Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 18/1: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό
Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΟΔΥ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 18/1: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 18/1: Σκέψεις για μετακινήσεις από νομό σε νομό - Πρεμιέρα για το λιανεμπόριο

Σήμερα ανακοινώθηκαν 320 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 148925, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5763 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 45578 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

322 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 231 (71.7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 87.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 1031 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 19 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5488 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3234 (58.9%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

rapid test ΕΟΔΥ

Σκέψεις για μετακινήσεις από νομό σε νομό

«Τεστ» για το «αν μπορούμε να συνεννοηθούμε καλόπιστα και πολιτισμένα» χαρακτήρισε την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ σε περίπτωση που το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρθεί το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός νομού με στόχο το άμεσο άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων. «Στους τζίρους είμαι βέβαιος ότι θα πάμε καλά, οι εκπτώσεις θα έχουν πολύ μεγάλη επιτυχία, αγωνία μου είναι πώς θα πάμε επιδημιολογικά» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Όταν θα ανοίξουμε την εστίαση θα ανοίξουμε από τους εξωτερικούς χώρους υπάρχει επιδότηση για θερμαντικά σώματα» σημείωσε. «Απέχουμε ακόμα από το άνοιγμα της εστίασης, δεν είμαστε κοντά» διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Την επόμενη Παρασκευή στη συνεδρίαση της επιτροπής θα τεθεί και το θέμα της λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης. «Έχει συζητηθεί στην επιτροπή η μετακίνηση από νομό σε νομό. Ένα από τα πλάνα που έχουμε είναι, αν το επιτρέψει και η επιδημία, είναι να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, γιατί είναι μια εποχική δραστηριότητα και δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς μετακίνηση» διευκρίνισε.

Πρεμιέρα για το λιανεμπόριο

Άνοιξε, μετά το αιφνιδιαστικό lockdown που είχε επιβάλει η κυβέρνηση στις αρχές του μήνα για τον περιορισμό του κορονοϊού, το λιανεμπόριο. Οι επιχειρηματίες που ζήτουσαν να ανοίξουν τα μαγαζιά τους με μέτρα και προσοχή είδαν τελικά την κυβέρνηση να ικανοποιεί το αίτημά τους μετά τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών. Σήμερα ήταν η πρώτη μέρα λειτουργίας του λιανεμπορίου και όπως ήταν φυσικό στην Ερμού σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές από κοσμό που βγήκε για να ψωνίσει. Από το πρωί και παρά το τσουχτερό κρύο, ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η κίνηση στους εμπορικούς δρόμους, με τους καταναλωτές να θέλουν να επωφεληθούν και από τις υψηλές εκπτώσεις.

Το άνοιγμα της αγοράς γίνεται με γενναιόδωρες εκπτώσεις σε όλα τα καταστήματα. Αν και δεν θα υπάρχει πλέον ραντεβού καταστηματάρχη με πελάτη, οι καταναλωτές θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας και τους χρονικούς περιορισμούς για τις μετακινήσεις τους. «Οι εκπτώσεις μας θα είναι πολύ μεγάλες ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε τον κόσμο και να πουλήσουμε το εμπόρευμα που έχουμε τόσο καιρό», λένε οι καταστηματάρχες.

«Είναι η περίοδος των εκπτώσεων και έχω βγει να ψωνίσω ρούχα και παππούτσια για τα παιδιά μου γιατί στις γιορτές δυσκολευτήκαμε, λίγο με το click away», λένε οι πρώτοι καταναλωτές που βγήκαν να ψωνίσουν με το άνοιγμα των καταστημάτων. Οι πελάτες κατά την επίσκεψή τους στο κατάστημα και κατά την αναμονή τους στο ταμείο θα πρέπει να τηρούν την απόσταση των 2 μέτρων όπως υποχρεωτική είναι και η χρήση μάσκας. Θα πρέπει να μετακινούνται στέλνοντας το απαραίτητο sms στο 13033 και μετακίνηση 2 όπου ο πελάτης θα φτάνει στο κατάστημα της επιλογής του για να κάνει τα απαραίτητα ψώνια χωρίς ραντεβού αλλά έχοντας διαθέσιμο χρόνο μόνο δύο ώρες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις