Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής 2021: Ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής 2021: Ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων

Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής 2021: Στόχος η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας, με καινοτομία , ανάπτυξη, επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Μπορεί τα βλέμματα όλων και η προσοχή να είναι στραμμένη στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ωστόσο ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι παράλληλα θα πρέπει να ολοκληρώνεται σταδιακά και το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης. Έτσι το Μέγαρο Μαξίμου συνέταξε εδώ και αρκετές ημέρες το Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2021 με βασικό στόχο την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας, το οποίο θα έχει ως βασικά χαρακτηριστικά την καινοτομία, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο Γιάννης Ντσούνος

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Η αρχή γίνεται από την ολοκλήρωση ενός πλαισίου που βελτιώνει το επιχειρηματικό περιβάλλον μέσω περισσότερων σταθερών συντελεστών στην φορολογία των επιχειρήσεων, την διευκόλυνση της αδειοδότησης επιχειρήσεων μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας, αλλά και την βελτίωση του πλαισίου δανειοδότησης των νέων επιχειρηματιών. Μια μεγάλη μεταρρύθμιση που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους είναι η δημιουργία του πυλώνα ιδιωτικής ασφάλισης, που θα δίνει την δυνατότητα αξιοποίησης των χρημάτων των πολιτών από τους ίδιους. Η μεταρρύθμιση που θα λάβει χώρα στον τομέα του δημοσίου έχει να κάνει με την μεγαλύτερη λειτουργικότητα του κράτους μέσω συγχωνεύσεων υπηρεσιών, λιγότερη γραφειοκρατία, αλλά και την καθιέρωση των κριτηρίων για την κινητικότητα των υπαλλήλων.

Κυριάκος Πιερρακάκης

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης

Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής 2021: Ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του κράτους

Κομβικής σημασίας θεωρούνται και οι αλλαγές που προωθούνται από το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης κυρίως ως προς την ψηφιοποίηση και την ενσωμάτωση στο gov.gr όλο και περισσότερων συναλλαγών του πολίτη με τις κρατικές υπηρεσίες. Παράλληλα, ήδη δρομολογείται και η υποδοχή από την χώρα μας του δικτύου 5G που θα βελτιώσει όλο τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και όχι μόνο. Στον τομέα των δημοσίων έργων βασικοί στόχοι είναι ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης και η εθνική οδός Πατρών –Πύργου, αλλά και η ανανέωση του στόλου των αστικών λεωφορείων, καθώς και η επέκταση των σταθμών του μετρό της Αθήνας.

Ανεμογεννήτριες

«Πράσινη» ενέργεια

Με γνώμονα την ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας η κυβέρνηση έχει ήδη προσανατολιστεί στην υιοθέτηση πολλών επιχειρηματικών κινήσεων που επενδύουν στην «πράσινη» ενέργεια, αλλά και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σε αυτόν τον τομέα θα επενδυθούν αρκετά δισ. ευρώ, τα οποία θα εισρεύσουν στην χώρα μας σταδιακά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Σημαντικές θεωρούνται επίσης οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία και κυρίως στις Πανεπιστημιακές σχολές της χώρας με την δημιουργία ενός διαφορετικού τρόπου υπολογισμού των βάσεων εισαγωγής, αλλά και με την δημιουργία ειδικού σώματος φύλαξής τους που αναμένεται να βάλει τέλος σε φαινόμενα παραβατικότητας και ανομίας.

Κίνηση στην οδό Ερμού

 

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου όσο και του ίδιου του πρωθυπουργού είναι μετά το τέλος της πανδημίας τους επόμενους μήνες η χώρα να είναι απολύτως έτοιμη να εισέλθει στην νέα οικονομική κατάσταση που θα δημιουργηθεί στην Ευρώπη. Και η ολοκλήρωση αυτών των  μεταρρυθμίσεων αποτελούν το εισιτήριο για να βρεθεί η ελληνική οικονομία ξανά στο «τρένο» της ανάπτυξης.

Μαγαζί με κατεβασμένα ρολά
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις