Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Bitcoin ρεκόρ: Ξεπέρασε το προηγούμενο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bitcoin ρεκόρ: Ξεπέρασε το προηγούμενο

Bitcoin ρεκόρ: Τον περασμένο Οκτώβριο, το bitcoin είχε σκαρφαλώσει στα 10.600 δολάρια και εκεί που κανείς δεν το περίμενε, έκανε το μεγάλο άλμα

Νέο ρεκόρ καταγράφει σήμερα το κρυπτονόμισμα Bitcoin, καθώς η αξία του ξεπέρασε τις 41.000 δολάρια για πρώτη φορά στην ιστορία του. Χθες έκανε νέο ρεκόρ, σπάζοντας το ψυχολογικό φράγμα των 40.000 δολαρίων, ενώ έχει κερδίσει περισσότερα από 10.000 δολάρια από την αρχή του 2021. Η πίεση που δέχεται το δολάριο αλλά και οι μαζικές αγορές Bitcoin και από θεσμικούς πλέον επενδυτές έχουν εκτινάξει την αξία του. Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με το coindesk.com, λίγο πριν τις 2μμ ώρα Ελλάδος, ένα Bitcoin άξιζε 41.091,37 δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 9,21% σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο.

Τον περασμένο Οκτώβριο, το bitcoin είχε σκαρφαλώσει στα 10.600 δολάρια και εκεί που κανείς δεν το περίμενε, έκανε το μεγάλο άλμα. Το αποτέλεσμα είναι ότι μέσα σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών, η «ισοτιμία» του υπερτριπλασιάστηκε, με αποτέλεσμα στις 3 Ιανουαρίου να αποτιμάται στα 34.000 δολάρια, για να υποχωρήσει κατά 10% την αμέσως επόμενη ημέρα, καθώς αρκετοί ήταν αυτοί που θέλησαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους. Έτσι λοιπόν, οι εξελίξεις διέψευσαν όσους ήθελαν το bitcoin να “σβήνει” πριν καν δει αυτή τη ραγδαία εξέλιξή του.

bitcoin νόμισμα

Τι είναι το κρυπτονόμισμα Bitcoin

Το bitcoin εφευρέθηκε το 2008 από μία άγνωστη ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το όνομα Satoshi Nakamoto που από ό,τι φαίνεται δεν αντιστοιχεί σε κάποιον στην πραγματικότητα. Ξεκίνησε το 2009 όταν ο πηγαίος κώδικάς του δόθηκε στο διαδίκτυο σαν ελεύθερο λογισμικό. Τα bitcoins δόθηκαν σαν αμοιβή για μια επεξεργασία ονομαζόμενη εξόρυξη (mining). Αυτά μπορούσαν να εξαργυρωθούν με άλλα νομίσματα, προϊόντα και υπηρεσίες. Έρευνα που έγινε από το πανεπιστήμιο Cambridge εκτιμά ότι το 2017, υπήρχαν από 2,9 έως 5,8 εκατομμύρια μοναδικοί χρήστες που χρησιμοποιούν ένα πορτοφόλι με κρυπτονομίσματα, οι περισσότεροι των οποίων χρησιμοποιούσαν bitcoin.

Το μέλλον, όπως το προβλέπουν οι ειδικοί

Όλα δείχνουν, ότι το bitcoin και ο «γαλαξίας των κρυπτονομισμάτων» αποτελούν πεδίο δόξης λαμπρό για τους επενδυτές αλλά και τους κερδοσκόπους. Ακόμη και για τα πιο σοβαρά funds που εξετάζουν τρόπους να αυξήσουν τις αποδόσεις τους. Προσοχή όμως, στις παγίδες. Διότι όπως σημειώνει σε πρόσφατη ανάλυσή του το περιοδικό The Economist, «ο ενθουσιασμός των κερδοσκόπων υποδηλώνει ότι τα κρυπτονομίσματα θα υπολείπονται των υψηλών στόχων των ιδρυτών τους». Κι αυτό είναι εύλογο αν αναλογιστεί κανείς ότι το νόμισμα ήταν (και παραμένει) σε γενικές γραμμές ανώνυμο και ο χρήστης και διακινητής αθέατος από τράπεζες ή κυβερνήσεις και συνεπώς ενδείκνυται για ύποπτες συναλλαγές (όπως πχ εμπόριο ναρκωτικών).

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις