Ερντογάν Τουρκία: Στο στόχαστρο οι ΜΚΟ

ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν Τουρκία: Στο στόχαστρο οι ΜΚΟ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Ερντογάν Τουρκία: Η νέα νομοθεσία με την επωνυμία «Πρόληψη χρηματοδότησης της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής».

02.01.2021 | 16:55

Επικαλούμενη τη μάχη κατά της «τρομοκρατίας» η κυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία εντείνει τους ελέγχους στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις καθιστώντας σχεδόν αδύνατο το έργο τους.

Η νέα νομοθεσία με την επωνυμία «Πρόληψη χρηματοδότησης της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής» προκάλεσε έκπληξη στην Τουρκία. Το νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε στην εθνοσυνέλευση στις 27 Δεκεμβρίου και θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί από τον Ερντογάν για να τεθεί σε ισχύ ως νόμος, επικρίνεται έντονα εντός και εκτός Τουρκίας μιας και με πρόσχημα την «καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» οι τουρκικές Αρχές αποκτούν το δικαίωμα να παρεμποδίζουν το έργο και τις δραστηριότητες των ΜΚΟ στη χώρα.

Όπως σημειώνει η DW, η αμφιλεγόμενη νομοθεσία επιτρέπει, για παράδειγμα, στο υπουργείο Εσωτερικών να αντικαταστήσει μέλη του διοικητικού συμβουλίου των ΜΚΟ με διαχειριστές , καθώς και να αναστείλει τις δραστηριότητες των οργανώσεων αν μέλη της διώκονται με την κατηγορία της τρομοκρατίας.

Διάφορες ΜΚΟ – περιλαμβανομένης της τουρκικής Διεθνούς Αμνηστίας και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γυναικών- στην Τουρκία προειδοποιούν ότι οι ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούνται συχνά στη χώρα για τρομοκρατία και πως η νέα νομοθεσία βασίζεται σε αμφιλεγόμενους ορισμούς του τι είναι «τρομοκρατία». Ο επικεφαλής του τουρκικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Ταρίκ Μπεϊχάν, δηλώνει ότι «το νέο νομοσχέδιο αφήνει πολλά περιθώρια ερμηνείας του τι θεωρείται τρομοκρατία και απέχει από διεθνή πρότυπα».

Exit mobile version