανίας, Mette Frederiksen, αναλαμβάνουν πρωτοβουλία με επιστολή στην οποία θα ζητούν την ταχύτερη έγκριση του εμβολίου της Astra Zeneca και των άλλων εταιρειών. Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκε, ακόμα, η πρόταση του Πρωθυπουργού για ένα Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, η οποία, επίσης, θα συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη των 27, την Πέμπτη.

Μητσοτάκης εμβόλιο: ”80.000 συμπολίτες μας έχουν ήδη εμβολιαστεί”

Στη συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία από τον εμβολιασμό, καθώς σήμερα έλαβε την δεύτερη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech. «Παραπάνω από 80.000 συμπολίτες μας έχουν ήδη εμβολιαστεί. Ξεκινά και ο δεύτερος κύκλος όσων εμβολιάστηκαν σε πρώτη φάση, εγώ ο ίδιος εμβολιάστηκα σήμερα το πρωί. Μπορώ να σας πω ότι τελείωσα ανώδυνα και χωρίς την παραμικρή παρενέργεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του.

«Όμως, θέλω να το επαναλάβω» συνέχισε, «η Ελλάδα είναι έτοιμη να αυξήσει σημαντικά τους αριθμούς των εμβολίων. Είμαστε όμως εξαρτημένοι ακόμα από τον αριθμό των εμβολίων που θα παραλάβουμε από τις εταιρείες μέσω των διαπραγματεύσεων που έχουμε κάνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, προφανώς, όσο περισσότερα εμβόλια μπορούμε να παραλάβουμε, τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσουμε και στη διαδικασία του εμβολιασμού».

Μητσοτάκης ελληνοτουρκικά: Τι είπε για τις διερευνητικές

Στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «έχουμε τη σιγουριά του διεθνούς δικαίου και την ασφάλεια της άμυνάς μας».

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «μιας και το ζήτημα των ημερών είναι και η έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, υποδεχόμαστε αυτήν την έναρξη των επαφών μετά από αρκετά χρόνια αφενός με τη σιγουριά του Διεθνούς Δικαίου αφετέρου με την ασφάλεια της άμυνάς μας, και γνωρίζοντας καλά τα επιχειρήματά μας για το μοναδικό θέμα που φέρνει ουσιαστικά μεγάλες εντάσεις στη σχέση μας με τη γείτονα χώρα, τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και σε Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και με ελπίδες που δοκιμάζονται στο ρεαλισμό αλλά και χωρίς ψευδαισθήσεις που πέφτουν στο κενό». Αναφερόμενος στη διαχείριση της πανδημίας και στο άνοιγμα της αγοράς τόνισε «ότι αυτό το κρίσιμο στοίχημα πρέπει να το κερδίσουμε όλες και όλοι, με συμπεριφορές υπευθυνότητας και σοβαρότητας».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις