Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Θεοφάνεια εκκλησίες 2021: Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την αποτροπή συναθροίσεων
ΕΛΛΑΔΑ

Θεοφάνεια εκκλησίες 2021: Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την αποτροπή συναθροίσεων

Θεοφάνεια εκκλησίες 2021: Σχετικά με το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. αυτό κινείται στη λογική της ήπιας επιτήρησης.

Σε κρίσιμη φάση έχει μπει η χώρα καθώς οι ειδικοί ανησυχούν πως μετά τις μέρες των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιάς θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων. Κυβέρνηση και υγειονομικοί προσπαθούν να αποφύγουν το τρίτο κύμα του κορονοϊού, το οποίο χτυπά με σφοδρότητα την Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι από την Κυριακή, η χώρα έχει μπει σε νέο σκληρό lockdown ακριβώς για τον περιορισμό της πανδημίας.

Μια από τις αποφάσεις είναι να μην λειτουργήσουν οι εκκλησίες τη γιορτή των Φώτων, μια απόφαση που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από τους ιερείς, με την Ιερά Σύνοδο χθες να ανακοινώνει πως θα οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν κανονικά. Η κυβέρνηση από τη μεριά της έχει πάρει την απόφασή της ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να σεβαστεί την απόφαση.

Σχετικά με το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. αυτό κινείται στη λογική της ήπιας επιτήρησης. Ο τελικός σχεδιασμός αναμένεται να κλειδώσει απόψε το βράδυ στη μεγάλη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο αρχηγείο, με τις εκτιμήσεις των αξιωματικών να μιλούν για μια κατάσταση που βαίνει προς εκτόνωση.

Ωστόσο, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα από νωρίς το πρωί της Τετάρτης θα υπάρχουν συχνές περιπολίες σε σημεία όπου υπάρχουν ιεροί ναοί, ηχητικά μηνύματα από την Αστυνομία και συστάσεις στους πιστούς ενώ σε ακραίες περιπτώσεις θα επιβληθούν πρόστιμα.

Και επειδή είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να μπουν όλες οι εκκλησίες στο μικροσκόπιο, με δεδομένο οτι στην Αττική υπάρχουν σχεδόν 5.000 ναοί και συνολικά σε όλη την Ελλάδα περίπου 14.000, έχει γίνει μια χαρτογράφηση κεντρικών εκκλησιών όπου υπάρχει πιθανότητα να συγκεντρωθεί πλήθος πιστών και αυτές θα επιτηρούνται διακριτικά.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι δεν προβλέπεται έλεγχος των αστυνομικών μέσα σε εκκλησίες καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν παρακινδυνευμένο. Τέλος, γίνεται επαφή αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. με ιερείς και μητροπολίτες για την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις