Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης Βουλή – κορονοϊός: Ενημέρωση για τα νέα μέτρα την Παρασκευή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης Βουλή – κορονοϊός: Ενημέρωση για τα νέα μέτρα την Παρασκευή

Μητσοτάκης Βουλή - κορονοϊός: Συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών αύριο στη Βουλή για την πανδημία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Παρασκευής θα βρεθεί στη Βουλή, για να ενημερώσει για τα νέα μέτρα και τη διαχείριση του κορωνοϊού. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την Παρασκευή στις 10:30, θα ενημερώσει τη Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού, για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού. Tην ερχόμενη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός ξεκινά τον κύκλο επισκέψεων στα υπουργεία, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η επιλογή διόλου τυχαία δεν είναι, καθώς το συγκεκριμένο υπουργείο διαθέτει δύο χαρτοφυλάκια με πολλά ανοιχτά θέματα σε νομοθετικό, αναπτυξιακό και πολιτικό επίπεδο, μεταξύ των οποίων και η απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μείγματος, ένα project που αποτελεί προσωπικό στοίχημα για τον πρωθυπουργό.

Βασικότερο ζήτημα αποτελεί η λειτουργία του νέου μοντέλου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο από την αρχή της λειτουργίας του στις αρχές Νοεμβρίου παρατηρήθηκαν εντυπωσιακά αυξημένες τιμές στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, γεγονός που εάν δεν ρυθμιστεί θα οδηγήσει σε αυξήσεις τιμολογίων και «λουκέτα» στην αγορά προμήθειας.

Κυριάκος Μητσοτάκης Βουλή

Στα κορυφαία ζητήματα περιλαμβάνεται και η εφαρμογή του σχεδίου δίκαιης μετάβασης για τις ενεργειακές περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης, σε μια οικονομία μηδενικού άνθρακα μετά το σταδιακό σβήσιμο των λιγνιτικών μονάδων έως το 2023 (πλην της Πτολεμαΐδας 5 η οποία θα αλλάξει καύσιμο το 2028).

Μερικές από τις εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσει το επιτελείο του νέου υπουργού κ. Κώστα Σκρέκα αφορούν στην απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στα νέα θεσμικά πλαίσια για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα την αποθήκευση ενέργειας και το υδρογόνο, στην εξυγίανση της ΔΕΗ και στον εκσυγχρονισμό του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας για τον οποίο επιδιώκεται άντληση 600 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης, στην ατζέντα των προτεραιοτήτων έχει μπει η ηλεκτροκίνηση και η ενεργειακή εξοικονόμηση.

Κώστας Σκρέκας
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις