Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σοφία Μπεκατώρου παρενόχληση – προπονητής: Μενδώνη και Μαρέβα παίρνουν θέση
ΕΛΛΑΔΑ

Σοφία Μπεκατώρου παρενόχληση – προπονητής: Μενδώνη και Μαρέβα παίρνουν θέση

Σοφία Μπεκατώρου παρενόχληση - προπονητής: "Η γενναία στάση της Σ. Μπεκατώρου αποτελεί παράδειγμα για όσες γυναίκες έχουν υποστεί κακοποίηση", λέει η υπουργός Πολιτισμού.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις μετά τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από αθλητικό παράγοντα της ιστιοπλοΐας. Η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου περιέγραψε τα όσα έζησε, μιλώντας στην Ημερίδα “Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι” για τη σεξουαλική βία στον αθλητισμό.

Στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου τάχθηκε από την πρώτη στιγμή η αθλητική ηγεσία αλλά και ο σύλλογος Ολυμπιονικών ενώ ο πρόεδρος της ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας Αντώνης Δημητρακόπουλος πήρε θέση για το θέμα καθώς ήταν πρόεδρος και το επίμαχο διάστημα στο οποίο αναφέρεται η καταγγελία της αθλήτριας. Με δηλώσεις αλλά και με σχετικό tweet ο Λευτέρης Αυγενάκης πήρε θέση για τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου και υποστήριξε πως τα όσα είπε η χρυσή Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας θα πρέπει να ενεργοποιήσουν άμεσα όλα τα αθλητικά και πειθαρχικά όργανα. Τόνισε επίσης πως από εδώ και στο εξής πρέπει να σπάσει η ανοχή και η σιωπή σε τέτοια φαινόμενα και στον αθλητισμό.

«Να σπάσει η ανοχή και η σιωπή»

Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Η συγκλονιστική καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου επιβάλλεται να ενεργοποιήσει άμεσα όλα τα αθλητικά πειθαρχικά όργανα. Και η εξέλιξή της να συμβαδίσει με τα ποινικά, που ήδη επιλαμβάνονται. Ώρα να σπάσει η ανοχή & η σιωπή τέτοιων ζοφερών συμπεριφορών και στους αθλητικούς χώρους».

Σάλος στο Twitter

H ανακοίνωση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας για τις σοκαριστικές καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου, έκανε τα πράγματα πολύ χειρότερα. Ο χαρακτηρισμός της σεξουαλικής βίας που υπέστη η Ολυμπιονίκης ως «δυσάρεστο περιστατικό» και η πρόσκλησή της να γίνει συγκεκριμένη βρέθηκαν στο επίκεντρο των σχολίων χρηστών του twitter, που μίλησαν για εκ νέου θυματοποίηση της Σοφίας Μπεκατώρου.

«Περιμένουμε να ανακαλέσετε και να ζητήσετε δημόσια συγγνώμη από την κυρία Μπεκατώρου. ΑΜΕΣΑ» γράφει ένας χρήστης, με μήνυμά του προς την ΕΙΟ. «Η Σ.Μπεκατώρου βρήκε το ψυχικό σθένος να περιγράψει ένα ΒΙΑΣΜΟ που κουβαλούσε μέσα της για 25 χρόνια, και η @SAILING_FEDERAT το εξέλαβε ως «ΔΥΣΑΡΕΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ». Δεν έχω λόγια να περιγράψω το θυμό μου. Δεν έχω λόγια να εκφράσω την απογοήτευση μου» γράφει μια άλλη ανάρτηση.

Άλλοι μίλησαν για εκ νέου θυματοποίηση της Σοφίας Μπεκατώρου. «Και να ξέρετε αυτή είναι ιστορικά η playbook αντίδραση, η πρώτη γραμμή άμυνας, κάποιου που κατηγορείται για βιασμό, ασέλγεια, κακομεταχείριση κα. Τα ρίχνουμε όλα στο θύμα. Ποιο είναι το χειρότερο; Οι λέξεις που χρησιμοποίησαν στο σιχαμερό δελτίο τύπου: «ΔΥΣΑΡΕΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ», αναφέρει μια άλλη η ανάρτηση, ενώ ένας άλλος χρήστης μίλησε για «βρώμικο πόλεμο».

Σοφία Μπεκατώρου παρενόχληση: Μενδώνη και Μαρέβα παίρνουν θέση

“Η αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου καταδεικνύει ότι το συγκλονιστικό γεγονός της κακοποίησης είναι μια πληγή που δεν κλείνει με τον χρόνο και οπωσδήποτε δεν απαλύνεται όταν τα στόματα παραμένουν κλειστά. Η σεξουαλική παρενόχληση είναι μια μορφή βίας κατά των γυναικών και η πιο ακραία αλλά και επίμονη μορφή έμφυλης διάκρισης”, αναφέρει στη δήλωσή της σχετικά με την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

“Το φαινόμενο είναι δυστυχώς διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο και τα κρούσματα, όπως έχει αποδειχθεί, σε μεγάλο βαθμό δεν καταγγέλλονται. Ο κοινωνικός στιγματισμός των θυμάτων και η ατιμωρησία των θυτών είναι οι βασικές αιτίες της ανεπαρκούς καταγγελίας του φαινομένου”, συνεχίζει η κ. Μενδώνη.

“Η γενναία στάση της Σοφίας Μπεκατώρου αποτελεί παράδειγμα για όσες γυναίκες έχουν υποστεί κακοποίηση και διστάζουν ή φοβούνται να μιλήσουν. Η πρόληψη και η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών είναι ευθύνη όλων μας, γυναικών και ανδρών. Ως κοινωνία οφείλουμε να καταδικάζουμε απερίφραστα όλες τις μορφές βίας και να επιδεικνύουμε μηδενική ανοχή απέναντι σε εγκληματικές πράξεις, που προσβάλλουν το σώμα, την προσωπικότητα, την ψυχή”.

Σοφία Μπεκατώρου παρενόχληση: Η ανάρτηση της Μαρέβας

Με ανάρτησή της στα social media η Μαρέβα Γκραμπόφκσι χαρακτήρισε γενναία τη Σοφία Μπεκατώρου και έστειλε το μήνυμα κατά της σεξουαλικής βίας: «Σπάμε την αλυσίδα της σιωπής και του φόβου. Καταγγέλλουμε τη σεξουαλική βία. Και την εξορίζουμε από τη ζωή κάθε παιδιού ή εφήβου, κάθε γυναίκας ή άνδρα, κάθε ανθρώπου». «Η γενναία Σοφία Μπεκατώρου έδωσε το σύνθημα: Σπάμε την αλυσίδα της σιωπής και του φόβου. Καταγγέλλουμε τη σεξουαλική βία. Και την εξορίζουμε από τη ζωή κάθε παιδιού ή εφήβου, κάθε γυναίκας ή άνδρα, κάθε ανθρώπου. Είμαι με τη Σοφία! #Μπεκατώρου».

Και η Σία Κοσιώνη τοποθετήθηκε

Η Σία Κοσιώνη όπως και πολλές άλλες γυναίκες θέλησε δημόσια να εκφράσει στη Σοφία Μπεκατώρου, τη συμπαράστασή της για όλα όσα χρειάστηκε να περάσει. Η Σία Κοσιώνη πραγματοποίησε μία ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, μέσω της οποίας εξέφρασε τον θαυμασμό και τη συμπαράστασή της στη Χρυσή Ολυμπιονίκη.

«Τώρα έχουμε ακόμη ένα λόγο να υποκλινόμαστε στην Ολυμπιονίκη μας Σοφία Μπεκατώρου που βρήκε το θάρρος μετά από τόσα χρόνια να μιλήσει για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη, δαμάζοντας πλέον και τα “μποφόρ” της ψυχή της», έγραψε η anchorwoman του ΣΚΑΪ. «Μετά από χρόνια ενόχων, που δεν μπόρεσε να το αποτρέψει, που δεν μπόρεσε να το καταγγείλει, μιλάει δυνατά δίνοντας δύναμη και θάρρος σε χιλιάδες άλλες γυναίκες που επιλέγουν υπό το βάρος αμέτρητων φόβων τη σιωπή. Σοφία είμαστε μαζί σου», κατέληξε η Σία Κοσιώνη.

Σοφία Μπεκατώρου

Σοφία Μπεκατώρου παρενόχληση: Η τραγική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας

Άγνοια δηλώνει η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία για τις σοβαρές καταγγελίες, στις οποίες προέβη η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, αποκαλύπτοντας ότι έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από παράγοντα. Σε ανακοίνωσή της, η ΕΙΟ επισημαίνει ότι δεν έχει δέκτης καταγγελίας, έστω και άτυπης, από την αθλήτρια, ενώ καταλήγει ξεκαθαρίζοντας ότι “θα πράξει τα δέοντα” για οτιδήποτε εμπίπτει στην αρμοδιότητά της.

Η ανακοίνωση της ΕΙΟ

“Με αφορμή την δημόσια τοποθέτηση της Ολυμπιονίκου κ. Σοφίας Μπεκατώρου, η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία δηλώνει ότι μέχρι πρόσφατα δεν είχε λάβει καμία επιστολή ή έστω άτυπη καταγγελία σχετικά. Ωστόσο, ακόμη κι αν είχε λάβει ανεπίσημη καταγγελία, η Ομοσπονδία θα ήταν άτεγκτη στην αντιμετώπιση τέτοιου φαινομένου.

Επειδή, όμως, δεν πρέπει να πλανάται οποιαδήποτε σκιά για οποιονδήποτε, παροτρύνουμε την καταγγέλλουσα, εφόσον πήρε την πρωτοβουλία έστω και μετά τόσα χρόνια να μιλήσει σχετικά με αυτό το δυσάρεστο περιστατικό, να γίνει συγκεκριμένη, και η Ομοσπονδία, εφόσον εμπίπτει στην αρμοδιότητά της, να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι θα πράξει τα δέοντα”.

Σοφία Μπεκατώρου: Τα συγκλονιστικά λόγια της

Υπενθυμίζουμε ότι η Χρυσή Ολυμπιονίκη μας στην ιστιοπλοΐα, Σοφία Μπεκατώρου, έκανε γνωστό ότι είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.

“Είμαι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης – Είπα όχι, αλλά ασέλγησε πάνω μου”

“Κάποια στιγμή όπως μιλάγαμε με τον Χ γύρισα και με φίλησε. Εγώ πάγωσα, δεν ήξερα πως να αντιδράσω, δεν περίμενα ποτέ να κάνει μία τέτοια κίνηση. Για μένα ο Χ αντιπροσώπευε το πατρικό πρότυπο, ήταν ένας άνθρωπος που επιτέλους δε μας πολεμούσε μέσα στην Ομοσπονδία και ήθελε το καλό μας, σκέφτηκα. Συνέχισα να προχωράω με ταχύτερο ρυθμό κάνοντας πως δεν κατάλαβα ότι συνέβη, αν και του το ανέφερα λέγοντας του ότι δεν περίμενα ποτέ μία τέτοια κίνηση του.

Φτάνοντας στο ξενοδοχείο μας, στο ασανσέρ πριν πάει στο δωμάτιο του, μου ζήτησε να τον ακολουθήσω. Εγώ αρνήθηκα και πήγα να κλείσω την πόρτα. Εκείνος πάντα ευγενικά και με χαμόγελο με ρώτησε αν τον φοβάμαι και τότε του απάντησα πως όχι, αλλά ότι δεν υπήρχε λόγος να πάω μαζί στο δωμάτιο του.

Εκείνος προσπαθώντας να με πείσει, με διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει κάτι ερωτικό απλά να συζητήσουμε. Ήξερε όμως πώς να μου μιλήσει και πώς να με ηρεμήσει και να με κάνει να ρίξω τις άμυνες μου. Και όταν αυτό έγινε, τότε άρχισε να ασελγεί εις βάρος μου. Προσπάθησε να τον απωθήσω, να του δείξω ότι δεν υπάρχει αμοιβαία επιθυμία, θεωρώντας ότι θα το σεβαστεί.

Του είπα όχι, του επανέλαβα ότι δεν θέλω να προχωρήσω και εκείνος με ψεύτικα γλυκόλογα έλεγε ότι δεν είναι τίποτα κάνοντας χιούμορ. Έλεγε ότι θα σταματήσει αν δεν το θέλω, όμως δε σταμάτησε ότι κι αν του έλεγα. Κλαμένη και ντροπιασμένη έφυγα από το δωμάτιο όταν αυτός ολοκλήρωσε και σηκώθηκε από πάνω μου.

Σοφία Μπεκατώρου

Έκανα μπάνιο, ένιωθα βρώμικη, εξαντλημένη, ταπεινωμένη

Γύρισα στο δωμάτιο μου όπου η συναθλήτρια μου κοιμόταν ανυποψίαστη. Έκανα μπάνιο, ένιωθα βρώμικη, εξαντλημένη, ταπεινωμένη και ανίκανη να υπερασπιστώ τα δικαιώματα μου. Ενώ είχαμε μόλις αποκτήσει το δικαίωμα στο όνειρο με την Αιμιλία, αν εγώ μιλούσα για ότι μου συνέβη, μπορεί αυτό να κατέρρεε.

Δεν μπορούσα να διαχειριστώ αυτό το συναίσθημα και δεν μπορούσα να το μοιραστώ με την ομάδα μου γιατί μπορεί να μας δίχαζε. Η ομάδα μας, που συμπεριλάμβανε και την ανδρική, βρισκόταν πάντα σε ένα λεπτό σχοινί ισορροπίας και δεν υπήρχαν δυνατοί δεσμοί που θα μπορούσα να με κάνουν να μιλήσω ανοιχτά.

Ο δε προπονητής μας ήταν 25 χρονών, αρκετά συναισθηματικός και άπειρος σε θέματα διαχείρισης κρίσεων. Επίσης, τότε, δεν είχαμε κάποια συνεργασία με αθλητική ψυχολόγο και φυσικά δεν θα μιλούσα ποτέ στους γονείς μου, γιατί θα με σταμάταγαν από την ιστιοπλοΐα.

Στο μικρό και αθώο μυαλό μου η μόνη λύση ήταν να σιωπήσω και να κάνω ότι δε συνέβη τίποτα. Έκλαψα πολύ και όταν ξύπνησα άρχισα μία παράσταση που έληξε μέχρι και πριν από λίγο καιρό. Με πολλή δουλειά, θεραπεία και ανάλυση κατάφερα να αναλάβω το βάρος της ευθύνης μου, το να μην μιλήσω τότε, ώστε να απομακρυνθεί αυτός ο παράγοντας εκτός αθλητικών χωρών.

Αυτός ο μισάνθρωπος που δεν είχε όρια, εκμεταλλεύτηκε καταστάσεις

Αυτός ο μισάνθρωπος που δεν είχε όρια, εκμεταλλεύτηκε καταστάσεις, την συναισθηματική μου ευφορία και την προσήλωση στο στόχο μου. Εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία της ομάδας μας, γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε μεγάλη συνοχή και δύναμη, την θεσμική του θέση, ώστε να ικανοποιήσει το αρρωστημένο του ένστικτο.

Ο μόνος στον οποίο κατάφερα να ανοιχτώ ήταν ο δεσμός που διατηρούσα τότε, από τον οποίο επίσης ζήτησα να μην αντιδράσει, καθώς ήταν κι αυτός αθλητής. Ο Χ ουδέποτε δήλωσε μετάνοια ή άλλαξε τον τρόπο που λειτουργούσε. Με την αλλαγή της στάσης μου και την ψυχρότητα μου έγινε ειρωνικός και σε γενικές γραμμές αμφισβήτησε τις ικανότητες και τις επιδόσεις μου, σε κάθε δυνατή ευκαιρία, λέγοντας ότι οι νεότεροι αθλητές πρέπει να έχουνε πλέον ευκαιρίες και όχι αυτοί των οποίων η καριέρα τους βρίσκεται στη δύση της.

Τη νοοτροπία αυτή υιοθέτησε από το 1999 μέχρι το 2019. Στο διάστημα αυτό έχω πετύχει τις περισσότερες διακρίσεις για την χώρα μας στην ιστιοπλοΐα, έχοντας όμως χάσει το σημαντικότερο αγαθό ως προσωπικότητα: την αγάπη προς τον εαυτό μου”!

Σοφία Μπεκατώρου: Το κορίτσι με τα μετάλλια

Η Σοφία Μπεκατώρου βρήκε τη δύναμη να μιλήσει για την τραγική εμπειρία της, με την ελπίδα να ξεσκεπάσει τα ανδρείκελα που “πλησιάζουν” με βρώμικο, χυδαίο και εγκληματικό τρόπο κορίτσια. «Εχω πετύχει διακρίσεις για τη χώρα μας, έχοντας χάσει το σημαντικότερο αγαθό ως προσωπικότητα: Την αγάπη προς τον εαυτό μου». Μία γεννημένη πρωταθλήτρια με 10 μετάλλια στη σπουδαία καριέρα της στην ιστοπλοΐα, μπήκε από πολύ νωρίς σε έναν χώρο που έπρεπε να είναι κάτι παραπάνω δυνατή.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την κατάκτηση του μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο, που αφιέρωσε το χάλκινο μετάλλιο στην αδελφή της, Βάρια, η οποία είχε φύγει «χτυπημένη» από τον καρκίνο; Αυτός ήταν ο στόχος της, όταν έφτιαχνε τις βαλίτσες της το 2008 και το πέτυχε.

Ποιος ξεχνά τη θριαμβευτική της είσοδο στο Ολυμπιακό Στάδιο του Ρίο το 2016 ως πρώτη γυναίκα σημαιοφόρος;

«Από όταν ξεκίνησα ήμουν το μοναδικό κορίτσι στην ομάδα, αργότερα το μοναδικό κορίτσι που κοντράριζε στα ίσια τα αγόρια αθλητές, όταν μεγάλωσα η μοναδική γυναίκα υπεύθυνη στρατηγικής σε μεγάλες αγωνιστικές ομάδες με άνδρες, το 2016 πρώτη Ελληνίδα σημαιοφόρος σε Ολυμπιακούς αγώνες και τώρα η μοναδική Ελληνίδα κυβερνήτης σε ιπτάμενη Ολυμπιακή κατηγορία. Ευτυχώς πολλά κορίτσια και γυναίκες προχώρησαν στο άθλημα και εύχομαι σύντομα να μην αποτελώ πλέον μοναδική περίπτωση.

Όταν ανοίγεις δρόμο όμως και σε άλλους ανθρώπους βιώνεις μια δύσκολη περίοδο που διαρκεί χρόνια και συνοδεύεται με μεγάλη ψυχολογική επιβάρυνση, μέχρι να ξεπεραστούν τα στερεότυπα και να σε αντιμετωπίσουν με βάσει τις ικανότητές σου και όχι το φύλο σου» είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στο Queen Plus και αυτή της δύναμη την απέδειξε και σήμερα με τα όσα αποκάλυψε γιατί όπως είπε: «Έκλαψα πολύ και όταν ξύπνησα άρχισα μία παράσταση που έληξε μέχρι και πριν από λίγο καιρό. Με πολλή δουλειά, θεραπεία και ανάλυση κατάφερα να αναλάβω το βάρος της ευθύνης μου, το να μην μιλήσω τότε, ώστε να απομακρυνθεί αυτός ο παράγοντας εκτός αθλητικών χωρών».

Διπλή Ολυμπιονίκη και σημαιοφόρος η Σοφία Μπεκατώρου

Η Σοφία Μπεκατώρου έχει τιμήσει την Ελλάδα σε δύο Ολυμπιακές διοργανώσεις, κατακτώντας ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και ένα χάλκινο μετάλλιο στο Πεκίνο το 2008. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Δεκεμβρίου του 1977. Ξεκίνησε την Ιστιοπλοΐα το 1985 στην κατηγορία Optimist. Κατόπιν πέρασε στο μονοθέσιο σκάφος Europe, όπου παρέμεινε μέχρι το 1997.

Έχει επτά συμμετοχές σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, σε τέσσερα εκ των οποίων (2000, 2001, 2002, 2003) κατέκτησε μαζί με την Αιμιλία Τσουλφά το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία 470. Οι δύο ιστιοπλόοι πήραν επίσης τρεις φορές το χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία 470. Μετά την αποχώρηση της Αιμιλία Τσουλφά άλλαξε κατηγορία περνώντας στα σκάφη Ίνγκλινγκ. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο κατέκτησε Χάλκινο Μετάλλιο, μαζί με τις Βιργινία Κραβαριώτη και Σοφία Παπαδοπούλου.

Το 2012 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ως προπονήτρια Ρωσικού Πληρώματος έχασε για ελάχιστα το Χάλκινο Μετάλλιο, ενώ στους Ολυμπιακούς του 2016 στο Ρίο αποτέλεσε την πρώτη Γυναίκα Σημαιοφόρο που εισήλθε σε Ολυμπιακό Στάδιο κατά την Διάρκεια Τελετής Έναρξης, από καταβολή σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης αξιωματικός του Στρατού Ξηράς και μητέρα 2 παιδιών.

Είναι μέλος Επιτροπής της Διεθνούς Ιστιοπλοΐκής Ομοσπονδίας, ενώ έχει έντονη κοινωνική δράση και έχει πραγματοποιήσει πλήθος παρουσιάσεων σε σχολεία και ομίλους στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, με στόχο την διάδοση των Ολυμπιακών Αξιών και του Ευ αγωνίζεσθαι.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις