Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Καπιτώλιο τώρα – επεισόδια: “Πόλεμος” στις ΗΠΑ, έκκληση Τραμπ για ηρεμία
ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΟΠΛΑ ΣΤΟ ΚΑΠΙΤΩΛΙΟ

Καπιτώλιο τώρα – επεισόδια: “Πόλεμος” στις ΗΠΑ, έκκληση Τραμπ για ηρεμία

Καπιτώλιο τώρα - επεισόδια: Απίστευτες σκηνές ντροπής για τη Δημοκρατία των ΗΠΑ εκτυλίσσονται στην Ουάσινγκτον, όπου επικρατεί χάος.

Εικόνες σοκ και απόλυτης ντροπής αμαυρώνουν τη νίκη του Τζό Μπάιντεν στις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου, μετά την άρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να παραδεχθεί την ήττα του. Δεκάδες οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, με συνέπεια να διακοπεί η συνεδρίαση για την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος από το Κογκρέσο και να φυγαδευτούν οι βουλευτές. Κάποιοι εισήλθαν από την πίσω είσοδο δια της βίας.

Έσπασαν τα οδοφράγματα ασφαλείας περιμετρικά του Καπιτωλίου και ανέβηκαν στην κατασκευή που τοποθετήθηκε για την ορκωμοσία του Μπάιντεν, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Ο αντιπρόεδρος Πενς φυγαδεύτηκε σε ασφαλή, αλλά άγνωστη τοποθεσία, ενώ η διαδικασία για την επικύρωση της νίκης Μπάϊντεν έχει διακοπεί.

Αστυνομικός έβγαλε όπλο μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων. Ένας Ρεπουμπλικάνος βουλευτής πραγματοποίησε ανάρτηση, υποστηρίζοντας ότι «τα γεγονότα που εξελίσσονται είναι πραξικόπημα». Μέλη του Κογκρέσου δέχτηκαν οδηγίες να κρυφτούν κάτω από τα καθίσματά τους. Η δήμαρχος της Ουάσιγκτον, Μίριελ Μπάουζερ, επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 τοπική ώρα και ως τις 06.00 το πρωί της επομένης, σύμφωνα με ανακοίνωση. Ένας εκρηκτικός μηχανισμός εντοπίστηκε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων και απενεργοποιήθηκε με ασφάλεια, ανέφερε δημοσιογράφος των New York Times.

Δείτε live το διάγγελμα Τζο Μπάιντεν -Για τα επεισόδια στο Καπιτώλιο

Διάγγελμα στον αμερικανικό λαό απηύθυνε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μετά τα επεισόδια και την εισβολή υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο. “Καλώ τον πρόεδρο Τραμπ να βγει στην τηλεόραση και να εκπληρώσει τον όρκο του, να υπερασπιστεί το Σύνταγμα και να απαιτήσει να μπει ένα τέλος σε αυτή την πολιορκία.

«Με έχετε ακούσει και προηγούμενα να λέω ότι τα λόγια ενός προέδρου έχουν μεγάλη σημασία. Να βγει ο Τραμπ στην τηλεόραση και να ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα», τόνισε μεταξύ άλλων ο  Τζο Μπάιντεν. «Είμαι σοκαρισμένος και λυπημένος για όσα συμβαίνουν στο Έθνος μας. Έχουμε φτάσει σε μία σκοτεινή περίοδο για τη Δημοκρατία μας. Η δουλειά των επόμενων τεσσάρων χρόνων πρέπει να είναι η ανάσταση της δημοκρατίας με σεβασμό στο κράτος δικαίου. ο ρόλος της πολιτικής είναι να λύνουμε προβλήματα και όχι να φτάνουμε σε σκηνές χάους», πρόσθεσε.

“Η Δημοκρατία είναι εύθραυστη και απαιτεί ηγέτες που δεν είναι αφοσιωμένοι στην αναζήτηση της δικής τους ισχύος. Σε μια δημοκρατία 250 χρόνων μπορούμε να κάνουμε πολύ καλύτερα από αυτά που είδαμε σήμερα. Θυμάμαι τα λόγια του Λίνκολν αναφορικά με το πως η δημοκρατία θα πρέπει να υπηρετείται από τους πατέρες του Έθνους.  Ο Τραμπ να βγει μπροστά. Ο θεός να ευλογεί όσους προσπαθούν να επιβάλλουν την τάξη στην Ουάσινγκτον», συμπλήρωσε.

Καπιτώλιο: Μια γυναίκα σε κρίσιμη κατάσταση

Φωτογραφίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και μεταδόσεις τηλεοπτικών δικτύων έδειχναν νωρίτερα άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας να προσπαθούν να αποτρέψουν την είσοδο των διαδηλωτών κρατώντας στα χέρια τα περίστροφά τους. Όπως έγινε γνωστό από το CNN, έπεσαν και πυροβολισμοί. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN, μια γυναίκα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση ύστερα από πυρά που δέχθηκε μέσα στο Καπιτώλιο.

Βίντεο – ντοκουμέντο λίγα δευτερόλεπτα μετά τον πυροβολισμό

Δόθηκαν αντιασφυξιογόνες μάσκες

Οι Αστυνομικοί τραβούν όπλα στο Καπιτώλιο για να προστατεύσουν τους εκλεγμένους αξιωματούχους, δήλωσε ένας βουλευτής. “Οι φρουροί ασφαλείας και η αστυνομία στο Κάπιτολ Χιλ έβγαλαν τα όπλα τους, καθώς οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησαν να εισβάλουν”, έγραψε στο Twitter ο βουλευτής Νταν Κίλντι. Βουλευτές δήλωσαν πως έγινε χρήση δακρυγόνων στη Ροτόντα του Καπιτωλίου μετά την εισβολή διαδηλωτών υπέρ του Τραμπ και οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι έλαβαν εντολή να φορέσουν αντιασφυξιογόνες μάσκες.

“Η αστυνομία μας ζήτησε να φορέσουμε αντιασφυξιογόνες μάσκες επειδή υπήρξε ρίψη δακρυγόνων στη Ροτόντα”, έγραψε σε tweet του ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζιμ Χάιμς. “Μας δόθηκε εντολή να ξαπλώσουμε στο έδαφος και να φορέσουμε αντιασφυξιογόνες μάσκες “, πρόσθεσε ο Κίλντι.

H Πελόζι κάλεσε την εθνοφρουρά να βάλει τάξη

Η Νάνσι Πελόζι κάλεσε εσπευσμένα την εθνοφρουρά να επέμβει και να «ασφαλίσει», ήτοι να αδειάσει από τους εισβολείς το Καπιτώλιο και τους χώρους περιμετρικά του κτιρίου. Ήδη ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν περιορίσει τους εισβολείς έξω από το λευκό κτίριο, ενώ ο Τραμπ, μέσω μηνυμάτων στο Twitter καλεί τους οπαδούς του να μείνουν ήρεμοι.

Ο ίδιος ο Τραμπ επιτέθηκε στον Μάικ Πενς για την άρνησή του να μπλοκάρει τη διαδικασία επικύρωσης του εκλογικού αποτελέσματος. «Ο Μάικ Πενς δεν είχε το κουράγιο να κάνει όσα χρειάζεται για να προστατεύσει τη χώρα μας και το Σύνταγμά μας, δίνοντας στις Πολιτείες την ευκαιρία να επικυρώσουν μια σειρά από στοιχεία, όχι τα ψευδή και τα ανακριβή που τους ζητήθηκε νωρίτερα να επικυρώσουν. Οι ΗΠΑ απαιτούν την αλήθεια» έγραψε.

Έκκληση για ηρεμία

Λίγο αργότερα, αναγκάστηκε να απευθύνει έκκληση στους υποστηρικτές του να μην προκαλέσουν επεισόδια. Με νέο tweet, ο Αμερικανός πρόεδρος σημειώνει: «Σας παρακαλώ υποστηρίξτε την αστυνομία του Καπιτωλίου και τις δυνάμεις επιβολής της τάξης. Είναι πραγματικά στο πλευρό της χώρας μας. Μείνετε φιλήσυχοι».

Παρέμβαση Τραμπ για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Με βιντεοσκοπημένο του μήνυμα έξω από τον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν το Καπιτώλιο. «Ξέρω ότι πονάτε, είχαμε μια εκλογή που εκλάπη από εμάς και όλοι το γνωρίζουν. Αλλά πρέπει να πάτε σπίτι τώρα, πρέπει να έχουμε ειρήνη, να σεβαστούμε τους εκπροσώπους του νόμου και της τάξης» ακούγεται να λέει στο μήνυμά του ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά τον εκτροχιασμό των διαδηλωτών του που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο.

«Δεν υπήρξε άλλη περίοδος σαν αυτή που κάτι τέτοιο συνέβη, που μας πήραν από εμάς. Υπήρξε νοθεία στις εκλογές, αλλά δεν μπορούμε να παίξουμε στα χέρια αυτών των ανθρώπων. Πρέπει να έχουμε ειρήνη» συνέχισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Πηγαίνετε σπίτι, σας αγαπάμε, είστε πολύ ξεχωριστοί, βλέπετε τι γίνεται, βλέπετε τον τρόπο που συμπεριφέρονται σε άλλου, που είναι τόσο κακοί και μοχθηροί… ξέρω πως νιώθετε, αλλά πηγαίνετε σπίτι και πηγαίνετε σπίτι εν ειρήνη» είπε κλείνοντας ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος.

Πενς: Να σταματήσει τώρα η βία

Εξοργισμένος ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, με ανάρτησή του στο twitter καλεί τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν το Καπιτώλιο. Όπως έγραψε ο Πενς: «οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι δικαίωμα κάθε Αμερικανού, όμως η επίθεση στο Καπιτώλιο δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και όσοι εμπλέκονται θα προσαχθούν, εξαντλώντας τα περιθώρια του νόμου». «Η βία και η καταστροφή που λαμβάνει χώρα στο Καπιτώλιο πρέπει να σταματήσει Τώρα. Όσοι εμπλέκονται πρέπει να σεβαστούν τους εκπροσώπους επιβολής της Τάξης και να εγκαταλείψουν αμέσως το κτίριο» έγραψε σε δεύτερο tweet του ο Μάικ Πενς.

Νωρίτερα, η ασφάλεια του Καπιτωλίου φυγάδευσε τον Μάικ Πενς, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ. Ο ίδιος ο απερχόμενος πρόεδρος καταφέρθηκε εναντίον τον συνεργάτη του, λέγοντας πως δεν είχε το σθένος να κάνει ό, τι ήταν σωστό για την πατρίδα.

Βγαίνει η Εθνοφρουρά στους δρόμους -Μετά τα επεισόδια στο Καπιτώλιο

Στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς στέλνονται στο Καπιτώλιο μαζί ομοσπονδιακές υπηρεσίες ασφαλείας, δήλωσε μια εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, παρά το γεγονός ότι το υπ. Άμυνας απέρριψε το αίτημα αξιωματούχων της Ουάσιγκτον. Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια Ραλφ Νόρθαμ δήλωσε πως έπειτα από αίτημα της δημάρχου της Πόλης της Ουάσινγκτον η Πολιτεία του θα στείλει 200 μέλη της Εθνικής Φρουράς της Πολιτείας.

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ απέρριψε αίτημα αξιωματούχων της Πόλης της Ουάσινγκτον να αναπτύξει την Εθνική Φρουρά στο Καπιτώλιο, σύμφωνα με δημοσιογράφο της Washington Post. Η πληροφορία έρχεται την ώρα που δεκάδες διαδηλωτές έχουν εισβάλει στο Καπιτώλιο προκαλώντας εκτεταμένα επεισόδια, αλλά και τον σοβαρό τραυματισμό μια γυναίκας η οποία δέχτηκε πυροβολισμό στον ώμο.

Λίγο αργότερα, ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια, Ραλφ Νόρτχαμ, σημείωσε πως σκοπεύει να στείλει άνδρες της Εθνοφρουράς στην Ουάσιγκτον ώστε να ανταποκριθούν στα βίαια επεισόδια εντός του Καπιτωλίου. «Έπειτα από αίτημα της δημάρχου, στέλνω μέλη της Εθνοφρουράς της Βιρτζίνια μαζί με 200 στρατιώτες» έγραψε ο Νόρτχαμ.

‘Ο Τραμπ κέρδισε τις εκλογές’

Tον γύρο του διαδικτύου κάνει μια φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ένας από τους διαδηλωτές που εισέβαλλαν στο Καπιτώλιο να εισβάλλει στην αίθουσα της Γερουσίας. Ο διαδηλωτής κάθισε στη θέση του προέδρου και φώναξε υψώνοντας ψηλά την γροθιά του «Ο Τραμπ κέρδισε τις εκλογές». Όπως αναφέρεται στο Twitter όπου έχει αναπαραχθεί το εν λόγω στιγμιότυπο ένας δημοσιογράφος βρισκόταν στην αίθουσα και κατέγραψε με τον φακό του το στιγμιότυπο.

Σε καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας η Ουάσινγκτον

Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον, Μίριελ Μπάουζερ, επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 τοπική ώρα και ως τις 6.00 το πρωί της επομένης, σύμφωνα με ανακοίνωση. «Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, κανένας, εκτός από ανθρώπους που ορίζει η δημοτική αρχή, δεν μπορεί να περπατά, να κάνει ποδήλατο, να στέκεται ή να κινείται με κάποιο όχημα ή άλλο μέσο», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η δήμαρχος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αποδέχεται την ήττα

Νωρίτερα, ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας στη συγκέντρωση στην Ουάσινγκτον, δήλωσε πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί, ούτε να αποδεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ.

Στόλτενμπεργκ: Σοκαριστικές οι σκηνές στην Ουάσιγκτον

Για σοκαριστικές σκηνές στην Ουάσιγκτον έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ με ανάρτησή του στο Twitter. Ειδικότερα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε: «Σοκαριστικές σκηνές στην Ουάσιγκτον. Το αποτέλεσμα αυτών των δημοκρατικών εκλογών πρέπει να γίνει σεβαστό».

Τριτοκοσμικού τύπου αναρχία

Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων με το ρεπουμπλικανικό κόμμα, ο Μάικ Τζόνσον, δήλωσε στο Foxe News πως η κατάσταση δείχνει πως «διαβήκαμε τον Ρουβίκωνα» και πως όλοι οι εκπρόσωποι του Κογκρέσου δείχνουν ιδιαίτερα λυπημένοι από τη βία. «Δεν υπάρχει τίποτα το πατριωτικό σε αυτό που συμβαίνει στον λόγο του Καπιτωλίου. Είναι τριτοκοσμικού τύπου αντιμαερικανική αναρχία» δηλώνει από την πλευρά του ο Γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο.

Ακόμη και η πρώην διευθυντής επικοινωνίας του Ντόναλντ Τραμπ, Αλίσα Φάρα, κάλεσε τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο να καταδικάσει τα επεισόδια. «Μόνο εσάς θα ακούσουν. Για την πατρίδα μας!» έγραψε.

ΕΕ για το χάος στις ΗΠΑ: Βαθιά ανησυχητικές σκηνές

Την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, ο Νταβίντ Σασόλι ανέφερε: «Βαθιά ανησυχία σχετικά με τις σκηνές από το Καπιτώλιο των ΗΠΑ απόψε. Οι δημοκρατικές ψήφοι πρέπει να γίνονται σεβαστές. Είμαστε βέβαιοι ότι οι ΗΠΑ θα διασφαλίσουν ότι προστατεύονται οι κανόνες της Δημοκρατίας».

Το μήνυμα της Γερμανίας

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις εκφράζει  και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και καλεί τον Ντόναλντ Τραμπ και τους υποστηρικτές του να αποδεχτούν το εκλογικό αποτέλεσμα. «Οι εχθροί της δημοκρατίας θα χαρούν για αυτές τις αδιανόητες εικόνες από την Ουάσιγκτον. Τα ξεσηκωτικά λόγια εξελίσσονται σε βίαιες πράξεις – στα σκαλοπάτια του Reichstag και τώρα του Καπιτωλίου. Η περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών έχει καταστροφικές συνέπειες. Ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του θα πρέπει επιτέλους να δεχτούν την απόφαση των Αμερικανών ψηφοφόρων και να σταματήσουν να ποδοπατούν την δημοκρατία», γράφει ο κ. Μάας σε ανάρτησή του στο Twitter.

Τζόνσον: Ντροπιαστικές οι εικόνες στο αμερικανικό Καπιτώλιο

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ζήτησε τον τερματισμό των «ντροπιαστικών εικόνων» στην Ουάσινγκτον, όπου διαδηλωτές εισέβαλαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν την εκλογική ήττα του Ντόναλντ Τραμπ. «Ντροπιαστικές εικόνες στο αμερικανικό Κογκρέσο», δήλωσε ο Τζόνσον στο Twitter. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσωπεύουν τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο και είναι πλέον ζωτικής σημασίας να υπάρξει μια ειρηνική και ομαλή μετάβαση εξουσίας», τόνισε.

Δείτε live όσα εκτυλίσσονται έξω από το Καπιτώλιο

Δείτε εικόνες από τα επεισόδια όπως εκτυλίσσονται αυτή τη στιγμή έξω και εντός του Καπιτωλίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις