Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ιστιοπλοϊκή ομοσπονδία Μπεκατώρου: Δεν είχαμε καμία ένδειξη ότι υπήρχαν τέτοια περιστατικά, λέει ο πρόεδρος
ΕΛΛΑΔΑ

Ιστιοπλοϊκή ομοσπονδία Μπεκατώρου: Δεν είχαμε καμία ένδειξη ότι υπήρχαν τέτοια περιστατικά, λέει ο πρόεδρος

Ιστιοπλοϊκή ομοσπονδία Μπεκατώρου: "Προτρέπουμε όλους τους αθλητές από όλα τα αθλήματα να βγουν και να γνωστοποιήσουν αν έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση" τόνισε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας Αντώνης Δημητρακόπουλος μίλησε στο Open για την καταγγελία που έκανε η Σοφία Μπεκατώρου περί κακοποίησής της από μέλος της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Ο Δημητρακόπουλος δήλωσε πως η ΕΙΟ δεν είχε καμία διάθεση να υποβαθμίσει το γεγονός με την ανακοίνωσή της, ενώ συνεχάρη την ολυμπιονίκη για την απόφασή της να δημοσιοποιήσει το γεγονός, με την υπόσχεση πως από εδώ και πέρα θα βρίσκεται στο πλευρό της.

“Είχαμε πει πως όταν γνωστοποιηθεί το όνομα του δράστη θα πράξουμε ό,τι πρέπει για να αποκατασταθεί η αλήθεια και να υποστεί τις συνέπειες που προβλέπονται. Η ΕΙΟ δεν είχε καμία διάθεση να υποβαθμίσει το γεγονός με την ανακοίνωσή της και αυτό φάνηκε και από την δεύτερη ανακοίνωση που ήταν συνέχεια της πρώτης. Η Εκτελεστική Επιτροπή ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του φερόμενου ως δράστη αυτής της αποτρόπαιας πράξης, ενώ ζητήσαμε να παραιτηθεί και ως εκπρόσωπός μας από την Ολυμπιακή Επιτροπή, κάτι που όπως γνωρίζω έγινε” τόνισε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Ερωτηθείς αν είχε γίνει δέκτης παρόμοιων καταγγελιών, απάντησε “Δεν είχαμε καμία ένδειξη ότι υπήρχαν τέτοια περιστατικά στον χώρο μας. Ουδέποτε υπήρξε ανάλογη καταγγελία στο παρελθόν και τώρα με την ευκαιρία αυτή προτρέπουμε όλους τους αθλητές από όλα τα αθλήματα να βγουν και να γνωστοποιήσουν αν έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση. Καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοιες ενέργειες απ’ όπου κι αν προέρχονται”. “Δεν έχω μιλήσει με την Σοφία Μπεκατώρου και το έχω προσωπικό μου παράπονο που άργησε να μου μιλήσει. Αλλά αν την είχα μπροστά μου θα της έλεγα “μπράβο κορίτσι μου και από δω και στο εξής θα είμαστε πάντα στο πλευρό σου” υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΙΟ.

Παραίτηση Παπαδημητρίου: «Η ΕΙΟ μέμφεται την Μπεκατώρου»

Την παραίτησή του από το ΔΣ της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας ανακοίνωσε ο Γιάννης Παπαδημητρίου. Ο πρόεδρος του ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς εξέφρασε την «ντροπή, θλίψη και οργή, αφενός για την καταγγελία της Ολυμπιονίκη μας Σοφίας Μπεκατώρου ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και αφετέρου για την αντίδραση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ, μέμφεται την καταγγέλλουσα γιατί τον χρόνο της αποκάλυψης και όχι για την ουσία, χαρακτηρίζοντας την καταγγελία μάλιστα, ως δυσάρεστο περιστατικό» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του.

Αναλυτικά η παραίτηση του Παπαδημητρίου

“Προς Δ.Σ. Ε.Ι.Ο.

Κύριε Πρόεδρε,

ως μέλος της μεγάλης ιστιοπλοϊκής οικογένειας, αισθάνομαι ντροπή, θλίψη και οργή, αφενός για την καταγγελία της Ολυμπιονίκη μας Σοφίας Μπεκατώρου ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και αφετέρου για την αντίδραση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ, μέμφεται την καταγγέλουσα γιατί τον χρόνο της αποκάλυψης και όχι για την ουσία, χαρακτηρίζοντας την καταγγελία μάλιστα, «ως δυσάρεστο περιστατικό».

Κατόπιν αυτού υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος του ΔΣ ώστε να υπερασπιστώ το κύρος του θεσμού της Ομοσπονδίας και την ιστορία του αθλήματος. Επιπλέον, για να συμπαρασταθώ στην Σοφία που η ανακοίνωση της ΕΙΟ, την αφήνει εκτεθειμένη σε ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Λυπάμαι γιατί η αντίδραση της Ομοσπονδίας είναι κατώτερη των περιστάσεων και εκθέτει τα μέλη της αλλά περισσότερο την πλειοψηφία του ιστιοπλοϊκού κόσμου που σέβεται την προσωπικότητα και την υπόληψη κάθε αθλήτριας και αθλητή. Περίμενα έκτακτη συγκρότηση ΔΣ και άμεση ενεργοποίηση των πειθαρχικών οργάνων, κάτι που δεν έγινε.

Καλώ τη δικαιοσύνη να επισπεύσει τις διαδικασίες ώστε να διαλευκανθεί σε βάθος η καταγγελία που θίγει την τιμή και την υπόληψη όσων εργάζονται για την πρόοδο και την ανάπτυξη του αθλήματος.

Γιάννης Παπαδημητρίου

Πρόεδρος Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς»

Παρέμβαση Εισαγγελίας Πρωτοδικών

Αυτεπάγγελτη έρευνα θα ξεκινήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών μετά τις δημόσιες καταγγελίες της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου κατά παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, τον οποίο κατονόμασε ως δράστη σεξουαλικής κακοποίησης που υπέστη πριν από 23 χρόνια κατά τη διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού της. Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα με την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη, στο πλαίσιο της οποίας θα κληθεί τη Δευτέρα ή την Τρίτη η Ολυμπιονίκης να καταθέσει όσα έχει ισχυριστεί, ανεξάρτητα αν η καταγγελλόμενη πράξη σε βάρος της κ. Μπεκατώρου έχει ήδη παραγραφεί.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Σοφία Μπεκατώρου ενδέχεται να έχει αναφερθεί στη σεξουαλική κακοποίηση που είχε υποστεί από τον κατονομαζόμενο παράγοντα, όταν κατέθεσε στο πλαίσιο έρευνας που διενεργεί η Εισαγγελία υπό την εποπτεία του Εισαγγελέα Κωνσταντίνου Σιμιτζόγλου, η οποία εκκίνησε έπειτα από καταγγελίες του Ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη για κακοδιαχείριση στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις