alphafreepress.gr / PLUS / Πώς να καθαρίσω τον καναπέ: Έτσι θα φύγουν οι λεκέδες
PLUS

Πώς να καθαρίσω τον καναπέ: Έτσι θα φύγουν οι λεκέδες

Πώς να καθαρίσω τον καναπέ: Ο καναπές σου έχει λεκέδες και δεν ξέρεις πώς να τον καθαρίσεις; 

Ο καναπές σου έχει λεκέδες και δεν ξέρεις πώς να τον καθαρίσεις; Δεν είναι καθόλου απίθανο το καθιστικό, ο καναπές ή η πολυθρόνα σου να είναι το αγαπημένο σου σημείο μέσα στο σπίτι. Ιδιαίτερα εάν είναι σε περίοπτη θέση θα πρέπει να το διατηρείς καθαρό. Εάν γευματίζεις πάνω στον καναπέ ή χαλαρώνεις πίνοντας τον καφέ σου τα απογεύματα, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ρίξεις κάτι επάνω με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί λεκές. Επίσης, είναι εκεί όπου συνήθως κάθονται οι καλεσμένοι σου. Φρόντισε, λοιπόν, να έχει την περιποίηση που του αρμόζει!

Σκούπισε

Το πρώτο βήμα για να καθαρίσεις τον καναπέ σου είναι να σκουπίσεις με την ηλεκτρική σκούπα. Θα πρέπει να “περάσεις” όλη την επιφάνεια για να απομακρύνεις τη σκόνη και τα σκουπίδια. Εάν αυτά μείνουν, ενδέχεται να αναμειχθούν με τα προϊόντα καθαρισμού και να δημιουργηθούν πρόσθετοι λεκέδες. Για το λόγο αυτό, φρόντισε να σκουπίσεις εξονυχιστικά όλα τα σημεία δίνοντας περισσότερη προσοχή στις γωνίες. Δε χρειάζεται να έχει κάποιο λεκέ ο καναπές σου για να κάνεις αυτή τη διαδικασία. Θα πρέπει να την εντάξεις στις εβδομαδιαίες δουλειές του σπιτιού καθώς αποτελεί ταυτόχρονα μια πρόληψη από αλλεργίες που δημιουργούνται από σκόνη. Απαραίτητη δε είναι εάν το κατοικίδιό σου συνηθίζει να απολαμβάνει κι εκείνο τον καναπέ σου.

Καναπές στο σαλόνι

Εξαφάνισε τους λεκέδες

Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση καλό θα ήταν να καθαρίσεις το σημείο τη στιγμή που γίνεται ο λεκές και όχι να περάσουν μέρες και να “ποτίσει” τον καναπέ. Το καθάρισμα καναπέ με σόδα και ξύδι αποτελεί μια δραστική λύση ακόμα και για τους λεγόμενους δύσκολους λεκέδες. Άλλωστε, τα δύο αυτά υλικά είναι top στη λίστα των φυσικών καθαριστικών λόγω των ιδιοτήτων τους. Ωστόσο, υπάρχουν τρεις βασικές “συνταγές” που μπορείς να ακολουθήσεις για να απαλλαγείς από τους λεκέδες.

Συνταγή Νο 1

Η πρώτη αφορά την ανάμειξη 1 κουταλιάς της σούπας μαγειρική σόδα, 1 κουταλιά υγρού απορρυπαντικού, 4-5 κουταλιές λευκό ξύδι και 1 ποτήρι ζεστό νερό. Για να σε προειδοποιήσουμε, τα υλικά του συγκεκριμένου μείγματος αντιδρούν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να αφρίζουν. Για το λόγο αυτό φρόντισε να χρησιμοποιήσεις ένα μεγάλο μπολ για να τα ανακατέψεις. Καλό θα ήταν πριν προχωρήσεις στην εφαρμογή, να πειραματιστείς σε ένα μη εμφανές σημείο του καναπέ σου. Με τον τρόπο αυτό θα ελέγξεις εάν υπάρχει κάποια αλλοίωση στο υλικό του καναπέ. Αφού δεις ότι δε δημιουργείται κάποιο πρόβλημα, στη συνέχεια, βάλε το καθαριστικό που έφτιαξες σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα. Ψέκασε τον λεκέ του καναπέ και άφησε το μόνο για περίπου 10 δευτερόλεπτα. Τέλος, σκούπισε το υγρό με ένα στεγνό σφουγγάρι ή μια πετσέτα για να μη δημιουργηθεί υγρασία.

Συνταγή Νο2

Η δεύτερη συνταγή σχετίζεται με την αντιμετώπιση των λεκέδων που έχουν προκληθεί από κρασί. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να σκουπίσεις κατευθείαν με ένα χαρτί την περίσσεια υγρασία που έχει δημιουργηθεί. Έπειτα, ανάμειξε λίγη σόδα με νερό και ρίξε το υγρό στο σημείο που βρίσκεται ο λεκές. Άφησέ το για λίγο και σκούπισε το  με μια πετσέτα. Εάν δεις ότι ο λεκές δεν έφυγε πλήρως, τότε πασπάλισε με μαγειρική σόδα και τρίψε την επιφάνεια με μια οδοντόβουρτσα. Σκούπισε τα υπολείμματα με την ηλεκτρική σκούπα και ανακάλυψε ότι ό λεκές έχει φύγει και έχεις ξανά έναν καθαρό καναπέ!

Συνταγή Νο3

Η τελευταία λύση έχει να κάνει με τους δυσκολότερους λεκέδες. Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι λεκέδες από λίπος, κρασί, τσιγάρο και αίμα. Για τους συγκεκριμένους η εφαρμογή λευκού ξυδιού μαζί με νερό είναι αρκετή. Χρησιμοποίησε ίσες ποσότητες των δύο υλικών και εφάρμοσέ το ψεκάζοντας πάνω στο λεκέ. Προσπάθησε να μη δημιουργήσεις υγρασία και άφησέ το για ένα τέταρτο να στεγνώσει. Το μόνο που θα μείνει μετά είναι η ιδιαίτερη μυρωδιά του ξυδιού, η οποία όμως θα εξαλειφθεί μετά από 3-4 ώρες.

Καναπές στο σαλόνι