Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Αριστερόχειρες χαρακτηριστικά: 15 ενδιαφέροντα στοιχεία για το 10% του πληθυσμού
PLUS

Αριστερόχειρες χαρακτηριστικά: 15 ενδιαφέροντα στοιχεία για το 10% του πληθυσμού

Αριστερόχειρες χαρακτηριστικά: Ποια χαρακτηριστικά ξεχωρίζουν στους αριστερόχειρες

Εσείς γνωρίζετε ότι το 10% των ανθρώπων μπορεί να δει καλύτερα κάτω από το νερό; Ή ότι μπορεί να μεθύσει ευκολότερα σε σύγκριση με το υπόλοιπο 90% του παγκόσμιου πληθυσμού; Οι ιδιότητες αυτές και όχι μόνο ανήκουν στην… μειονότητα των αριστερόχειρων, οι οποίοι ξεχωρίζουν από τους δεξιόχειρες κυρίως λόγω της προτίμησής τους να χρησιμοποιούν το αριστερό χέρι για διάφορες δραστηριότητες, όπως να πιάνουν, να δείχνουν, να πετούν πράγματα ή να γράφουν.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Στους αριστερόχειρες ο δεξιός λοβός του εγκεφάλου του «υπερισχύει» έναντι του αριστερού. Και αυτό γιατί το σώμα μας δέχεται εντολές από τον εγκέφαλο «χιαστί», δηλαδή η δεξιά πλευρά του σώματος από το αριστερό ημισφαίριο, ενώ η αριστερή πλευρά του σώματος από το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου. Το ότι υπάρχουν περισσότεροι δεξιόχειρες από ότι αριστερόχειρες οφείλεται απλά στο ότι το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου υπερισχύει πιο συχνά από ότι το δεξί.

βελάκι που δείχνει αριστερά

15 ενδιαφέροντα στοιχεία για τους αριστερόχειρες

1. Αναπτύσσουν καλύτερη τρισδιάστατη αντίληψη, και καταφέρνουν καλύτερα από τους δεξιόχειρες να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

2. Διαπρέπουν σε δημιουργικά επαγγέλματα –τα οποία έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιλέξουν, σε σχέση πάντα με τους δεξιόχειρες.

3.Υπερέχουν σε πολλά σπορ και ιδιαίτερα στο μπάσκετ, το τένις, το μπέιζμπολ, το κολύμπι και την ξιφομαχία.

4.Προσαρμόζουν πιο γρήγορα την όρασή τους στον να μπορούν να δουν κάτω από το νερό, όταν ανοίγουν τα μάτια

5.Έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να γίνουν αλκοολικοί σε σχέση με τους δεξιόχειρες. Το δεξί κομμάτι του εγκεφάλου (το οποίο χρησιμοποιούν περισσότερο) έχει, για κάποιο λόγο που χρήζει περισσότερης έρευνας, μικρότερη ανοχή στο αλκοόλ απ’ ό,τι το αριστερό.

6.Έχουν περισσότερες πιθανότητες να ψευδίζουν και να είναι δυσλεκτικοί

7.Σε σύγκριση με τους δεξιόχειρες, οι αριστερόχειρες τείνουν να μασούν την τροφή τους στην αριστερή πλευρά του στόματος τους

ψαλίδι για λουλούδια

8.Περισσότεροι από 2.500 αριστερόχειρες τραυματίζονται κάθε χρόνο εξαιτίας της χρήσης διαφόρων αντικειμένων που προορίζονται για δεξιόχειρες

9. Συνέρχονται πιο γρήγορα από εγκεφαλικά επεισόδια.

10. Τρομάζουν ευκολότερα και υποφέρουν περισσότερο από το μετατραυματικό στρες.

11.Οι αριστερόχειρες απόφοιτοι πανεπιστημίων καταλήγουν κατά 26% πλουσιότεροι από τους δεξιόχειρες απόφοιτους.

12.Έχει παρατηρηθεί η τάση στα δίδυμα αδέρφια ένα εκ των δύο να είναι αριστερόχειρας.

13.Υπάρχουν 1.447 αγγλικές λέξεις που μπορούν να γραφτούν μόνο με το αριστερό χέρι σε ένα πληκτρολόγιο QWERTY. Μόλις 187 λέξεις μπορούν να γραφτούν μόνο με το δεξί.

14. Είναι κατά 50% περισσότεροι άνδρες από τις γυναίκες.

15. Υποφέρουν περισσότερο από αϋπνίες.

κοπέλα δυσκολεύεται να κοιμηθεί

Η αρνητική χροιά

Σε παλαιότερες εποχές οι  αριστερόχειρες πιέζονταν από πολύ μικρή ηλικία για να πάψουν να χρησιμοποιούν το αριστερό τους χέρι, ενώ υπήρχαν διάφορες δεισιδαιμονίες. Άλλωστε στις ευρωπαϊκές γλώσσες, και βάσει της λατινικής λέξης για το αριστερό, «sinistra», η έννοια που συνόδευε τους αριστερόχειρες κατέληξε να σημαίνει «άτυχος» και τελικά «κακός». Αλλά και στα γαλλικά, η λέξη για το «αριστερά», «gauche», έφτασε να έχει κάποτε την έννοια του «αδέξιος» ή «ανάγωγος».

Αλλά ακόμα και οι Ιταλοί, για την λέξη «mancino» που χρησιμοποιούσαν για τους αριστερόχειρες, είχε ταυτόχρονα την έννοια «ύπουλος» ή «απατηλός» και οι Γερμανοί που τους έλεγαν «linkisch» σήμαινε και «παράξενος».

αριστερά γραμμένο στο δρόμο

Διάσημοι αριστερόχειρες

Πολλοί γνωστοί και διάσημοι είναι αριστερόχειρες.

Ο Αριστοτέλης, ο Νίτσε, η Ζαν ντ’ Αρκ, ο Αϊνστάιν, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Ιούλιος Καίσαρας, η Μαρί Κιουρί, ο Λιούις Κάρολ, ο Καρλομάγνος, ο Μαχάτμα Γκάντι, ο Φραντς Κάφκα και ο Μαρκ Τουέιν ήταν όλοι αριστερόχειρες.

Αριστερόχειρες είναι επίσης οι Πρίγκιπας Ουίλιαμ, Μάικ Πομπέο, Γούντι Άλεν, Άδωνις Γεωργιάδης, Σκάρλετ Γιόχανσον, Μπιλ Γκέιτς, Μπρους Γουίλις, Όπρα Γουίνφρεϊ, Eminem, Νικόλ Κίντμαν, Κλεοπάτρα, Μπιλ Κλίντον, Lady Gaga, Λιονέλ Μέσι, Τζάστιν Μπίμπερ, Μπαράκ Ομπάμα, Πελέ, Κιάνου Ριβς, Τζούλια Ρόμπερτς και Αντζελίνα Τζολί.

Αντζελίνα Τζολί πρόσωπο
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις