Αθήνα

°C

Σάββατο

23

Οκτωβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τρίτο κύμα κορονοϊού Ελλάδα: ”Αν ανοίξουν Γυμνάσια και λιανεμπόριο μαζί θα εκτινάξουν τα κρούσματα”
ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτο κύμα κορονοϊού Ελλάδα: ”Αν ανοίξουν Γυμνάσια και λιανεμπόριο μαζί θα εκτινάξουν τα κρούσματα”

Τρίτο κύμα κορονοϊού Ελλάδα: Παράταση πήρε το lockdown στην Ελλάδα.

Παράταση πήρε το lockdown στην Ελλάδα, καθώς χθες ανακοινώθηκε από τον υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, ότι τα καταστήματα θα μείνουν κλειστά, οι αυστηροί περιορισμοί θα συνεχίζουν να δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας, ενώ απηύθυνε έκκληση να διατηρήσουμε την επιδημιολογική εικόνα στα τωρινά επίπεδα.

Δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, όπως και σχολεία ειδικής αγωγής, ανοίγουν τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου με όλα τα μέτρα προστασίας που έχουν ήδη ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας. O κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα θα αξιολογούνται κάθε εβδομάδα και με βάση αυτά θα ανακοινώνονται τα μέτρα που θα ισχύουν. Στη συνέχεια διευκρίνισε πως παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων, των βιβλιοπωλείων και των καταστημάτων περιποίησης νυχιών αλλά και η απαγόρευση για το κυνήγι και το ψάρεμα. Επίσης παρατείνονται τα υφιστάμενα μέτρα για την κυκλοφορία και για τη λειτουργία των Ιερών Ναών.

Άνοιγμα Γυμνασίων και λιανεμπορίου μπορούν να φέρουν το τρίτο κύμα

Για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, με αφορμή το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων, αλλά και τη συζήτηση γύρω από το άνοιγμα και των υπολοίπων δραστηριοτήτων, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγάννης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αν το λιανεμπόριο ανοίξει μαζί με τα Γυμνάσια, θα έχουμε μεγάλη διασπορά και μπορεί να φτάσουμε μέχρι και τα 2.000 κρούσματα τη μέρα. «Αυτό θα είναι η αρχή του τρίτου κύματος και αν το αφήσουμε να εξελιχθεί, θα δούμε την κορύφωση στο τέλος του Μαρτίου», ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι το σύστημα υγείας δεν θα άντεχε κάτι τέτοιο.

Ο ίδιος μάλιστα, επεσήμανε ότι αν μείνουν ανοιχτά μόνο τα δημοτικά θα πάμε καλά και πρότεινε να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 18 Ιανουαρίου με τη μέθοδο click away και με επιδοτήσεις για την απολύμανση του αέρα των εσωτερικών χώρων. Υπογράμμισε δε, να μην ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εκτός ίσως από την Γ’ Λυκείου. «Ταυτόχρονο άνοιγμα δευτεροβάθμιας και λιανεμπορίου θα είναι προβληματικό», τόνισε.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς και την ανοσία της αγέλης, ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι περιμένουμε ανοσία στο τέλος του χρόνου, στην καλή περίπτωση. «Λόγω του καιρού και με δεδομένο ότι δεν κάνουμε κανονικό άνοιγμα, αν πάμε έτσι, τον Ιούνιο θα έχουμε μια σημαντική μείωση των κρουσμάτων», επεσήμανε.

Τέλος, ο καθηγητής εκτίμησε πως προς το φθινόπωρο θα δούμε βελτίωση της κατάστασης του επιδημιολογικού φορτίου. «Όλα αυτά που συζητάμε αφορούν το στέλεχος που είχαμε μέχρι τώρα στη χώρα. Αν το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού αρχίσει να εξαπλώνεται και να κυριαρχεί, τότε οι υπολογισμοί ξαναρχίζουν από την αρχή. Αυτά που λέω δεν θα ισχύουν», τόνισε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις