Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ερντογάν – Μητσοτάκης συνάντηση: Πώς βλέπουν κυβερνητικές πηγές τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν – Μητσοτάκης συνάντηση: Πώς βλέπουν κυβερνητικές πηγές τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου

Ερντογάν - Μητσοτάκης συνάντηση: Θετική είναι η ανταπόκριση του Έλληνα πρωθυπουργού στην πρόσκληση Ερντογάν για μια μεταξύ τους συνάντηση θέτοντας ωστόσο την προϋπόθεση να διατηρηθεί το θετικό κλίμα

Θετική ήταν η πρώτη αντίδραση κυβερνητικών πηγών στην έμμεση πρόσκληση Ερντογάν για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει εκφράσει πολλές φορές τη θέλησή του για ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, ενώ τόνιζαν ότι μια τέτοια συνάντηση, στο θετικό κλίμα που δημιουργείται, είναι χρήσιμη. «Ο πρωθυπουργός έχει κατ’ επανάληψη τονίσει τη βούλησή του για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία σε ανώτατο επίπεδο. Θα πρέπει να πάψει να αποτελεί είδηση ότι συναντιούνται οι ηγέτες δύο γειτονικών χωρών. Το κλίμα που δημιουργείται είναι θετικό και, εφόσον διατηρηθεί, μια τέτοια συνάντηση είναι χρήσιμη».

Σε δηλώσεις εξερχόμενος από την προσευχή της Παρασκευής, ο Τούρκος πρόεδρος συνομίλησε με τους δημοσιογράφους, στους οποίους είπε μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει η φιλοκυβερνητική Sabah: «Συνεχίζονται τόσο οι διμερείς οι επαφές μας, όσο και η υπόλοιπη επικοινωνία μας. Σε όλες αυτές τις επαφές το θέμα της επικοινωνίας με την Ελλάδα και τον Μητσοτάκη είναι κάτι που το αντιμετωπίζουμε θετικά. Είπαμε ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι αυτό αφορά τόσο τις συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών όσο και του ίδιο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Μπορούν αν γίνουν αυτά τα βήματα» κατέληξε.

Κυριάκος Μητσοτάκης Βουλή

Διαβήματα για… τα Ίμια με φόντο τις δηλώσεις Ερντογάν

Τη ίδια ώρα που… Ελλάδα και Τουρκία ετοιμάζονται για το τραπέζι των διερευνητικών επαφών, ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε διαβήματα προς την Τουρκία, μετά τις προκλήσεις στα Ίμια. «Αναφερθήκατε σε δύο περιστατικά. Έχει γίνει διάβημα για το πρώτο, για το άλλο δεν έχουμε ενημερωθεί ακόμη ως Υπουργείο Εξωτερικών από τις αρμόδιες αρχές. Είναι αυτονόητο ότι διάβημα γίνεται εφόσον το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ενημερωθεί από τις αρμόδιες αρχές. Αλλά για το πρώτο, έχει γίνει διάβημα στην Άγκυρα» απάντησε ο κ. Δένδιας. Όπως είναι γνωστό, με επεισόδιο ανάμεσα σε σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής και ελληνικά αλιευτικά σκάφη σημαδεύτηκε η ημέρα των Θεοφανείων στο ανατολικό Αιγαίο, όταν τα τουρκικά σκάφη εντόπισαν ελληνικά αλιευτικά να έχουν πλησιάσει στις βραχονησίδες Ίμια, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο την συγκεκριμένη περίοδο, για το ψάρεμα της τσιπούρας.

Οι Τούρκοι επανέλαβαν την πρακτική αυτή την Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, όταν τουρκική ακταιωρός ανέπτυξε ταχύτητα και έκανε επικίνδυνους ελιγμούς κοντά σε αλιευτικό από την Κάλυμνο στην θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, ακολουθούμενη από σκάφος του Λιμενικού, το οποίο την καταδίωξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις