Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δένδιας – Αλβανία: Στο επίκεντρο η επέκταση στα 12 μίλια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας – Αλβανία: Στο επίκεντρο η επέκταση στα 12 μίλια

Δένδιας - Αλβανία: Με την ομόλογό του της Αλβανίας, την νεορκισθείσα Όλτα Χάκα, επικοινώνησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Με την ομόλογό του της Αλβανίας, την νεορκισθείσα Όλτα Χάκα, επικοινώνησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος στο twitter. Η συζήτηση είχε να κάνει με τις διμερείς σχέσεις, στον απόηχο των δηλώσεων του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας Έντι Ράμα, ο οποίος αναγνώρισε ως αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, προκαλώντας την οργή της Άγκυρας. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα προχώρησε στην επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο.

Μάλιστα τέθηκε, το Προεδρικό Διάταγμα περί κλεισίματος των κόλπων και χάραξης ευθειών γραμμών βάσης στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιόνιων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, μετά τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα και Αλβανία έχουν συμφωνήσει να παραπέμψουν το ζήτημα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών του Ιονίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σε περίπτωση που δεν βρεθεί κοινός τόπος στις μεταξύ τους συζητήσεις.

https://twitter.com/NikosDendias/status/1344578732397367297

Έντι Ράμα: Δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια

Όπως είπε ο Έντι Ράμα, «είναι δικαίωμα της Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια και αυτό δεν έχει σχέση με την διαφορά που έχουν Αθήνα-Τίρανα. Όπου η απόσταση μεταξύ των δύο χωρών είναι μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων, το Διεθνές Δικαστήριο θα αποφασίσει σχετικά».

Αξίζει δε να σημειωθεί πως ο Έντι Ράμα σχολίασε πως το 1990, όταν αντίστοιχα η Αλβανία είχε αποφασίσει να επεκτείνει την κυριαρχία της στα 12 ναυτικά μίλια η Ελλάδα δεν είχε αντιδράσει, σημειώνοντας πως και τώρα τα Τίρανα δεν έχουν λόγο να εμπλακούν στην απόφαση αυτή της Αθήνας.

Πολεμικό Ναυτικό
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις