Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κόκκινες περιοχές – lockdown: Ανησυχεί ο “χριστουγεννιάτικος” κορονοϊός
ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Κόκκινες περιοχές – lockdown: Ανησυχεί ο “χριστουγεννιάτικος” κορονοϊός

Κόκκινες περιοχές - lockdown: Γιατί η εικόνα των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών δεν είναι αντιπροσωπευτική - Βασικός στόχος της κυβέρνησης η επαναλειτουργία των σχολείων

Στις “κόκκινες” περιοχές της Αττικής πέρα από Ασπρόπυργο, Περιστέρι, Μενίδι, Ίλιον, Κερατσίνι προστίθενται και το Ζεφύρι. Το Περιστέρι μπορεί να έχει 109 ενεργά κρούσματα, αλλά αυτό που παρατηρείται σε αυτές τις περιοχές είναι πως το τελευταίο 15θήμερο υπήρξε σημαντική αύξηση στα κρούσματα, μετά μια σταθεροποίηση αλλά αυτό που ανησυχεί είναι πως ο βαθμός υποχώρησής τους είναι σημαντικά αργός. Και πάλι όμως καταγράφηκαν περιστατικά απειθαρχίας, με ανοικτά καταστήματα και ιδιωτικά πάρτι. Για την ώρα, επιστήμονες και κυβέρνηση έχουν το βλέμμα στραμμένο στα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία αποτυπώνουν την κινητικότητα και τις συναντήσεις των προηγούμενων εορταστικών ημερών.

Τόσο χθες όσο και προχθές ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, κάτω από 500, ωστόσο μάλλον πρόκειται για τον συνήθη χαμηλό αριθμό κρουσμάτων των αργιών και των εορτών. Ανακοινώθηκαν 597 κρούσματα την Πρωτοχρονιά, 262 την επομένη και άλλα 390 χθες, με αριθμό ελέγχων 28.600, 5.000 και 8.000 αντιστοίχως. Το αυστηρό lockdown, με το κλείσιμο και πάλι της αγοράς, αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια των αρμοδίων να ελεγχθεί η πορεία του κορωνοϊού και να διακοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης της λοίμωξης Covid-19.

Όπως ανακοίνωσε το Σάββατο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, το δεκαήμερο lockdown -του οποίου διανύουμε τη δεύτερη ημέρα- στοχεύει στο να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την επαναλειτουργία των σχολείων, έπειτα από σχεδόν δύο μήνες “λουκέτου” και τηλεκπαίδευσης. Ωστόσο, μέλη της της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων – η οποία θα συνεδριάσει σήμερα για το θέμα των σχολείων- έχουν εισηγηθεί να αποσυνδεθεί η λειτουργία των σχολείων σε ολες τις βαθμίδες από την επιδημιολογική εικόνα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι την περασμένη Τρίτη, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για ακρωτηριασμό της εκπαίδευσης, και ανέφερε το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπου παρά το σκληρό lockdown τα σχολεία δεν έκλεισαν.

Κορονοϊός: Πλασματική η εικόνα των κρουσμάτων

Τα 390 κρούσματα, που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, προέκυψαν σε σύνολο 8.000 ελέγχων. Ωστόσο, με δεδομένο ότι τις εργάσιμες ημέρες πραγματοποιούνται περίπου 30.000 τεστ, γίνεται προφανές πως ο αριθμός των 390 κρουσμάτων του περασμένου 24ωρου δεν είναι αντιπροσωπευτικός για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Μάλιστα, ειδικοί επισημαίνουν πως πρέπει να γίνονται τουλάχιστον 15.000 τεστ ημερησίως ώστε να είναι ευκρινής η εικόνα. Στην Αττική εντοπίστηκε ο μεγαλύτερος αριθμός των κρουσμάτων (125) και άλλα 78 στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, για ένα ακόμη 24ωρο συνεχίστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό. Χθες εισήχθησαν 140 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας. Συνολικά, οι νοσηλευόμενοι ανέρχονταν σε 2.075, από τους οποίους οι 1.471 σε απλές κλινικές και οι 604 σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και θαλάμους αρνητικής πίεσης. Οι διασωληνωμένοι ήταν 421, με τους περισσότερους (189) να βρίσκονται στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης.

Πάρτι σε σπίτια

Κηφισιά: 1 σύλληψη και 7 πρόστιμα

Ακρόπολη: 1 σύλληψη και 6 πρόστιμα

Άγιο Παντελεήμονα: 1 σύλληψη και 4 πρόστιμα

Βύρωνα: 1 σύλληψη, οι καλεσμένοι… διέφυγαν

Χιλιάδες πρόστιμα Χριστούγεννα- Πρωτοχρονιά

Έλεγχοι: 660.695
Παραβάσεις: 14.255
Άσκοπη μετακίνηση: 11.246
Μη χρήση μάσκας: 2.867
Συλλήψεις: 152
31 παραβάσεις και 40 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, υποχρέωση παρουσίαση πελατών μόνο με ραντεβού – clickaway κ.α.).

Άλλα δυο lockdown σε χωριά

Μετά το χωριό Στροφή στη Ροδόπη υπάρχει η πιθανότητα να επιβληθεί lockdown σε δύο ακόμη χωριά του Δήμου Αρριανών, Νέδα και Αγιοχώρι κάτι που θα αποφασιστεί σήμερα. Ένα ακόμη χωριό, το Παλαίκαστρο στη Σητεία της Κρήτης φαίνεται να προβληματίζει τις αρμόδιες αρχές. Ναι μεν καταγράφει 5 κρούσματα σε περίπου 900 κατοίκους, ωστόσο αυτοί ήταν εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ και φούρνο του χωριού. Σήμερα θα γίνουν rapid tests προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις