Ανασχηματισμός 2021 ονόματα: Ο Μητσοτάκης παίρνει αποφάσεις – Ποιοι “ακούγονται”

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός 2021 ονόματα: Ο Μητσοτάκης παίρνει αποφάσεις – Ποιοι “ακούγονται”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ανασχηματισμός 2021 ονόματα: Θέμα των επόμενων 24ώρων θεωρείται ο ανασχηματισμός, που αποτελεί τις τελευταίες ημέρες το βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης.

03.01.2021 | 11:14

Όλο και πιο κοντά στον ανασχηματισμό 2021 βρίσκεται η κυβέρνηση, με τους ψιθύρους που ακούγονται στους διαδρόμους του Μεγάρου Μαξίμου να αφήνουν υπόνοιες για μεγάλες αλλαγές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που κλήθηκε να διαχειριστεί προκλήσεις “μαμούθ” την χρονιά που μόλις έφυγε, με την πανδημία του κορονοϊού και την ελληνοτουρκική κρίση να βρίσκονται πρώτα στην ατζέντα, σηκώνει μανίκια και “ξεκαθαρίζει” το τοπίο, κάνοντας αλλαγές στα τοπία που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Ωστόσο, υπάρχει και η πιθανότητα οι κορυφαίοι υπουργοί να αλλάξουν απλώς πόστο για να μην προκληθεί δυσάρεστο κλίμα την ώρα που η επιδημιολογική εικόνα επιτρέπει μια αισιοδοξία στη χώρα.  Σε κάθε περίπτωση, όπως λένε χαρακτηριστικά ακόμα και ο χρόνος που θα γίνει δεν έχει κλειδώσει, αφού μπορεί να αποφασιστεί την τελευταία στιγμή. Σε ό,τι αφορά, δε, τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης πιθανότατα θα αξιοποιηθούν περισσότεροι βουλευτές στο νέο σχήμα.

Κυρίως αναμένεται να λάβουν χαρτοφυλάκια Υφυπουργών ή Αναπληρωτών Υπουργών, αντικαθιστώντας κυρίως τους τεχνοκράτες. Η επιλογή των στελεχών θα δείξει ποιο ιδεολογικό πρόσημα θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δώσει. Πάντως, πριν από λίγες ημέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας εκ του ρόλου του, διέψευσε ότι επίκειται ανασχηματισμός, λέγοντας πως δεν χρειάζεται να μιλάμε για τέτοιου είδους αλλαγές που δεν έχουν εμβληματικά χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, εξάλλου, διέψευσε και τον ενδεχόμενο εκλογών, υπογραμμίζοντας ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Βέβαια, μιλώντας σήμερα στον Γιώργο Αυτιά και με τον δημοσιογράφο να ρωτάει αν τον… αποχαιρετά με την ιδιότητα του εκπροσώπου της κυβέρνησης, ο Στέλιος Πέτσας δεν είπε και πολλά. Σίγουρα όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά και αναλόγως με τις εξελίξεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πει την τελευταία λέξη.

Αλλαγές και μετακινήσεις πρωτοκλασάτων

Με βάση τα σενάρια που κυκλοφορούν σε υπουργικά και δημοσιογραφικά γραφεία, αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές και πρωτοκλασάτων υπουργών, είτε με τη μετακίνησή τους σε άλλα υπουργεία, είτε με έξοδο από την κυβέρνηση. Τις μεγαλύτερες πιθανότητες να παραμείνουν στα υπουργεία που βρίσκονται σήμερα και να μην παρασυρθούν από πιθανές «καραμπόλες» περιλαμβάνονται ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής. Στα υπουργεία Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Άμυνας δεν υπάρχουν ισχυρά σενάρια για αλλαγές, ενώ μετακινήσεις αναμένονται στα παραγωγικά υπουργεία. Ισχυρό είναι το ενδεχόμενο να προταθεί υπουργική θέση στον Στέλιο Πέτσα και να ανακοινωθεί νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, αν ο πρωθυπουργός καταλήξει στο πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει.

Οι μεγαλύτερες σε επίπεδο υφυπουργών

Οι μεγαλύτερες αλλαγές εκτιμάται ότι θα γίνουν σε επίπεδο υφυπουργών, με την είσοδο βουλευτών στο κυβερνητικό σχήμα. Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται είναι αυτά του Χρήστου Ταραντίλη, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Σπήλιου Λιβανού, του Κώστα Κατσαφάδου και του Γιώργου Στύλιου. Τις τελευταίες ώρες έχουν προκαλέσει συζητήσεις οι αναρτήσεις του Ηλία Μοσιαλου στο Facebook, με ορισμένους να προσπαθούν να διαβάσουν πίσω από τις γραμμές των όσων γράφει. Ο κ. Μόσιαλος, ο οποίος με απόφαση του πρωθυπουργού είχε οριστεί εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορωνοϊό, ανακοίνωσε στις 30 Δεκεμβρίου την απόφασή του να επιστρέψει μόνιμα στην Ελλάδα και αυτό αφήνει σε πολλούς περιθώρια να εικάσουν ότι αναμένεται να τοποθετηθεί σε κυβερνητική θέση, με τον ανασχηματισμό.

Έγραψε χαρακτηριστικά ο Ηλίας Μόσιαλος για την απόφασή του να εγκαταλείψει την Μεγάλη Βρετανία, όπου εργάζεται, και να επιστρέψει οριστικά στην Ελλάδα:

Πολλοί συνδύασαν αυτή την είδηση με τον επικείμενο ανασχηματισμό και την πιθανή ανάθεση του υπουργείου Υγείας στον κ. Μόσιαλο. Τις συζητήσεις στο παρασκήνιο φούντωσε η ανάρτηση που έκανε χθες το απόγευμα ο καθηγητής. Περιλαμβάνει φωτογραφία από ένα γκράφιτι που απεικονίζει μια νοσηλεύτρια να σχηματίζει με τα χέρια της μια καρδιά και τον κ. Μόσιαλο να γράφει: «Αφιερωμένο σε όλες τις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές της χώρας. Που μαζί με τους γιατρούς φροντίζουν τους δικούς μας ανθρώπους στα νοσοκομεία».

Exit mobile version