Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Κορονοϊός διατροφή: Θωρακίστε την άμυνά σας
PLUS

Κορονοϊός διατροφή: Θωρακίστε την άμυνά σας

Κορονοϊός διατροφή: Ο καλύτερος τρόπος για να αντισταθούμε στις «αθώες» ιώσεις του χειμώνα αλλά και στον κορονοϊό, είναι να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας.

Καθώς η εξέλιξη της πανδημίας είναι ακόμη αδιόρατη, ενώ παράλληλα ο καιρός φαίνεται να χειμωνιάζει στα αλήθεια, η προφύλαξη της υγείας με όποιο τρόπο μπορούμε είναι ουσιώδης. Και σαφώς τα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους κοινόχρηστους χώρους, που προτείνουν οι ειδικοί, συνιστούν τη βάση προστασίας μας, όμως θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν μας και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας. Με άλλα λόγια, ο καλύτερος τρόπος για να αντισταθούμε στις «αθώες» ιώσεις του χειμώνα αλλά και στον κορονοϊό, είναι να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας μέσω της διατροφής μας. Το ανοσοποιητικό είναι η ικανότητα του οργανισμού να αναγνωρίζει τον «εχθρό» και να τον εξουδετερώνει με φυσικό τρόπο.

Για να το πετύχει αυτό χρειάζεται να έχει και τα κατάλληλα εφόδια, δηλαδή τα «πολύτιμα» θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε από τα γεύματά μας. Συνεπώς, είναι σημαντικό να γίνουμε λίγο πιο επιλεκτικοί με τις τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά και να εστιάσουμε σε επιλογές υψηλής θρεπτικής αξίας, οι οποίες ενισχύουν την άμυνα και την υγεία του οργανισμού. Μερικές από τις πιο σημαντικές είναι οι ακόλουθες.

Σολομός

Κορονοϊός διατροφή: Ω 3 λιπαρά

Τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούν μία «πλούσια» πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών, και ψευδαργύρου όμως, μόνο τα πολύ λιπαρά ψάρια, όπως είναι η μουρούνα, η σαρδέλα, ο σολομός, ο μπακαλιάρος και το σκουμπρί, διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα είναι ένα στοιχείο απαραίτητο για κάθε κύτταρό μας, αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας συνολικά.

Συκώτι, σπανάκι, αυγό

Μπορεί οι παραπάνω τροφές να είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, όμως μοιράζονται ένα πολύ σημαντικό κοινό στοιχείο που οφείλουμε να γνωρίζουμε. Το σπανάκι, το συκώτι αλλά και το αυγό, διαθέτουν υψηλά ποσοστά βιταμίνης Α στη σύστασή τους, δηλαδή την αντιοξειδωτική και θρεπτική ουσία που χρειάζεται το ανοσοποιητικό για να κερδίσει τη «μάχη» ενάντια στις λοιμώξεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως η ανεπάρκεια βιταμίνης Α, καθιστά έναν οργανισμό πολύ πιο ευάλωτο, αφού εκείνη είναι που προστατεύει τα κύτταρά μας, εξουδετερώνοντας και απομακρύνοντας τους παθογόνους μικροοργανισμούς από το αίμα. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μόνη της λειτουργία, καθώς έχει αποδειχθεί πως η βιταμίνη Α αποτελεί ένα δομικό στοιχείο για την υγεία των ματιών και του σκελετικού μας συστήματος.

 

Αυγό

 

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, είναι μόνο μερικές από τις τροφές που υπάρχουν στην κουζίνα μας και οι οποίες προσφέρουν στον οργανισμό την απαιτούμενη ποσότητα βιταμίνης D3 που χρειάζεται, για να καλύψει τις ανάγκες του. Για να καταλάβουμε πόσο «πολύτιμη» είναι η συγκεκριμένη βιταμίνη για τη θωράκιση της υγείας μας, αρκεί να σκεφτούμε πως ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, είναι ο τρόπος του οργανισμού να μας ειδοποιήσει για κάποια πιθανή ανεπάρκεια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η βιταμίνη D3 είναι η πιο αποτελεσματική μορφή βιταμίνης D και εκείνη που ενισχύει την ανάπτυξη γερών οστών και δοντιών, την καλύτερη λειτουργία των αρθρώσεων αλλά και των ματιών μας.

 

Γάλα

 

Ηλιόσποροι, αμύγδαλα, φουντούκια

Όλοι γνωρίζουμε πως οι ξηροί καρποί είναι το πιο ωφέλιμο σνακ για να ανακουφίσουμε τη λιγούρα μας όμως, αυτό που λίγοι γνωρίζουν, είναι την πολλαπλή ευεργετική δράση τους στην άμυνα του οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα, ξηροί καρποί όπως οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα και τα φουντούκια, αποτελούν «πλούσιες» πηγές βιταμίνης Ε, μίας ουσίας με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, η οποία προστατεύει τα κύτταρα και ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού, καταπολεμώντας αποτελεσματικά ιούς και βακτήρια.

Ξηροί καρποί
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις