Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ιερώνυμος – Μητσοτάκης ορκωμοσία: Χαλαρώνει το κλίμα, δεν κάνει πίσω η Εκκλησία για τα Θεοφάνεια
ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Ιερώνυμος – Μητσοτάκης ορκωμοσία: Χαλαρώνει το κλίμα, δεν κάνει πίσω η Εκκλησία για τα Θεοφάνεια

Ιερώνυμος - Μητσοτάκης ορκωμοσία: Έγινε το τετ-α-τετ - «Μήνυμα» του Αρχιεπισκόπου στους υπουργούς για «καλή συνεργασία» - Έντονο παρασκήνιο, πριν τελικά δώσει το «παρών» στην ορκωμοσία

Με διακριτικότητα και σεβασμό ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απέφυγε τον διάλογο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, που έγινε νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου. Λίγο αργότερα πάντως, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν, υπήρξε μια μικρή συνομιλία του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο ώστε να αποφευχθεί ο σάλος. Δεν είναι γνωστό τι ειπώθηκε αλλά είναι σαφές ότι υπήρξε μεγάλη ψυχρότητα ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο. Η παρουσία του κ. Ιερώνυμου στην ορκωμοσία ήταν “μόνο θεσμική”.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αρχιεπίσκοπος είπε συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό και στα νέα μέλη της κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε με νόημα, “και καλή συνεργασία”. Τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο προσέγγισε ο νέος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, με τον οποίο μίλησαν για λίγα δευτερόλεπτα. Στη διάρκεια της ορκωμοσίας του πρώτου γκρουπ των υπουργών που ορκίστηκαν και την οποία τέλεσε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, δεν υπήρξε απευθείας συνάντηση και συνομιλία του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο και αυτό παρά την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να τον πλησιάσει και να μιλήσουν.

Κυριάκος Μητσοτάκης Ιερώνυμος ορκωμοσία ανασχηματισμού Κυριάκος Μητσοτάκης Ιερώνυμος ορκωμοσία ανασχηματισμού Κυριάκος Μητσοτάκης Ιερώνυμος ορκωμοσία ανασχηματισμού Κυριάκος Μητσοτάκης Ιερώνυμος ορκωμοσία ανασχηματισμού

Ορκωμοσία σε τρία γκρουπ

Ακολούθησαν τα επόμενα γκρουπ των νέων υπουργών, από την ορκωμοσία των οποίων ο κ. Ιερώνυμος απουσίαζε, καθώς είχε νωρίτερα αποχωρήσει. Οι υπουργοί ορκίστηκαν σε τρεις ομάδες: στις 11:00, στις 11:45 και στις 12:30. Στη συνέχεια θα γίνει ο ορκωμοσία των Γιώργου Αμυρά (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και του Νικόλα Γιατρομανωλάκη (Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού) που θα γίνει με πολιτικό όρκο.

Ολα αυτά εξ αιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να μην επιτραπεί να γίνει η τελετή του Αγιασμού των Υδάτων μέσα στις εκκλησίες με τους πιστούς παρόντες, σε αντίθεση με ότι είχε αρχικά συμφωνηθεί με την Εκκλησία, για λόγους προστασίας από τον κορονοϊό. Μάλιστα η Ιεραρχία απειλεί να παρακούσει τις αστυνομικές διατάξεις και οδηγίες και να τελέσει κανονικά το μυστήριο, με όλους του κινδύνους που συνεπάγεται. Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας λίγο αργότερα στο ραδιόφωνο του Alpha, είπε ότι η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο έγινε, στο περιθώριο της ορκωμοσίας, και περισσότερα αναμένεται να γίνουν γνωστά εντός της ημέρας.

Ορκωμοσία Ανασχηματισμού 2020 Ορκωμοσία Ανασχηματισμού 2020 Ορκωμοσία Ανασχηματισμού 2020 Ορκωμοσία Ανασχηματισμού 2020 Ορκωμοσία Ανασχηματισμού 2020

Ορκωμοσία ανασχηματισμού: Τι συνέβη στο Προεδρικό

Στη διάρκεια της ορκωμοσίας της πρώτης ομάδας των υπουργών που ορκίστηκαν μετά τον ανασχηματισμό, παραβρέθηκε τελικά ο Αρχιεπίσκοπος παρά τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου Αθηναγόρα, που είχε πει ότι ο Αρχιεπίσκοπος συμμετέχει μόνο όταν ορκίζεται ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Αργότερα σε δηλώσεις του είπε ότι τελικά ο Αρχιεπίσκοπος θα συμμετάσχει και όλοι πίστευαν ότι θα υπάρξει και μια κατ’  ιδίαν συνάντηση και συνομιλία του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο.

Ωστόσο, ο μόνος χαιρετισμός ήταν από μακριά, όταν έφθασε στην αίθουσα που έγινε η ορκωμοσία ο Αρχιεπίσκοπος. Αργότερα όταν ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία, ο Αρχιεπίσκοπος- αφού υπέγραψε το έγγραφο της ορκωμοσίας- πλησίασε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συνομίλησε μαζί της και ο Πρωθυπουργός κινήθηκε προς το μέρος του. Αλλά ο Ιερώνυμος δεν έδειξε διάθεση να τον πλησιάσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απομακρύνθηκε.

Το ίδιο συνέβη και όταν οι υπουργοί υπέγραψαν το έγγραφο και μαζεύτηκαν για μια οικογενειακή φωτογραφία. Ο Αρχιεπίσκοπος πλησίασε την Πρόεδρο αλλά απέφυγε και πάλι να πλησιάσει τον πρωθυπουργό που και εκείνος απομακρύνθηκε και άρχισε να συνομιλεί με τους νέους υπουργούς. Τελικά τα πλάνα από την τελετή διεκόπησαν και όλα δείχνουν ότι το τετ α τετ που όλοι περίμεναν να γίνει για να σπάσει ο πάγος δεν έγινε. Λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό δεν υπάρχει φυσική παρουσία των δημοσιογράφων στην αίθουσα και η μόνη δυνατότητα πληροφόρησης είναι μέσω των πλάνων της ΕΡΤ. Από τα πλάνα που έδειξε η ΕΡΤ δεν υπήρξε επικοινωνία Μητσοτάκη Ιερώνυμου, ούτε μια κατ ιδίαν συνομιλία.

Αργότερα κυκλοφόρησαν φωτογραφίες που φαίνεται να υπήρξε μια μικρή στιχομυθία ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά ήταν σύντομη και δεν αναιρεί τη μεγάλη εικόνα της φανερής ψυχρότητας ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αρχιεπίσκοπο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις