Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 5/1: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό
Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΟΔΥ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 5/1: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 5/1: Έρχεται έξαρση κρουσμάτων μετά τις γιορτές - Με κορονοϊό 3 γιατροί του ΑΧΕΠΑ αν και είχαν κάνει το εμβόλιο

Σήμερα ανακοινώθηκαν 928 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορoνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 31 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 141453, εκ των οποίων 52.3% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5517 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 42416 (30.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

405 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 270 (66.7%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 83.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.907 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 40 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5051 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 2999 (59.4%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Με κορονοϊό 3 γιατροί του ΑΧΕΠΑ αν και είχαν κάνει το εμβόλιο

Με κορονοϊό μολύνθηκαν τρεις γιατροί του ΑΧΕΠΑ, λίγες μέρες αφότου έκαναν το εμβόλιο! Αυτό αποκάλυψε ο καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ και διευθυντής της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Χρήστος Σαββόπουλος μιλώντας το πρωί της Τρίτης στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή “Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα”, στον Real Fm 107,1, όπως αναφέρει το grtimes. Ο κ. Σαββόπουλος υπογράμμισε πως δεν ευθύνεται το εμβόλιο για τη μόλυνση των τριών γιατρών, ενώ τόνισε πως απαιτείται ένα χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων για να αρχίσει να “χτίζεται” η ανοσία έναντι του κορονοϊού. Επίσης, ανέφερε πως από τους 35 γιατρούς της Προπαιδευτικής Παθολογικής κλινικής οι 23 (συμπεριλαμβανομένων των τριών που μολύνθηκαν μετά τον εμβολιασμό) έχουν προσβληθεί από τον ιό και κάποιοι έχουν νοσήσει ή ακόμη νοσηλεύονται με βαριά συμπτώματα.

Σύμφωνα με τον κ. Σαββόπουλο το ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό ήταν ιδιαίτερα υψηλό από τους υγειονομικούς του ΑΧΕΠΑ (75%-77% από τους γιατρούς και 55-60% από τους νοσηλευτές). Μάλιστα προέβλεψε πως σύντομα όλοι οι πολίτες θα παρακαλούν να κάνουν το εμβόλιο και θα κατηγορούν τις κυβερνήσεις εάν δεν υπάρχει επάρκεια εμβολίων.

Γιατροί έξω από νοσοκομείο

Κορονοϊός – Δημόπουλος: Έρχεται έξαρση κρουσμάτων μετά τις γιορτές

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, μίλησε ο Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης ΕΚΠΑ, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού, και τα όσα γίνονται στη Βρετανία, αλλά και τον “πόλεμο” πολιτείας – εκκλησίας για το άνοιγμα των εκκλησιών τα Θεοφάνεια. Αναφορικά με το γιατί πάρθηκε η απόφαση να κλείσουν οι εκκλησίες, ο κ. Δημόπουλος είπε ότι “Μετά από εορταστικές περιόδους αναμένουμε έξαρση κρουσμάτων. Με δεδομένο τη θέληση όλων μας να ξεκινήσει η λειτουργία των σχολείων όσο γίνεται νωρίτερα, πάρθηκε η απόφαση για ένα περιορισμό στην κινητικότητα για τη μείωση του ιικού φορτίου”.

“Για να παρθεί η απόφαση για τις εκκλησίες θα είχαν προσμετρηθεί οι παράγοντες με βάση τα επιδημιολογικά μοντέλα. Εγώ δεν μετέχω στη συνεδρίαση της Επιτροπής. Είναι θέματα που αφορούν κεντρικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Νομίζω κανείς δεν έχει διάθεση να έρθει σε διαφωνία με θεσμικούς παράγοντες, όπως είναι η εκκλησία”, συνέχισε στο ίδιο θέμα. “Τώρα αυτό που έχει σημαία είναι να υπάρχει μια εθνική συνεννόηση και μια κοινή προσπάθεια να προχωρήσει ο εμβολιασμός όσο γίνεται πιο γρήγορα. Σε όλο τον κόσμο όλοι προσπαθούν να βρουν τρόπους και να πειστούν οι πολίτες για τον εμβολιασμό και να επιταχυνθεί η διαδικασία της διανομής των εμβολίων που είναι πιο αργή από όσο περιμέναμε”, τόνισε ο κ. Δημόπουλος.

“Σε 42 νοσοκομεία χθες ξεκίνησε ο εμβολιασμός. Από ό,τι γνωρίζουμε ο εμβολιασμός προχωράει κανονικά και αναμένεται να υπάρχει μια επιτάχυνση τις επόμενες ημέρες. Υπάρχουν κάποιες δυσκολίες στην προσαρμογή. Εχτές εμβολιάστηκα. Έχω ένα πόνο στο μπράτσο. Έχουν γίνει μελέτες που δείχνουν ότι αν λέμε στον κόσμο ότι δεν είχαμε τίποτα, και κάνει την πρώτη δόση και έχει κάποια συμπτώματα, δε θα θέλει να κάνει τη δεύτερη δόση”, είπε ο κ. Δημόπουλος αναφορικά με τον εμβολιασμό του.

Κόσμος στην Ερμού με μάσκες
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις